Ni el dèficit fiscal no és el més alt de la història ni Puigdemont va aconseguir la màxima execució de l’Estat a Catalunya, com ha dit Josep Rull
Verifiquem tres afirmacions del candidat de Junts al debat de PIMEC sobre dèficit fiscal i execució pressupostària de l’Estat a Catalunya
Verifiquem tres afirmacions del candidat de Junts al debat de PIMEC sobre dèficit fiscal i execució pressupostària de l’Estat a Catalunya
Josep Rull, número tres per Barcelona de Junts+ Puigdemont per Catalunya, ha afirmat al debat organitzat per PIMEC que “hi ha més dèficit fiscal que mai” i que el rècord d’execució dels pressupostos de l’Estat va ser el 2017. El debat, convocat per la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, ha estat el primer enfrontament entre candidats per a les eleccions del 12 de maig.
Ambdues afirmacions necessiten puntualitzacions. Hi ha dos anys on s’ha registrat més dèficit fiscal en relació al PIB de Catalunya i, tot i que el 2017 va ser l’any amb major grau d’execució, en termes absoluts l’Estat va invertir més el 2020 i 2022.
El tercer any amb més dèficit fiscal
“Hi ha més dèficit fiscal que mai”
Josep Rull, Junts
És una veritat a mitges afirmar que hi ha “més dèficit fiscal que mai”, és a dir, impostos dels catalans que l’Estat no retorna a Catalunya. Si bé la dada és certa si ens fixem únicament en les xifres absolutes, no ho és si mirem el que suposa el dèficit fiscal respecte al PIB català.
Les dades publicades per la Generalitat indiquen que el dèficit fiscal de 2021 equivalia al 9,6% del Producte Interior Brut català (PIB). Aquesta xifra va ser lleugerament superior els anys 1993 i 2002, on suposava el 10,1% del PIB.
La Generalitat fa aquest càlcul amb el mètode del flux-monetari. Com hem explicat al portal Catalunya en Dades, aquesta fórmula només inclou despeses de l’Estat executades de manera efectiva a Catalunya.
No és del tot cert que Puigdemont aconseguís la màxima execució a Catalunya
“L’any en què els Pressupostos Generals de l’Estat es van executar més [a Catalunya] va ser el 2017, president Puigdemont. Quan arribem a una mena de pacte de concòrdia ERC-PSC veiem que la desinversió arriba a límits insospitats.”
Josep Rull, Junts
Tampoc és del tot acurat dir que l’execució pressupostària dels PGE a Catalunya arribés al seu màxim el 2017, durant la presidència de Carles Puigdemont.
És cert que, a dia d’avui, l’any on l’Estat ha executat més proporció de les inversions pressupostades per a Catalunya va ser el 2017: es van complir el 81% del que establien els Pressupostos Generals de l’Estat, segons la Intervenció General de l’Administració de l’Estat.
Així i tot, l’execució del 2017 no és la més alta en valors absoluts. L’estat va acabar invertint a Catalunya 901 milions d’euros, una xifra superada el 2020, amb 957 milions, d’acord amb les dades d’Hisenda.
Malgrat no hi ha dades oficials publicades, la inversió executada el 2022 va ser de 948 milions d’euros, també major que la del 2017, segons una exclusiva del diari Ara. El mitjà va publicar l’execució dels comptes complets de 2022 i la primera meitat de 2023 que el Ministeri d’Hisenda no ha arribat a publicar mai. La publicació ressalta la indemnització de 1.070 milions d’euros a Abertis que l’Estat va pagar per a posar fi als peatges de l’AP7.
L’Ara va publicar les dades d’execució d’uns informes que Hisenda no ha publicat des de la segona meitat del 2021. Junts no va aclarir a Verificat d’on havia tret les xifres d’execució, però coincideixen amb les publicades pel diari.
Dades d’execució que encara no s’han publicat
“L’any 2022, per cada 100 euros pressupostats a Catalunya, se n’executen 36. A la Comunitat de Madrid, 184. L’any següent, el 2023, 42 [a Catalunya] i 179 [a Madrid].”
Josep Rull, Junts
El candidat de Junts ha afirmat que el 2022 es va executar a Catalunya el 36% del pressupost previst als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), mentre que a la Comunitat de Madrid, va ser del 184%. En realitat, aquestes xifres són del 2021, no del 2022. De manera similar, les execucions que Rull atribueix al 2023 en realitat provenen del 2022, d’acord amb la publicació de l’Ara, i no inclouen la indemnització a Abertis.
RECTIFICACIÓ: En un primer moment, la tercera declaració de Josep Rull s’havia etiquetat com a enganyosa, d’acord amb la nostra metodologia, perquè les dades no coincideixen amb els informes publicats pel Ministeri d’Hisenda, que arriben fins el juny de 2022. Com a part d’una altra recerca, hem trobat unes dades publicades en exclusiva pel Diari Ara que exposen l’execució de la inversió fins al primer semestre del 2023, i que coincideixen en gran part amb la declaració de Rull. Com que a hores d’ara el Ministeri d’Hisenda no ha confirmat aquestes dades a Verificat, el veredicte ha canviat a “T’ho expliquem”. El codi ètic de la International Fact-Checking Network (IFCN), de la qual Verificat n’és firmant, no permet basar una verificació en informacions que no siguin públiques.