El Born organitza activitats supervisades per a infants de caràcter cultural, no un “xiquiparc”

Es tracta d’una visita dinamitzada pels serveis educatius, on s’explica, entre altres temes, a quins jocs es jugava al segle XVII i XVIII


Foto | El Born CCM

En els últims dies han circulat diverses publicacions amb una fotografia d'una activitat al Born Centre Cultural de Barcelona. Es veuen uns infants jugant al costat de les restes arqueològiques i els missatges que acompanyen les imatges critiquen que es jugui en un recinte arqueològic o que s'hagi convertit en un "xiquiparc".

Què en sabem?

Les dues publicacions són de principis d'abril, poc després que el compte oficial de Facebook del Born Centre Cultural (el 5 d'abril) compartís la imatge en una publicació per donar a conèixer les seves activitats. El Born Centre Cultural és un equipament cultural que està ubicat a l'antic Mercat del Born i que mostra la vida quotidiana de la Barcelona de finals de segle XVII i principis del XVIII i repassa els fets de 1714 durant la Guerra de Successió. Al jaciment s'hi troben les restes del barri enderrocat per Felip V.

Consultat per Verificat, el departament de comunicació de Born Centre Cultural explica que la imatge correspon a "una visita familiar que es fa els caps de setmana a El Born i en les visites exprés gratuïtes en dates assenyalades" com la Mercè, la festa major de Barcelona. Es tracta d'una visita dinamitzada pels serveis educatius, on s'explica, entre altres temes, el conjunt arqueològic, el context històric i els habitants de les cases de Born.

La imatge en qüestió, assenyalen des del Born, "és el moment en què s'explica què era un Triquet o casa de jocs (del segle XVII-XVIII) i quins jocs es jugaven. Els educadors expliquen les normes i els participants de la visita poden experimentar durant un moment de la visita alguns dels jocs". El mateix departament de premsa conclou que és una activitat que es fa des de fa anys i que està "molt ben valorada pel públic familiar". Aquestes visites estan preparades amb documentació històrica i arqueològica, com el llibre Jocs, triquets i jugadors. Barcelona 1700, específic dels jocs de l'època. Al web de l'Ajuntament de Barcelona hem trobat dues fotografies més (una i una altra) del moment d'aquest joc.

Al centre del debat polític

Des de la seva posada en marxa el 2013, el Born Centre Cultural no ha estat exempt de polèmica i és un espai que s'ha vinculat (o s'ha vist vinculat) a l'independentisme. El dia de la inauguració, per exemple, el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, va subratllar "l'esperit de lluita de 1714" i va assegurar que l'anhel de llibertat del poble català s'ha mantingut viu des de la derrota del 1714. Per la seva banda, l'aleshores alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va presentar el Born com "un bon exemple de l'ambició, la gosadia i l'audàcia que Catalunya ha de tenir com a país" i va recordar que els catalans de 1714 "no van voler renunciar mai als seus somnis de prosperitat i llibertat". Per cert, en aquella època aquella, Quim Torra (ara expresident de la Generalitat) era el director del Born Centre Cultural.

Què va passar el 1714? És l'any en què els austriacistes van perdre la Guerra de Successió contra els borbònics, una derrota que va suposar la supressió dels òrgans de govern del Principat de Catalunya i l'establiment de les institucions i lleis de Castella, mitjançant el Decret de Nova Planta del 1716. Barcelona va caure justament l'11 de setembre, que es va convertir el 1980 en la Diada Nacional de Catalunya.

De fet, el 9 de setembre de 2013 es va inaugurar el Born Centre Cultural i es va donar inici als actes de commemoració del tricentenari de la derrota de 1714 a Barcelona, i entre setembre de 2013 i setembre de 2014 al Born va ser l'epicentre dels actes de commemoració del Tricentenari a Barcelona.

Una de les polèmiques que hi va haver al Born fa temps va ser la col·locació d'una estàtua de Francisco Franco a l'entrada del Centre Cultural com a part d'una exposició que reflexionava "sobre la permissivitat amb els símbols de la dictadura". L'Ajuntament de Barcelona va rebre crítiques per aquesta exposició (com les de Gabriel Rufián d'Esquerra Republicana o de Quim Forn de Convergència) i, vista la reacció veïnal (es va pintar l'estàtua, se li van penjar banderes i se la va acabar enderrocant), va acabar retirant-la pocs dies més tard.

Aquesta verificació és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir la versió en castellà aquí.