El mapa que mostra la Península sense cap llum la nit de l’apagada està manipulat

Algunes comunitats autònomes havien restablert bona part del subministrament elèctric per la primera hora de la nit

Algunes comunitats autònomes havien restablert bona part del subministrament elèctric per la primera hora de la nit

Imagen satelital falsa de la noche del apagón generalizado
, , , ,

Circula per xarxes socials una fotografia de satèl·lit que, presumptament, mostra com pràcticament tota la península Ibèrica es trobava a les fosques la nit de dilluns 28 d’abril, a causa de l’apagada elèctrica generalitzada. La fotografia ha circulat per diverses xarxes socials amb missatges editats majoritàriament en rus, com un canal de Telegram amb més de 400.000 seguidors del popular periodista rus Ruslan Ostashko, i corre per X en alguns posts en català, però és FALSA.

El mapa ha estat manipulat. Mostra Espanya i Portugal completament a les fosques, incloses les Illes Balears —que no van estar afectades per l’apagada—, tret de certs punts petits de la costa atlàntica i la zona de Barcelona. A més a més, durant la nit, van ser diversos els punts d’Espanya que van recuperar l’enllumenat.

 Una imatge de satèl·lit mostra la península Ibèrica completament a les fosques, excepte punts de la costa atlàntica i la zona de Barcelona.

Restabliment elèctric abans de la nit

L’hora de posta de sol del dia 28 d’abril (el dia de l’apagada) varia dependent de la zona d’Espanya, però va des de les 20:44 hores a Girona fins a les 21:31 hores a Pontevedra, si es miren dades de l’Observatori Astronòmic Nacional. Donat que la imatge il·lustra el conjunt de la península a les fosques, hauria d’haver estat presa més tard d’aquesta hora.

A les 20:35 hores hi havia el 51% de les subestacions restablertes a tot l’Estat, amb el 35,1% de la demanda energètica atesa, segons va informar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen, al seu compte a la xarxa social Bluesky. A les 22:00 hores, hi havia un 62% de les subestacions restablertes i un 43,3% de la demanda energètica atesa.

Amb l’entrada de la nit, algunes de les zones que havien recuperat bona part del subministrament eren, per exemple, el País Basc, que a les 22.00 hores tenia el 96% del subministrament recuperat, com va informar el conseller d’Indústria, Transició Ecològica i Sostenibilitat del Govern basc, Mikel Jauregi, al seu compte a X (antiga Twitter). Un altre exemple és Navarra, que havia recuperat el 80% del subministrament de les llars abans de les 22:00 hores, segons va informar el Govern navarrès a X. Totes dues comunitats autònomes, no obstant això, apareixen a les fosques al mapa, cosa que hauria d’haver passat a partir de les 21:30 hores, quan la majoria del seu subministrament s’havia recuperat.

A Catalunya, a les 21:00 hores la recuperació del subministrament era del 41%, segons el Govern, i va pujar fins al 63% per les 23:30 hores. A la Comunitat de Madrid, al centre d’Espanya, a les 23.30 hores 75 dels 179 municipis havien recuperat el servei, segons va informar la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso.

A continuació adjuntem una fotografia de satèl·lit de la NASA de com es veu la península Ibèrica de nit en un dia habitual, com va ser el 3 de febrer d’enguany. Sabent que amb l’entrada de la nit algunes comunitats autònomes ja tenien percentatges alts de recuperació del subministrament elèctric, podem induir que hi ha zones del mapa sospitós que haurien d’estar il·luminades.

Una de les zones més clares per saber que la imatge està manipulada són les Illes Balears, que no van estar afectades de manera generalitzada per l’apagada en cap moment del dia. En el cas de Portugal, tot el país surt en apagada completa, per les 22:00 hores ja s’havien restablert 85 de les 89 subestacions que té el país, segons va informar Redes Eléctricas Nacionais (REN) de Portugal.

Des del gabinet de xarxes socials de l’Agència Espacial Europea expliquen a Verificat que els seus satèl·lits no estan preparats per fer imatges òptiques d’Europa de nit, però matisen: “tenint en compte que l’electricitat va tornar a algunes parts de Madrid abans que fos completament fosc, la imatge sembla massa fosca”.

Circula en xarxes russes

La fotografia ha circulat per diverses xarxes socials. Ho ha fet, per exemple, en un canal de Telegram del popular presentador de televisió rus Ruslan Ostashko, proper al Kremlin, segons l’observatori OpenSanctions. El canal té més de 400.000 seguidors en la data de publicació d’aquesta notícia i està enllaçat en la mateixa pàgina web personal del periodista. El missatge difós insisteix en el fet que no hi ha cap versió oficial de la causa de l’incident i, al final, afirma que les raons podrien ser “la ineficiència de l’agenda verda, la fragilitat de les xarxes, l’escassetat de capacitat de reserva i les distorsions de la transició energètica”.

Als comentaris del missatge del grup de Telegram, diversos usuaris han penjat imatges satíriques com del president rus, Vladimir Putin, baixant els ploms d’un pis, o del Quixot caminant per un camí de terra observant uns molins eòlics al fons.

Fent una cerca inversa del mapa manipulat a Google Image, trobem que la imatge ha circulat en xarxes socials editades principalment en rus. Per exemple, la fotografia va circular a Pikabu, una xarxa social russa, mitjançant un usuari anònim; el post acumula més de 210.000 visualitzacions fins a la publicació d’aquesta notícia. La publicació comenta: “Riguem-nos d’ells mentre no puguin veure res”.

Una altra publicació amb la imatge s’ha fet al portal humorístic 9gag, on un post de més de 14.000 visualitzacions repeteix: “Riem-nos-en mentre no poden veure res…”. També hem trobat el mapa en una publicació d’un usuari a X (antiga Twitter) que escriu en català, amb un tweet que acumula més de 18.000 visualitzacions en el moment de la publicació d’aquesta verificació.

El diputat del PP al Congrés Rafael Hernando, que va ser portaveu del grup del seu partit a la cambra baixa, també ha difós un mapa molt semblant, amb la península Ibèrica totalment a les fosques, en aquest cas sense cap punt de llum. Ho ha fet al seu compte personal a X (antiga Twitter), amb un missatge amb desenes de milers de visualitzacions.