Cinc verificacions de la comparació de Joan Canadell entre Espanya i Europa

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona assegura que Espanya és dels països menys democràtics, més corruptes i més judicilitzats del continent


En el seu novè “Fil d’Estiu”, una sèrie de missatges de Twitter on reflexiona sobre la situació política de Catalunya, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha comparat la situació d’Espanya amb la de la resta d’Europa en aspectes com l’atur, la qualitat democràtica o la corrupció.

El departament de premsa de la Cambra de Comerç de Barcelona ha explicat a Verificat que els fils de Joan Canadell reflecteixen “únicament opinions personals”, però aquest missatge en concret es basa en dades verificables (en diferent mesura) que cal posar en context.

“Espanya és el pitjor país d’Europa per trobar feina"

L’afirmació fa referència a les darreres dades d’atur, segons explica a Verificat el departament de premsa de la Cambra de Comerç de Barcelona. Els números fets públics el 30 de juliol per Eurostat, l'oficina estadística de la Comissió Europea, recullen que Espanya és el país de la Unió Europea amb més atur. El juny va registrar un atur del 15,6%, el doble que la mitjana de la Unió Europea (7,1%) i de la zona euro (7,8%) i una dècima per sobre de Grècia, que l’abril arribava al 15,5% (no hi ha dades del juny). A més, Espanya és, de llarg, la líder en atur juvenil: el juny era del 40,8%, mentre que la mitjana europea se situava en el 17%.

D’altra banda, l’Índex europeu de qualitat laboral del 2015, elaborat per l’Institut Sindical Europeu (l’institut independent de recerca i formació de la Confederació Europea de Sindicats ETUC), situava Espanya com el tercer país de la Unió Europea amb pitjor qualitat dels llocs de treball, només per sobre de Grècia i Romania i amb una puntuació de 0,3 sobre 1.

“Espanya és el pitjor país [d’Europa] per sentir-se segur”

Un Eurobaròmetre publicat el desembre del 2017 sobre la sensació dels europeus envers la seguretat preguntava als enquestats si consideraven que el seu país era “un lloc segur per viure-hi” (pàgina 15). El 91% dels espanyols consideraven que sí, cosa que els situava en l’onzena posició, nou punts per sobre de la mitjana europea.

“Espanya és dels països més corruptes [d’Europa]”

Diversos organismes internacionals elaboren barems sobre la corrupció als diferents països i, sobretot, existeixen estudis comparatius sobre la percepció de la ciutadania. El departament de premsa de la Cambra de Comerç de Barcelona ha dit a Verificat que l’afirmació de Canadell fa referència a l’Eurobaròmetre publicat el juny del 2020 especial sobre la corrupció. L’estudi revela que, efectivament, el 94% dels espanyols consideren que la corrupció està generalitzada al seu país. Espanya és el quart estat de la llista, per darrere de Croàcia, Xipre i Grècia, i molt per sobre de la mitjana europea, que se situa al 71%.

D’altra banda, l’ONG Transparència Internacional elabora cada any l’Índex de Percepció de la Corrupció segons la percepció que tenen els experts i executius d’empreses de la corrupció del sector públic. El corresponent al 2019, posa Espanya en la posició número 30 (de 180 països de tot el món). Amb una puntuació de 62 sobre 100 (el 0 seria el país més corrupte i el 100, el més transparent), Espanya es situa quatre punts per sobre de la mitjana europea i supera de Lituània, Eslovènia, Xipre, Polònia, República Txeca, Malta, Itàlia o Grècia.

 

Finalment, l’Informe Anual de Democràcia V-Dem del 2019 col·loca Espanya com el dissetè país menys corrupte del món (dins del grup del 10% més transparent), superant països europeus com Portugal, Luxemburg, Finlàndia, França, Polònia o Itàlia.

“Espanya és dels països menys democràtics [d’Europa]”

Hi ha diferents índexs i estudis que analitzen els nivells de democràcia de tots els països del món. N’hem agafat tres de referència, tots ells situen Espanya més a prop d’una posició mitjana dins la Unió Europea que en el tram dels països menys democràtics. Cap d'ells la situa a la cua.

En primer lloc, Freedom House elabora un índex on divideix els països entre lliures, parcialment lliures o no lliures. Al seu informe del 2020, Espanya, amb 92 punts de 100, es troba entre els 83 països lliures a escala internacional: ocupa la posició 31 del món, la 20 d’Europa i la 14 de la Unió Europea (15, si compten Regne Unit), per damunt de França, Itàlia o Grècia. 

En segon lloc, Espanya és una de les 22 democràcies plenes segons l’Índex de Democràcia de The Economist Intelligence Unit. Seguint el que recull aquest informe, és el setzè país més democràtic del món i el dotzè més democràtic d’Europa, amb 8,29 punts sobre 10, per sobre de França, Portugal, Bèlgica o Itàlia.

Finalment, l’Informe Anual de Democràcia V-Dem del 2019 situa Espanya en la 26a posició de l’índex de democràcies liberals i en el dinovè lloc dels països europeus. Està per sobre d’Àustria, Lituània, Grècia, Croàcia, Malta o Xipre i presenta una millora de nou posicions respecte a l’Informe del 2018.

“Espanya és dels països més judicialitzats”

L’afirmació que “Espanya és dels països més judicialitzats” no es pot verificar perquè no hem trobat cap estudi comparatiu a nivell europeu que ho mesuri. Hi ha dades de nombre de jutges i presos per països o condemnes dels tribunals europeus, però no se cenyeix a les paraules de Joan Canadell i, per tant, considerem que és una declaració NO VERIFICABLE.