El CIS no diu exactament que ERC guanyaria les eleccions amb un 20,5% dels vots
L’enquesta parla d’intenció de vot, una dada que no es pot traduïr directament en un potencial resultat electoral
El CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques) ha donat a conèixer aquesta setmana un nou baròmetre que inclou una submostra per Catalunya de cara a les eleccions al Parlament previstes pel 14 de febrer. A partir d’aquestes dades, diversos mitjans de comunicació han interpretat que ERC guanyaria les eleccions amb un 20,5% dels sufragis, seguit del PSC amb un 15,2 i que Junts s’enfonsaria fins a la cinquena posició, amb un 8,1 per cent dels vots.
Algunes informacions agafen la intenció de vot directe com a possible resultat electoral tot i que el mateix CIS en un informe anterior diu, textualment: "Les dades d’intenció de vot són dades directes d'opinió i no suposen ni proporcionen per si mateixes cap estimació hipotètica dels resultats electorals". Per tant, és ENGANYÓS.
Aquesta informació ha generat molta confusió a Twitter, on alguns usuaris també es pregunten com és que els mitjans no ofereixen tots les mateixes dades. Un missatge amb centenars d’agradaments i compartits es pregunta, per exemple, per què les dades ofertes pel Telenotícies de TV3 no coincideixen amb les que va compartir el 324, web de la mateixa televisió pública.
Algú em pot explicar què ha passat aquí? A l’esquerra la piulada del 324. Observeu les xifres del 2020. A la dreta la foto que he fet del quadre que han inclòs a la peça del TN Vespre. No en coincideix ni una! pic.twitter.com/k1u7hzm9S7
— iu forn (@iuforn) November 18, 2020
L’explicació és que el Telenotícies fa referència a la intenció de vot i el 324 a la intenció de vot + la simpatia a partits. És a dir, que als resultats d’intenció de vot s’hi afegeix la simpatia que expressen per un o altre partit els enquestats que han respost amb un "no ho sap" o "no contesta" a la pregunta sobre el sentit del seu vot. En cap dels dos casos del resultat de l’enquesta se’n pot inferir directament quina representació tindrà cada partit a les eleccions. En ambdós casos es tracta d’una dada en brut que s'hauria de cuinar per tenir una estimació de vot en funció de moltes variables com la simpatia o el record de vot, però no només. Per tant, també és enganyós comparar-la amb el resultat d’unes eleccions passades.
Com s’ha fet l’enquesta?
La interpretació dels resultats que fan alguns mitjans de comunicació és enganyosa, però el mètode que ha fet servir el CIS per realitzar aquesta enquesta és confós. ‘A nivell estatal, el baròmetre del CIS presenta els resultats corregits, però en el cas de Catalunya es presenta la intenció de vot directe i no pas l’estimació de vot, resultat que inclou la intenció de vot directe, però al qual se li apliquen una sèrie de correctius.
Com es pot veure en aquesta taula que fa referència a la intenció de vot i al vot un cop cuinat, els resultats són molt diferents:
Nova metodologia
El 2018 el CIS va canviar el mètode que fa servir per fer l’estimació de vot, segons diu, per adaptar-lo a la nova realitat política del país: final del bipartidisme i alta volatilitat. Després d’una sèrie d’ajustos i correccions, el nou mètode, anomenat v108, s’ha incorporat de forma permanent als estudis del CIS aquest gener i el mateix organisme subratlla que "en cap cas aspira a representar un paradigma anticipat d'estimació de vot".
—-
Gabriel Colomé, professor de Ciència Política de la UAB i director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya (2005-2011) ens ha ajudat a elaborar aquesta informació.