Abascal no va votar en contra del permís de paternitat com va dir Rufián: Vox encara no era al Congrés
Vox no tenia representació parlamentària quan es va produir la votació del permís de paternitat, encara que Rufián diu que el líder d’aquest partit va votar-hi en contra
Què s’ha dit?
Gabriel Rufián va afirmar que Santiago Abascal va “votar en contra” del permís de paternitat.
Què en sabem?
L’última vegada que es va ampliar el permís de paternitat va ser el 3 d’abril del 2019, abans que Vox tingués representació al Congrés dels Diputats.
El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va assegurar en una roda de premsa que el mateix partit va compartir a Twitter que el líder de Vox, Santiago Abascal, va “votar en contra” del permís de paternitat (al minut 0:45). Rufián es referia a “molta gent, per exemple, que ha votat a Vox, segurament, a Burgos” i que “gaudeix del permís de paternitat”.
És FALS. L'última vegada que es va aprovar l'ampliació del permís de paternitat va ser el 3 d'abril del 2019, abans que Vox aconseguís els seus primers diputats al Congrés a les eleccions del 28 d'aquell mateix mes.
“Hi ha molta gent que gaudeix del permís de paternitat i no sap que Abascal va votar en contra d'aquest permís”
Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés
Un decret llei del 2019
L'última vegada que es va ampliar el permís de paternitat va ser el 3 d'abril del 2019, quan el Congrés dels Diputats va convalidar el reial decret llei que havia aprovat un mes abans el govern espanyol del PSOE (encara en solitari).
Des de llavors, l'ampliació del permís s'ha anat aplicant progressivament en els darrers anys, però totes les actualitzacions procedeixen de l'aprovació del 2019, que establia que l'ampliació del permís del progenitor diferent de la mare s'aplicaria de manera progressiva: “El 2019 fins a les 8 setmanes, el 2020 fins a les 12 setmanes i el 2021 fins a les 16 setmanes”, com recull la nota de premsa del Congrés després de la seva convalidació.
Es tracta del Reial decret llei 6/2019, que a l'article 2 va modificar el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors. Aquesta llei recull ara a l'article 48.4 que el naixement suspendrà el contracte de treball tant de la mare com del “progenitor diferent de la mare biològica durant 16 setmanes, de les quals seran obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al part”.
Aquesta modificació es va aprovar concretament a la Diputació Permanent, ja que el Congrés havia estat dissolt després de la convocatòria d'eleccions anticipades pel 28 d'abril. La Diputació Permanent és l'òrgan que substitueix el Ple del Congrés “perquè determinades i especials funcions no quedin desateses quan el Congrés hagi estat dissolt o hagi expirat el mandat”. S'ocupa, per exemple, de “la convalidació dels decrets llei dictats pel govern”.
En aquell moment, Vox encara no tenia representació a les Corts Generals i va ser a les eleccions d'aquell mes quan va aconseguir 24 escons i va entrar a la Cambra Baixa per primera vegada.
Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa d'ERC al Congrés dels Diputats per saber a què es referia Rufián en les seves declaracions, però en el moment de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.
La futura llei de diversitat familiar
Actualment, el permís de paternitat és de quatre mesos (setze setmanes). Tanmateix, la voluntat del govern espanyol és ampliar-ho. Així ho va manifestar la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, en una compareixença pública el juliol del 2021: “Treballarem perquè els permisos de paternitat i maternitat s'ampliïn als sis mesos” (al minut 9:55).
La ministra al·ludia a la llei de diversitat familiar i suport a les famílies, que va concloure el tràmit de consulta pública prèvia el juliol del 2021 i que al desembre estava en fase de negociació, el pas previ abans de traslladar-la al Consell de Ministres, segons va informar Efe. No obstant això, la futura llei encara no ha estat aprovada al Consell de Ministres i, per tant, no ha iniciat la seva tramitació al Congrés.
Dues iniciatives al Congrés
D'altra banda, hem trobat dues iniciatives impulsades en els darrers mesos al Congrés sobre el permís per naixement.
La primera és una proposició no de llei promoguda pel BNG sobre “la reforma de l'article 48 ET per reconèixer el dret de les famílies monoparentals a ampliar el permís per naixement, acolliment o adopció pel temps que correspondria al segon progenitor”. El departament de premsa del Congrés confirma a Verificat que “aquesta proposició no de llei està pendent de debat i votació a la Comissió de Treball, Inclusió Social i Migracions”.
La segona és una proposició de llei integral de protecció i suport a les famílies que plantejava, entre altres aspectes, incrementar els permisos de maternitat i paternitat “en dues setmanes addicionals als progenitors, adoptants, guardadors amb finalitats d'adopció o acollidors, fins a les 18 setmanes per a cadascú, 36 setmanes en total”.
La proposició de llei es va votar el 16 de març al ple i va ser rebutjada per 162 vots a favor, 183 en contra i 2 abstencions. El PP, Ciutadans i Vox, entre d'altres, es van mostrar favorables i el PSOE, Unidas Podemos i ERC van ser contraris.