Andalusia no acumula el 75% de les violacions d’Espanya ni la majoria són comeses per estrangers
No hi ha dades de violacions de l’últim mes, però durant el primer trimestre del 2022 a Andalusia es van produir el 14,1% del total d’agressions sexuals amb penetració d’Espanya. Dels condemnats per violència de gènere el 2021, el 77,8% eren espanyols.
Què s’ha dit?
El 75% de les violacions en l’últim mes han sigut a Andalusia i aquest és un dels problemes de la immigració.
Què en sabem?
No hi ha dades de violacions de l’últim mes, però durant el primer trimestre del 2022 a Andalusia es van produir el 14,1% del total d’agressions sexuals amb penetració d’Espanya. Dels condemnats per violència de gènere el 2021, el 77,8% eren espanyols.
En el context de la campanya de les eleccions andaluses, que se celebren aquest diumenge 19 de juny, s’ha fet viral un tuit que assegura que el 75% de les violacions en l’últim mes han sigut a Andalusia i ho relaciona dient que aquest és un dels “problemes de la immigració”.
El tuit viral no deixa clar a què fa referència el 75% de les violacions, si és respecte al total d’Espanya o a les comeses per estrangers a la comunitat autònoma. No obstant això, l’afirmació és FALSA en ambdós casos.
A Andalusia s’han produït el 14,1% del total d’agressions sexuals amb penetració d’Espanya, una xifra que queda molt lluny del 75% que assenyala el tuit viral, d’acord amb les últimes xifres disponibles, del primer trimestre del 2022, del Ministeri de l’Interior. Les dades dels últims anys tampoc demostren que els immigrants cometin més delictes sexuals que els espanyols a Andalusia. L’Institut Nacional d’Estadística no desglossa per tipus de delicte, però la majoria de condemnats a la comunitat autònoma el 2021 per violència de gènere (que inclou agressions sexuals i altres delictes i no es publica desglossat per tipus de delicte), el 77,8%, havien nascut a Espanya.
“[Espadas] dient-li a Macarena Olona que no parla de la realitat per citar els problemes de la immigració quan el 75% de les violacions en l’últim mes han sigut a Andalusia”.
Andalusia: el 14,1% dels delictes sexuals d’Espanya
El Ministeri de l’Interior, que s’encarrega de recollir les estadístiques de criminalitat al conjunt de l’Estat, no dona dades de delictes sexuals per mesos i comunitats autònomes. Tot i això, segons les últimes dades disponibles del balanç de criminalitat del Ministeri de l'Interior (primer trimestre del 2022), la comunitat on s’han comès més agressions sexuals amb penetració en valors absoluts és Catalunya (un 31% del total d’Espanya). Andalusia és la segona amb el nombre més elevat de violacions, però aquestes no suposen un 75% del total de les agressions sexuals que s’han produït a Espanya, sinó un 14,1%.
Si mirem la taxa d’agressions sexuals amb penetració en funció de la població de cada comunitat autònoma, Catalunya continua sent on s’han produït més delictes d’aquest tipus, però la resta del rànquing canvia. La segueixen Navarra i el País Basc, amb 1,81 i 1,45 casos per cada 100.000 habitants, respectivament. Mentre que, durant el primer trimestre del 2022, Andalusia ha sigut la vuitena comunitat autònoma amb un major nombre de violacions per cada 100.000 habitants.
Pel que fa a la resta de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, que inclouen agressions sexuals sense penetració i altres delictes, Ceuta és de les ciutats i comunitats autònomes amb més casos per 100.000 habitants, 14,53. Andalusia és la sisena comunitat que registra més delictes contra la llibertat i indemnitat sexual en funció de la seva població: 7,94 casos.
El 77% dels condemnats per violència de gènere són espanyols
El tuit viral parla de les violacions a Andalusia com si aquestes fossin un dels “problemes de la immigració”. Les dades del balanç de criminalitat del primer trimestre comentades anteriorment no desglossen els delictes en funció de la nacionalitat. El país d’origen de les víctimes i dels condemnats consta en l’estadística anual de violència de gènere publicada a l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Per tant, les últimes dades disponibles són de l’any 2021. No obstant això, segons aquestes, la majoria dels condemnats a Andalusia per un delicte de violència de gènere són espanyols, un 77,86%.
Els delictes de violència de gènere que analitza l’estadística de l’INE inclou diferents tipus d’infraccions com els abusos sexuals, les coaccions, els homicidis i les agressions sexuals, entre d’altres, però l’estadística no dona la xifra en funció de la tipologia penal. Per tant, la dada de les condemnes en funció del lloc de naixement del condemnat no fa referència només a violacions, sinó al total de delictes considerats com una forma de violència de gènere.
En la metodologia de l’Institut Nacional d’Estadística s’especifica que per violència de gènere s’entén “tot acte de violència física o psicològica […] que s'exerceix contra una dona per part d’un home que sigui o hagi sigut el seu cònjuge o estigui o hagi estat lligat a ella per una relació similar d’afectivitat encara sense convivència”.
Del debat a Twitter
Després del primer debat electoral de les eleccions andaluses celebrat el 6 de juny a Ràdio Televisió Espanyola, es va fer viral un tuit d’un reporter d’Estado de Alarma TV (EDATV) que vincula les agressions sexuals a Andalusia amb la immigració.
El tuit afirma que el candidat del PSOE, Juan Espadas, li va retraure a la candidata de Vox, Macarena Olona, que no parlés de la realitat dels andalusos, després que aquesta fes diferents afirmacions en contra dels immigrants. La declaració sobre Espadas és certa, ja que en el minut 40:43 del debat va contestar a la candidata de Vox que “no parla de l’Andalusia real”.
No obstant això, el tuit afegeix que “el 75% de les violacions en l’últim mes han sigut a Andalusia”. Però, Olona no va esmentar la xifra del tuit en la seva intervenció, segons ha pogut comprovar Verificat revisant la transcripció automàtica del debat realitzada amb Checkeado Bot, una eina que genera la transcripció a partir dels subtítols d’un vídeo de YouTube. Per tant, es tracta d’una aportació que fa l’usuari de Twitter i no sabem quina és la font d’on l’extreu. Així i tot, les dades oficials disponibles d’agressions sexuals fins al dia d’avui no corroboren aquesta dada.