Desmuntem les principals afirmacions que defensen els ponents de l’acte pseudocientífic que se celebra a Mallorca

Josep Pàmies o Miguel Bosé figuren entre les participacions més destacades i els únics dos metges que estan acreditats han estat expulsats de la professió per infringir el codi deontològic.

Josep Pàmies o Miguel Bosé figuren entre les participacions més destacades i els únics dos metges que estan acreditats han estat expulsats de la professió per infringir el codi deontològic.

Crèdits: Laura Guerrero. Ajuntament de Barcelona (2021)

Què s’ha dit?

Que s’ha organitzat a Mallorca una jornada sobre pseudoteràpies impartida per actors de la desinformació.

Què en sabem?

Que els principals ponents han estat verificats repetidament per entitats de fact-checking, i els únics dos metges acreditats han estat suspesos de la seva professió per escampar desinformació durant la pandèmia de la covid-19.

Mallorca acull aquest divendres 26 de juliol una trobada de teràpies alternatives en l’àmbit de la salut. Organitzada per Dolça Revolució, una entitat repetidament denunciada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, juntament amb altres plataformes pseudocientífiques, la jornada compta amb la participació de diversos actors de la desinformació.

Els noms de Josep Pàmies, fundador de Dolça Revolució, Miguel Bosé, Nadiya Popel, Ángel Ruiz-Valdepeñas i Tomeu Payeras apareixen entre les participacions destacades de la trobada, que ha hagut de canviar d’ubicació per poder acollir l’alt nombre d’inscripcions. Tots ells han estat verificats en alguna ocasió per Verificat o per altres membres de les plataformes internacionals de fact-checking, com Maldita, Faktograf o Chequeado. En el cas de Popel i Ruiz-Valdepeñas, els únics metges acreditats, també han estat expulsats dels col·legis professionals per infringir el codi deontològic. La Conselleria de Salut de les Illes Balears ha alertat de la perillositat de l’acte, i l’associació Circulo Escéptico l’ha denunciat i ha demanat al govern autonòmic que el prohibeixi.

A banda de la jornada que compartiran, aquests ponents tenen en comú haver generat desinformació al voltant de la pandèmia de la covid-19 i haver-se posicionat en contra de la vacunació emprant arguments enganyosos i falsos. Per exemple, la majoria ha promogut el diòxid de clor o un derivat que anomenen MMS (suplement mineral miraculós, per les seves sigles en anglès) per tractar la malaltia –una pràctica perillosa i no validada per l’evidència científica–. Altres n’han negat l’origen víric i han apuntat falsament les antenes de 5G com a responsables de la pandèmia.

Verifiquem els principals focus de desinformació emprats pels participants en l’acte a Mallorca.

La vacuna ha estat creada per controlar la població mundial

Aquesta idea es va atribuir al llarg de la pandèmia a uns suposats microxips que Bill Gates hauria inclòs dins les vacunes de la covid-19 per controlar la població mundial. És, però, una afirmació falsa: el magnat dona fons a través de la seva fundació tant a projectes pel desenvolupament de vacunes, com a altres d’identitat digital, però això no vol dir que ambdues indústries estiguin relacionades entre elles, tal com va explicar ColombiaCheck, membre com Verificat de la International Fact-Checking Network (IFCN).

El llistat dels ingredients de les vacunes es pot consultar obertament al seu prospecte (per exemple, les de Pfizer i Moderna) i no hi consta cap component electrònic que pogués justificar aquest suposat control social. Ho vam explicar aquí, aquí, aquí, aquí i aquí.

L’MMS soluciona en pocs dies la covid-19

L’MMS (Miracle Mineral Suplement, és a dir, suplement mineral miraculós, en anglès) és un producte que ja va ser declarat il·legal per l’Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS), que en va prohibir la venda, i el va retirar del mercat l’any 2010. L’entitat també va fer una nota informativa l’any 2020 arran de les afirmacions que deien que l’MMS podia curar la covid-19. Aquesta afirmació ja la vàrem desmentir en aquesta verificació.

L’MMS és perillós perquè és un lleixiu. Té certes diferències amb el d’ús habitual (hipoclorit sòdic), però també es basa en el clor com a agent oxidant. És, en definitiva, diòxid de clor, una substància que es fa servir des de fa més de 100 anys per eliminar els microorganismes, per exemple, quan es vol esterilitzar un quiròfan o la cuina d’un restaurant.

“Aquests agents són esterilitzants perquè són tan potents que es carreguen totes les formes de vida conegudes, no només els microbis dolents, sinó totes les cèl·lules humanes”, explica Xavier Giménez, químic i divulgador científic de la Universitat de Barcelona (UB). En diferents superfícies funciona correctament i està àmpliament demostrat el seu ús com a desinfectant i per al tractament de l’aigua, però no com a medicament, i molt menys si s’ingereix, ja que pot arribar a ser perillós pel clor que conté.

La covid-19 no la provoca un virus, sinó la radiació 5G

L’afirmació no té cap base científica. La covid-19 és una malaltia viral provocada pel SARS-CoV-2, un virus que s’ha identificat i s’ha estudiat àmpliament per la comunitat científica amb una gran quantitat d’articles disponibles que expliquen el seu mecanisme d’acció, la seva estructura i les maneres de tractar-lo.

Aquest virus s’ha identificat, seqüenciat i aïllat i es pot mesurar mitjançant tests, com la PCR, tal com vam explicar anteriorment. Hi ha tests que són capaços d’identificar amb exactitud aquest virus. En ser detectable, un test positiu indica la presència del virus en una persona i, un de negatiu, la seva absència.

Per contra, la radiació 5G és un tipus de radiació no ionitzant –és a dir, de baixa energia– que no afecta l’ADN ni la salut de les persones, més enllà de poder produir escalfament de manera local si se superen certs llindars regulats, tal com vam explicar en aquesta verificació.

El govern del Regne Unit explica en el seu web que els virus no poden viatjar a través d’ones electromagnètiques, de manera que el 5G no pot causar infeccions virals ni té res a veure amb cap de les variants de la covid-19, com ja vam explicar. Altres entitats de verificació de dades, membres com Verificat de les xarxes internacionals de fact-checking, com Full Fact, USA Today o AFP també ho han desmentit.

La ivermectina serveix per curar la covid-19

La ivermectina és un medicament aprovat per tractar diferents infeccions per paràsits, tant en humans com en animals. El seu mecanisme d’acció es basa a atacar aquests paràsits, sobretot en la seva etapa larvària, i paralitzar-los provocant-ne la mort. Però què té a veure amb la covid-19? T’ho expliquem!

La recomanació de la ivermectina per tractar la covid-19 va ser força popular al seu moment, en ser defensada repetidament per l’expresident dels Estats Units, Donald Trump. Investigacions preliminars i petits assajos clínics van deixar entreveure en un primer moment que podia ser un fàrmac efectiu per tractar la malaltia, però a mesura que l’evidència va anar acumulant-se, la comunitat científica va deixar de recomanar-la.

Les revisions sistemàtiques i metaanàlisi més recents han arribat a la conclusió que, malgrat que la mida reduïda dels assajos clínics, l’evidència no mostra que la ivermectina sigui útil per tractar la covid-19. Les agències de salut estals, com l’espanyola o l’estatunidenca, no la recomanen, i fins i tot, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també la va desaconsellar en un comunicat. Verificadores membre de la IFCN com Politifact o FactCheck.org també han verificat el tema.