Bulos i estafes d’aquest Nadal
Verificat recopila els enganys i estafes que estan marcant la festivitat
Verificat recopila els enganys i estafes que estan marcant la festivitat
La desinformació té la capacitat d’adaptar-se a l’actualitat. Els seus discursos acostumen a seguir sempre les mateixes línies narratives, que s’ajusten a moments concrets. Els missatges que dubten de l’existència del canvi climàtic, per exemple, es fan en els dies de més fred (com s’estarà escalfant el món si hi ha un temporal de neu històric?, es pregunten de manera enganyosa) i en els de més calor (les temperatures extremes són habituals a l’estiu, asseguren falsament).
El mateix ocorre en període nadalenc. En les últimes setmanes, han circulat diverses desinformacions i estafes que segueixen narratives conegudes, adaptant els seus missatges a les festes de final d’any. Des de Verificat hem recopilat les principals desinformacions d’aquest Nadal que afecten Catalunya. Te les expliquem!
Les llums de Nadal de Sabadell no són navalles
A finals de novembre corrien per xarxes socials publicacions que suposadament mostraven “les noves llums de Nadal de Sabadell”. Es tractava d’un enllumenat amb forma de navalla del qual es van fer eco diversos comptes d’X (abans Twitter) i fins i tot el mitjà de comunicació La Razón. És fals. La imatge es va fer viral quan la va compartir el compte satíric d’X 234.cat —que paròdia al canal informatiu 324.cat—. Aquesta imatge no obeeix a l’enllumenat sabadellenc, tal com va confirmar l’Ajuntament de la localitat a Newtral, membre com Verificat de la International Fact- Checking Network (IFCN) les xarxes internacionals de verificació. De fet, el carrer que s’observa en la fotografia tampoc és de Sabadell.
Què sabem de les llums de Nadal de Plaça Universitat?
S’ha viralitzat una foto en la qual s’observa una llum de Nadal amb la silueta de dues persones, de les quals s’assegura que una d’elles és una dona vestida amb un vel. Algunes publicacions comparteixen la imatge assegurant que l’Ajuntament de Barcelona promou “llums islàmiques”.
Aquestes llums no depenen de l’Ajuntament, sinó de la Federació d’Associacions de Comerç i Entitats del Raval. Les llums virals obeeixen a un projecte de Tot Raval en la seva edició de 2019 al costat d’Impulsem amb suport de l’Obra Social “la Caixa”, Citelum i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa finançada de manera publicoprivada va començar el 2015 i es va replicar els anys posteriors, en el qual el disseny de l’enllumenat nadalenc del barri el va elaborar l’artista Curro Claret a partir de fotografies del veïnat. Les llums virals en concret van ser elaborades el 2019, tal com es pot comprovar a la web de l’autor. No són noves d’enguany.
Aquell any van il·luminar la Plaça Universitat, igual que el 2023 i 2024, tal com mostren els registres fotogràfics. El departament de premsa de Pelai Centre, l’associació de comerciants responsable d’instal·lar-les, explica a Verificat que el projecte ha il·luminat la plaça “els últims quatre anys” i que aquest serà l’últim, perquè l’any que ve renoven les llums.
El papa no ha reemplaçat el Nadal
Circulen per internet missatges que asseguren que el Papa Francesc reemplaça Nadal per “La Festa de la Pau”. Això és fals. No hi ha constància d’això en els registres oficials del Vaticà ni a les xarxes oficials del Papa. Es tracta d’una cadena de missatges que té origen en diferents portals sense vinculació oficial al cap de l’Església Catòlica, tal com exposa Chequeado, membre com Verificat de la International Fact-Checking Network (IFCN). Les faules cap al pontífex i la Santa Seu no són noves. El Papa Francesc tampoc ha emès un missatge dient que la vida “se n’anirà ràpid” ni ha adquirit un ostentós abric de plomes blanc, com asseguren altres missatges virals verificats per Newtral i Maldita.
Ganxos de temporada
Amb les compres de Nadal arriben les oportunitats en forma de descompte i les imitacions oportunistes que es fan passar per elles per a robar les dades personals dels usuaris. La seva forma varia, però usualment arriben fent-se passar per marques conegudes o per plataformes de compra. Dins del correu solen oferir un codi de descompte per a aplicar-lo a la pàgina web que s’obre en fer clic en el botó o enllaç que adjunten. Per a evitar-los, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya recomana fixar-se en l’adreça de correu electrònic del remitent. D’altra banda, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) recomana desconfiar de les ofertes excessivament atractives i dels correus electrònics d’empreses a les quals no hem donat permís per a enviar comunicacions promocionals.
Els descomptes en viatges en època nadalenca són un bon exemple d’aquestes ofertes massa suggeridores. Renfe va ser suplantada el 2023 per una estafa que oferia targetes regal fraudulentament. Enguany, en diverses ciutats de Colòmbia s’està reproduint de manera semblant oferint bitllets d’avió a un preu reduït per a aquestes dates, arribant fins i tot a calcar la pàgina web oficial de les aerolínies, com explica la revista Forbes.
També són freqüents les estafes que es presenten en forma d’oportunitat d’obtenir un benefici econòmic extraordinari, ja sigui en forma de sorteig, descompte o val regal. Això passa habitualment amb establiments àmpliament coneguts com Mercadona o Media Markt, que ja avisen dels intents fraudulents a les seves respectives webs.
Així mateix, les compres per internet deixen lloc a altres tipus d’estafes com l’enviament d’enllaços maliciosos via SMS, també conegut com smishing, que aprofita si estàs esperant un paquet per a suplantar als serveis de paqueteria. Algunes entitats suplantades, com Correus o Seur, ja adverteixen d’aquesta mena d’engany a les seves respectives pàgines web. Com a mesura cautelar, en cas de voler comprovar l’estat de l’enviament d’un paquet, el més aconsellable és utilitzar el localitzador proporcionat per l’empresa en el seu portal de seguiment, accedint de manera manual i no a través d’un enllaç, tal com explica Correus.