Com sabem que el canvi climàtic actual no és igual que l’Òptim Climàtic Medieval?

El canvi climàtic actual abasta tot el planeta, i les seves causes són diferents de les del Període Càlid Medieval


Què s’ha dit?

Que la situació de canvi climàtic actual podria ser semblant a l’experimentat durant l’Edat Mitjana a Europa amb l’Òptim Climàtic Contemporani.

Què en sabem?

No es poden comparar tots dos episodis perquè tant les causes de cadascú, com l’extensió i la intensitat de les temperatures assolides als dos episodis són diferents.

Durant 'La noche de Dieter', programa radiofònic vespertí d'EsRadio presentat per Dieter Brandau, en el qual van participar Domingo Soriano i Juan Ramón Rallo (columnista liberal conegut per haver publicat articles de tall relativista sobre el canvi climàtic) s'han llançat missatges relativitzant l'impacte del canvi climàtic actual, assenyalant que la situació actual és equiparable a l'òptim climàtic medieval”, un període de temperatures anormalment altes que va passar a l'hemisferi nord entre els anys 950 i 1250. La seva anàlisi és ENGANYOSA, és cert que s'han registrat èpoques en què les temperatures eren més altes del normal, però el canvi climàtic actual no és comparable a aquest altre període perquè les causes que han originat l'augment de les temperatures són diferents. A més, actualment el canvi climàtic és global, mentre que a l'Edat Mitjana només es va registrar en part de l'hemisferi nord i les temperatures actuals són les més altes registrades a 1.400 anys a Europa.

Quan diuen quina sort van tenir els habitants de l'Edat Mitjana perquè hi va haver un òptim climàtic medieval, doncs, escolta, potser ara estem tenint l'òptim climàtic contemporani

El període càlid medieval, també conegut com a òptim climàtic medieval o anomalia climàtica medieval, va comprendre aproximadament des de l'any 950 fins al 1250, durant part de l'Edat Mitjana a Europa. En aquest període, les temperatures van augmentar de forma notòria a l'hemisferi nord, sobretot a nombroses regions de l'Atlàntic Nord i Europa, amb valors que van ser més elevats que a la resta del planeta. Tal com recull la Columbia Climate School (Estats Units), una institució enfocada a estudiar el canvi climàtic, durant aquesta època “es van produir millors rendiments de cultius a parts d'Europa i els vikings van poder ocupar temporalment Groenlàndia”.

Que passés aquest episodi de calor ha servit d'argument per a alguns escèptics, que suggereixen que aquest canvi climàtic podria ser una còpia d'aquest altre episodi. Tot i això, la comparació és enganyosa perquè les causes no són les mateixes, com tampoc ho és el nivell de temperatures que aconseguim en tots dos moments, ni l'àrea d'influència en cada episodi. El canvi climàtic actual és antropogènic (originat per l'activitat humana) i global.

Així com el Període Càlid Medieval es va resoldre de manera natural —a partir del 1250 va començar el període conegut com a Petita Edat de Gel—, aquest canvi climàtic només es mitigarà principalment a través de la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

La culpa va ser dels raigs de Sol

El canvi climàtic actual té l'origen en l'excés d'emissions de diòxid de carboni fruit de la crema de combustibles fòssils com el gas natural, el petroli o el carbó, com ja hem explicat. I a l'època del període càlid medieval, els nivells de CO₂ eren més baixos, tal com recorda Enric Aguilar, climatòleg i director del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona): “Les concentracions de GEI, que singularitzem a les de CO₂, —per ser el gas la concentració del qual està augmentant de manera més intensa— no s'han donat des de fa dos milions d'anys”.

L'origen del període càlid medieval es troba en fenòmens ocorreguts de forma natural, com d'altres canvis climàtics que ha experimentat el planeta al llarg de la seva història.

Els estudis assenyalen la conjunció de dos esdeveniments que van contribuir a augmentar la temperatura de l'aire: d'una banda, un increment de la radiació solar; de l'altra, l'absència d'activitat volcànica. Amb això, els científics assenyalen en diversos treballs, com aquest de Science, que durant aquest període també es van produir canvis en els patrons de circulació oceànica, portant aigua de mar més càlida a l'Atlàntic Nord.

Les temperatures més elevades en 1.400 anys

Tot i que les temperatures mitjanes durant l'Edat Mitjana poden haver superat puntualment les que es donen ara en alguns territoris de manera local, a escala mundial no és així. Així ho va revelar un treball multidisciplinari publicat el 2013 per Nature Geosciences en què van col·laborar 78 científics de 60 centres de recerca de tot el món que van descobrir que les temperatures actuals són més altes que en qualsevol altre moment dels últims 1.400 anys, fins i tot durant el període càlid medieval.

El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, o IPCC, l'organisme científic dependent de l'ONU que revisa i sintetitza sistemàticament l'estat actual del coneixement pel que fa al canvi climàtic, ja va assenyalar al seu quart informe, publicat el 2007, que durant l'òptim climàtic medieval les temperatures van poder estar 1 ºC per sobre dels nivells de començaments del segle XX a algunes zones d'Europa.

"Per posar en context, s'estima que la temperatura mitjana al conjunt d'Europa ha augmentat, des de mitjans del segle XIX, més de 2 ºC", assenyala Verificat Rubén del Campo, meteoròleg i portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

D'altra banda, a l'últim informe, el del 2021, l'IPCC ja no parla del període òptim medieval perquè, tal com indiquen els seus autors, “la durada d'aquests episodis no està ben definida i varia regionalment”. És a dir, que “no hi ha una resposta ni una dada clara per a l'òptim medieval, per l'heterogeneïtat tant espacial com temporal que es va produir al clima entre els anys 850 i 1850 de la nostra era”, aclareix Del Campo.

Un estiu de diversos segles… a l'hemisferi nord

Finalment, la influència del Període Càlid Medieval es va circumscriure només a l'hemisferi nord, tal com assenyalen diversos estudis i anàlisis publicades en revistes com Science Advances: "El Període Càlid Medieval certament no va ser un esdeveniment global i probablement ni tan sols va abastar tota la regió del Atlàntic Nord”, explica en aquesta entrevista Nicolás Young, geòleg glacial de la Universitat de Columbia (Estats Units) i autor principal de l'estudi.

En una publicació més recent a Nature, altres investigadors constataven “el període més càlid dels darrers dos mil anys va passar durant el segle XX per a més del 98% del planeta”, cosa que aporta “evidència sòlida que l'escalfament global antropogènic no només és incomparable en termes de temperatures absolutes, sinó també en consistència espacial en el context dels darrers 2.000 anys”.

european media and information fund