Catalunya no és la comunitat autònoma ni amb més atur ni on més creix com afirma Joan Garriga
En cap dels últims deu mesos Catalunya ha estat la comunitat amb un major augment d’atur (ni en variació mensual ni en variació anual)
El portaveu de Vox al Parlament de Catalunya i president de la formació a la província de Barcelona, Joan Garriga, va afirmar en una entrevista a El Gato al Agua d’El Toro TV el passat 30 d’agost que Catalunya és “la regió amb més atur, amb més increment d’atur” (al minut 39:53).
És FALS. Segons les dades del SEPE, en cap dels últims deu mesos Catalunya ha estat la comunitat autònoma amb un major augment d’atur (ni en variació mensual ni en variació anual). I d’acord amb les dades de l’Enquesta de Població Activa, Catalunya tampoc ha estat la comunitat autònoma amb més augment de la taxa d’atur respecte al trimestre anterior. A més, en aquest període, Catalunya mai ha estat la comunitat autònoma amb major taxa d’atur i sempre s’ha situat per sota de la mitjana espanyola.
“[Catalunya és] la regió amb més atur, amb més increment d’atur”
Joan Garriga, Vox
En quatre mesos de l’any 2020 Catalunya sí que va ser la comunitat amb un major creixement absolut d’aturats en relació amb el mes anterior, però cal tenir en compte que és el segon territori més poblat d’Espanya. En alguns casos, l’augment va ser superior al pes que té Catalunya en el total d’aturats, però són dades antigues i en cap dels casos Catalunya va liderar el rànquing en increment percentual.
Les últimes dades d’atur registrat a Catalunya
Preguntat pel balanç dels 100 dies de Pere Aragonès com a president de la Generalitat, Joan Garriga va parlar de “moltíssimes carències” que “s’han anat agreujant” i va afirmar que Catalunya és “la regió amb més atur, amb més increment d’atur”. No obstant això, Garriga no va especificar els termes de la seva comparació ni la franja temporal a què es referia.
Des que Aragonès va assumir la presidència el 21 de maig, s’han publicat tres dades d’atur per part del SEPE. Les últimes, referents a l’agost, es van difondre després de l’entrevista de Garriga. En els altres dos casos, el juny i el juliol Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma (superada per les Balears i Astúries) i la quarta (per darrere de les Balears, Astúries i Melilla), respectivament, amb un major descens de l’atur a nivell mensual en termes percentuals i la segona en xifres absolutes (només avantatjada per Andalusia).
En concret, des que Aragonès va assumir la vicepresidència de la Generalitat amb funcions de president a conseqüència de la inhabilitació de Quim Torra (el 30 de setembre del 2020), no hi ha hagut cap dels 10 mesos en què Catalunya hagi estat la comunitat autònoma amb un major augment percentual del nombre d’aturats en comparació amb el mes anterior. Des de llavors, el nombre d’aturats s’ha reduït en 76.240 persones i ha caigut un 15,7% (de 484.559 aturats a l’octubre a 408.314 aturats al juliol).
Els pitjors registres des de l’inici de la pandèmia van ser a l’abril, al maig i a l’agost del 2020, quan va ser la segona comunitat amb un major increment d’atur, per darrere de les Balears (a l’abril i agost) i de Madrid (al maig).
Entre el maig del 2020 i l’abril del 2021, va estar entre les cinc comunitats amb un major increment relatiu de l’atur en comparació amb l’any previ, però en cap dels mesos va liderar el creixement.
Des de l’inici de la pandèmia, Catalunya és la cinquena comunitat amb un major augment del nombre absolut d’aturats, per darrere de Madrid, la Comunitat Valenciana, Canàries i Andalusia. Així consta a la nota de premsa del Ministeri de Treball i Economia Social referent a les dades de juliol. En creixement percentual és vuitena.
Dades registrades per l’EPA
Si mirem les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), la taxa d’atur a Catalunya mai ha estat la que ha crescut més en cap trimestre dels últims dos anys. Els pitjors trimestres de Catalunya van ser el segon del 2020 (quarta amb un augment de 2,12 punts), el quart del 2018 (quarta amb 1,12) i el quart del 2020 (tercera amb 0,64).
Des de Verificat, ens hem posat en contacte amb el grup parlamentari de Vox per preguntar per les dades a les quals feia referència Joan Garriga en les seves declaracions, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.
No obstant això, el dijous 2 de setembre, un dia després de la nostra sol·licitud, Garriga va publicar un tuit amb una afirmació semblant i va utilitzar tres captures de pantalla de notícies que parlaven de l’atur a Catalunya per justificar les seves paraules (eren notícies del novembre del 2017, del setembre del 2020 i del gener del 2021, amb dades del mes anterior en els tres casos). El diputat assegurava que “Catalunya ha liderat la pujada de l’atur, després del referèndum del 2017 i en plena pandèmia el 2020”, un matís que no va fer a l’entrevista a El Toro TV.
Por culpa del separatismo Cataluña ha liderado la subida del paro, después del referéndum de 2017 y en plena pandemia en 2020. pic.twitter.com/S2MmQXXmNG
— Joan Garriga (@JGarrigaDomenec) September 2, 2021
Si mirem aquestes dades, l’agost i el desembre del 2020 (els mesos que cita Garriga al tuit) van ser els únics dos mesos entre els últims dotze en què Catalunya va ser la comunitat on més van créixer els aturats. El maig i l’abril del 2020 també havia estat així. Tanmateix, en cap dels quatre casos Catalunya va liderar el rànquing en creixement percentual, sinó que va ser la primera a augment del nombre de persones aturades (cal tenir en compte que Catalunya és la segona comunitat més poblada).
A més, com hem assenyalat, en cap dels últims set mesos Catalunya ha liderat l’augment d’aturats i el juny i el juliol va ser de les comunitats que més el va reduir, tant en xifres absolutes com en xifres relatives.
En nombres absoluts, Andalusia lidera el nombre d’aturats
Catalunya tampoc és la comunitat ni amb més aturats ni amb major taxa d’atur. En el primer cas, Andalusia (el territori més poblat d’Espanya) lidera clarament el llistat d’aturats.
Per la seva banda, Catalunya havia estat la segona comunitat amb més aturats des del gener del 2020 (com a mínim) fins al juny del 2021, però al juliol la Comunitat Valenciana i Madrid van passar a tenir més persones en atur que Catalunya. Així doncs, amb les últimes dades disponibles abans de les declaracions de Joan Garriga, Catalunya era la quarta comunitat amb més persones aturades.
En segon lloc, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa, en els últims 19 anys no hi ha hagut cap trimestre en què la taxa d’atur a Catalunya hagi estat superior a la mitjana espanyola.
Catalunya, líder en nous afiliats
En la mateixa resposta a l’entrevista a El Toro TV, Joan Garriga també va assegurar que Catalunya “havia estat pionera a Espanya en la creació d’ocupació” i ara frega “el mig milió de persones sense treball”. Què diuen les dades?
En els últims sis mesos, Catalunya ha estat la comunitat on s’han creat més llocs de treball (nous afiliats a la Seguretat Social) en quatre ocasions. En les altres dues, s’ha quedat en la segona posició. Així mateix, al gener, encara en un context de pèrdues d’afiliacions a nivell estatal, va ser la comunitat que va perdre més afiliats.
Cal considerar que Catalunya concentra entre el 17,7% i el 18% dels afiliats a la Seguretat Social del total d’Espanya (entre el gener i el juliol). Això explica, en part, per què hi ha tants nous llocs de treball a Catalunya. No obstant això, al febrer, al març, al juny i al juliol l’aportació de Catalunya a la creació d’ocupació estatal va superar el seu pes en afiliació. És a dir, per exemple, el 59,85% dels nous afiliats el febrer van ser a Catalunya, una xifra que va ser del 33,4% al juliol.
Finalment, el juliol hi havia a Catalunya 408.000 aturats. La tendència va a la baixa des de febrer (quan es va arribar als 512.000 aturats).
L’agost hi va haver a Catalunya 391.000 aturats. Ara bé, aquesta xifra es va difondre dies després de l’entrevista de Joan Garriga.
Aquest article és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Pots llegir la versió en castellà aquí.