Barcelona concentra el 9% de les okupacions d’Espanya, no el 40% com afirmen diferents candidats a l’alcaldia
Barcelona concentra el 8,8% de les denúncies per ocupació del domicili presentades a Espanya i Catalunya el 42%.
Què s’ha dit?
Barcelona concentra el 40% de les ocupacions de domicilis a Espanya.
Què en sabem?
Barcelona concentra el 8,8% de les denúncies per ocupació del domicili presentades a Espanya i Catalunya el 42%.
El candidat de Vox a l’alcaldia de Barcelona, Gonzalo de Oro, ha afirmat en una entrevista a El Toro TV que ha compartit al seu compte de Twitter que “Barcelona allotja el 40% de l’okupació a Espanya”. També ha repetit en diverses ocasions una xifra similar, del 40 o 50%, el candidat del Partit Popular, Daniel Sirera, a Onda Cero, en un podcast propi del PP i a RTVE. La candidata de Valents, Eva Parera, ho va dir també al debat de betevé. És FALS.
A Barcelona el 2022 es van registrar 1.469 denúncies per ocupació del domicili de les 16.726 presentades en el conjunt estatal, segons les dades del Departament d’Interior obtingudes per Verificat a través d’una petició de transparència. És a dir, a Barcelona es van registrar el 8,8% del total de denúncies presentades a Espanya. La xifra del 40% d’ocupacions a la qual fa referència el candidat coincideix amb les denúncies presentades a Catalunya respecte al total espanyol.
“Barcelona allotja el 40% de la okupació a Espanya”
Gonzalo de Oro, Vox
El 9% de les denúncies a Barcelona i el 42% a Catalunya
El 2022 a Espanya es van produir 16.726 denúncies per ocupació, de les quals 7.005 van ser a Catalunya, és a dir, el 42% del total, d’acord amb les xifres facilitades pel departament de premsa del ministeri de l’Interior a Verificat. És a dir, la xifra que dona el candidat de Vox coincideix amb el percentatge de denúncies per ocupació del domicili a Catalunya i no amb el de Barcelona.
La xifra és més baixa en el cas de la capital catalana. L’any passat es van denunciar 1.469 casos d’ocupació, segons les dades obtingudes a través d’una petició de transparència de Verificat, i això suposa el 8,8% del total estatal (16.726) i el 20,9% del total català (7.005).
Tot i això, les dades apunten a un clar augment d’aquestes infraccions a Barcelona des de 2005, que es multipliquen per vuit. Encara que, el 2022 es van reduir un 16% respecte del 2019, segons les dades obtingudes per la petició de transparència. El districte on se n’han registrat més ha estat Nou Barris, seguit de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.
Catalunya és la comunitat on més denúncies es presenten en funció dels seus habitants, amb 90 ocupacions per 100.000 habitants l’any 2022, seguida per Múrcia, la Comunitat Valenciana i Castella la Manxa.
Dos delictes diferents: violació de domicili i usurpació
Aquestes xifres, però, “no discriminen entre els dos tipus penals que conformen aquest fenomen”, perquè aquesta qualificació jurídica la “realitza a posteriori l’òrgan judicial encarregat de la instrucció de cada denúncia”. Així ho explica el departament de premsa del ministeri de l’Interior a Verificat i també ho va detallar el departament de l’Interior català en la seva resolució de petició d’informació.
Els delictes que inclouen el que col·loquialment es coneix com a ocupació són dos:
- La violació del domicili (en castellà es coneix com a “allanamiento de morada”) consisteix a entrar en un domicili aliè o quedar-s’hi contra la voluntat del seu propietari i està castigat amb penes d’entre sis mesos i deu anys de presó, segons estableix a l’article 202 del Codi Penal.
- El delicte d’usurpació consisteix a ocupar un immoble, habitatge o edifici aliè que no està en ús (article 245).
Fins al 2022, la Direcció General de Policia no feia aquesta distinció del tipus delictiu en els seus registres, com explica el departament en la seva resolució de transparència. Per tant, no hi ha dades del delicte de violació del domicili anteriors a aquest data i no podem saber si han pujat o han augmentat les ocuapcions en domicilis habituals.
Pel que fa al 2022, es van denunciar 1.469 ocupacions d’habitatges, la immensa majoria per casos d’usurpació (1.437) i 32 per violació del domicili.