Com funciona la píndola de l’endemà?

El medicament pot causar sagnat entre cicles, però en cas de dubte, millor consultar un especialista


Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp (+34 666 908 353) si és normal que la píndola de l’endemà provoqui sagnat, una consulta que es replica a vídeos de YouTube amb desenes de milers de reproduccions.

Aquesta pastilla és un anticonceptiu d’emergència —no s’ha d’emprar com a mètode habitual— que s’utilitza per a disminuir el risc d’embaràs després d’haver mantingut relacions sexuals amb penetració sense protecció, d’haver tingut algun imprevist —com que es trenqui el preservatiu— o quan els mètodes de protecció s’han fet servir de forma incorrecta.

És cert que aquest medicament pot causar sagnat entre cicles com a efecte secundari, però en cas que aquest sagnat s’allargui en el temps o vingui acompanyat de dolor després de prendre la píndola, cal consultar un especialista. T’ho expliquem!

Un efecte secundari molt freqüent

El sagnat irregular fins al següent període és un efecte secundari molt freqüent (afecta més d'una de cada deu dones) de la píndola de l'endemà. De tota manera, si aquest ve acompanyat de dolor, o si el següent període s'endarrereix més de cinc dies, els prospectes de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) recomanen fer una visita al metge.

Per tant, responent a la consulta que ens heu fet arribar al nostre servei de WhatsApp, és possible que prendre la píndola provoqui sagnat, però aquest no ha de durar més d'una setmana ni anar acompanyat de dolor. Això, però, no descarta l'embaràs, donat que una dona també pot sagnar quan un òvul fertilitzat s'implanta en el revestiment uterí, com ja vam explicar anteriorment.

Què és la píndola de l’endemà?

La píndola de l’endemà, o píndola postcoital, “és un anticonceptiu d’emergència que es fa servir per a disminuir el risc d’embaràs després d’haver mantingut relacions sexuals amb penetració sense protecció”, tal com indica un díptic del Ministeri de Sanitat. Cal remarcar que aquesta píndola no és una pastilla abortiva i no causa cap dany en l’embrió en cas d’haver-hi un embaràs previ.

El comprimit només s’ha de prendre en situacions d'emergència, és a dir, quan no s’hagi fet servir protecció durant la relació sexual i hi hagi risc d’embaràs no desitjat, i com més aviat millor, recomanablement a les 24 hores posteriors a les relacions, ja que “el seu efecte disminueix com més s’endarrereixi la presa”, segons el butlletí informatiu del Ministeri. A més, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que l’anticoncepció d’emergència pot prevenir més del 95% dels embarassos no desitjats si es fa servir dins dels cinc dies posteriors a la relació sexual. 

Per altra banda, cal destacar que en cap cas s’ha de fer servir com a mètode anticonceptiu d’ús habitual, donat que no són tan efectives com altres mètodes de contracepció com el preservatiu o la píndola anticonceptiva entre altres, tal com indica al seu web el Col·legi Estatunidenc d’Obstetres i Ginecòlegs (ACOG, sigles en anglès).

Com funciona?

Durant el cicle menstrual, un dels ovaris allibera un òvul perquè aquest arribi a l’úter i es fertilitzi. Aquest procés es coneix amb el nom d’ovulació i succeeix un cop al mes. Si l’òvul alliberat no és fecundat durant el cicle (i, per tant, no hi ha embaràs), el cos s’encarrega d’expulsar el recobriment de l’úter a través de la vagina, i això és el que coneixem com a menstruació, tal com vàrem explicar aquí. La píndola de l’endemà actua evitant el procés d’ovulació, és a dir, evita que l’òvul sigui alliberat per a ser fecundat, prevenint així l’embaràs

El component principal de la majoria de les píndoles postcoitals i causant d’aquest efecte és el levonorgestrel, un progestagen sintètic, és a dir, una hormona fabricada artificialment i que és capaç d’aturar l’ovulació en concentracions elevades, a diferència dels fàrmacs abortius, els quals actuen provocant contraccions uterines per eliminar el teixit gestacional. Donat que actua directament sobre l’ovulació, però no té cap altre efecte sobre el cos, “és poc probable que sigui eficaç si l’ovulació ja s’ha produït”, tal com indica el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya al seu web

L’altre principi actiu aprovat a Catalunya com a contracepció hormonal d’emergència és l’ulipristal, que altera l’activitat de la progesterona en la dona. Aquesta fórmula prevé o retarda l’ovulació, i pot contribuir a modificar les característiques de l’endometri, el teixit que recobreix l’interior de l’úter. És per aquesta raó que és efectiva fins més endavant en el cicle que el levonorgestrel.

Mites famosos sobre la píndola 

Segur que heu sentit dir alguna vegada que aquesta píndola no es pot prendre més de tres vegades a la vida perquè si no podria causar esterilitat. 

Aquesta informació és falsa, ja que no existeix cap número límit de vegades que es pugui arribar a prendre, segons el Servei gratuït de Salut Sexual en línia ofert al Regne Unit (SH:24) en col·laboració amb el Servei Nacional de Salut (NHS, sigles en anglès), tot i que no es recomana prendre-la sovint, ja que fer-ho podria arribar a causar disrupcions al cicle menstrual.

Cal recordar que aquesta pastilla tampoc protegeix de les infeccions de transmissió sexual; el preservatiu és l’únic mètode que evita al mateix temps aquest tipus de malalties i els embarassos no desitjats

european media and information fund