Com detectar els ‘falsos’ comptes verificats de Twitter
Elon Musk ha comprat Twitter per 42.000 milions de dòlars i en dues setmanes ja ha donat ales a la desinformació.
Elon Musk ha comprat Twitter per 42.000 milions de dòlars i en dues setmanes ja ha donat ales a la desinformació. Després de fer fora bona part de la plantilla, Musk ha introduït un gran canvi per generar més beneficis: qualsevol persona pot verificar el seu compte per 8 dòlars al mes i aconseguir així la insígnia blava que fins ara estava reservada per institucions i persones de gran rellevància pública. I els comptes ‘troll’ no han trigat a aprofitar-se’n.
Fins fa poc, a Twitter, el famós ‘tick blau’ al costat del nom significava que aquell compte pertanyia a mitjans de comunicació, governs, polítics, artistes, influencers o científics, i t’assegurava que et trobaves davant del compte real, i no de possibles falsificacions. Per a aconseguir-lo, calia demostrar que el compte era autèntic i que la persona o entitat era d’alta notorietat (aportant notícies o entrades a la Viquipèdia, per exemple). Ja no és així.
A partir d’aquest dimecres, qualsevol persona que se subscrigui a Twitter Blue, el servei premium de la xarxa social, tindrà accés a la insígnia blava sense cap comprovació prèvia, a banda d’altres serveis. Per ara, està disponible a usuaris d’iOS als Estats Units, Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i el Regne Unit per 8 dòlars mensuals.
Un compte que parodiava l’expresident nord-americà George W. Bush va fer ahir un tuit dient que trobava a faltar “matar iraquians”. Fins fa unes setmanes, hagués estat fàcil veure que és ‘fake’, ja que el compte no estaria verificat. Però amb les recents modificacions de la xarxa, aquesta persona va pagar la subscripció i va aconseguir el ‘tick’ blau al costat del seu nom.
Un altre compte paròdia que es feia passar per l’ex Primer Ministre britànic Tony Blair va respondre: “Same” (“Jo també”), lluint també el medalló blau. Ara mateix, ambdós comptes han estat suspesos, però han passat més de 10 hores (i milers de likes) fins que els moderadors els han eliminat.
Un altre mem recurrent a Twitter aquesta darrera setmana ha estat impersonar Elon Musk: altres comptes ja verificats s’han canviat el nom i han publicat missatges imitant la conducta erràtica del multimilionari. Tots aquests comptes han estat suspesos, però la majoria han sobreviscut bastants dies.
Evidentment, es tracta de continguts de sàtira política, i els missatges són tan descarats que difícilment algú se’ls creurà. Però, què podria passar si altres persones utilitzen aquesta estratègia per a desinformar de debò? Twitter ha assegurat que perseguirà “agressivament” tots els comptes que es facin passar per altres, però la lentitud amb la qual han anat tancant els comptes que parodiaven Musk fa sospitar de la seva capacitat per abordar el fenomen.
Per a acabar-ho d’adobar, l’arribada del nou CEO va anar acompanyada d’acomiadaments massius, entre els quals, de la major part de l’equip de moderació de contingut, segons informen Bloomberg i Business Insider, que apunten que la setmana passada només hi havia 15 empleats amb accés a les eines de moderació, “quan normalment n’hi ha centenars”.
Com identificar falsos verificats
Encara que no es facin passar per ningú, una allau de comptes que apareixen com a verificats però que no han passat un control exhaustiu afegeix soroll a les xarxes i dificulta encara més poder distingir fonts fiables de les que no ho són.
Tot i que ara qualsevol persona pot ‘verificar’ el seu compte d’usuari, hi ha un detall que els delata: entrant al seu compte, i clicant la insígnia blava, apareix un text que els diferencia. En el cas dels comptes oficials, el missatge indica: “El compte s'ha verificat perquè destaca en les categories designades sobre afers governamentals, notícies, entreteniment o d'altres”. En canvi, en comptes que han pagat la insígnia, hi apareix aquest text: “El compte s'ha verificat perquè t'has subscrit al Twitter Blue”.
A més, com ja es podia fer fins ara, hi ha altres detalls que ens poden informar sobre la fiabilitat del compte: per exemple, fixant-nos amb el text després de l’arroba (com veieu a sota, sovint els delata).
Comparació del compte real d'Elon Musk amb el d'un imitador, que al cap d'uns dies va ser suspès. Com es pot veure, es poden distingir pel nom d'usuari (@).