Els Simpson no van predir la mort del papa Francesc i altres teories de la conspiració
La profecia de Nostradamus tampoc no parla d’un “papa negre” l’ascens del qual suposarà la fi del món
La profecia de Nostradamus tampoc no parla d’un “papa negre” l’ascens del qual suposarà la fi del món

Què s’ha dit?
Que Nostradamus va predir l’ascens d’un “papa negre” després de la mort de Francesc, i que els Simpson o la revista The Economist van endevinar la mort del pontífex.
Què en sabem?
El terme “papa negre” és una nomenclatura que se li dona al Superior General dels jesuïtes, per la seva sotana negra i no pel seu color de pell, mentre que Nostradamus va parlar que “un jove negre” faria caure l’imperi romà, però no el vinculava a ser papa. El vídeo dels Simpson té indicis d’estar creat amb intel·ligència artificial i no hi ha proves que The Economist predís la mort.
La mort del papa Francesc ha comportat onades de desinformació. Des de teories de la conspiració que asseguren que els Simpson van predir la mort del papa fins a profecies que van augurar la fi del món i l’ascens d’un “papa negre” després de Francesc. També han estat freqüents els fakes virals en què, per exemple, un muntatge fa que sembli que el summe pontífex admeti haver menjat carn un Divendres Sant, tal vàrem explicar aquí. Repassem i verifiquem les principals conspiracions que envolten el decés de Francesc.
1. Nostradamus no va predir que després del papa Francesc ascendirà un “papa negre” i s’acabarà el món
Després de la mort del papa Francesc, han ressorgit diverses teories apocalíptiques que haurien estat profetitzades segles enrere. Multitud de titulars web han fet renéixer unes suposades prediccions de Nostradamus, apotecari i endeví francès del segle XVI, que en teoria va predir que el papa que ascendirà després de la mort del pontífex Francesc serà “negre” i que, darrere seu, arribarà la fi del món. Aquesta teoria de la conspiració en realitat barreja algunes de les prediccions de Nostradamus amb la “Profecia dels Papes” atribuïda a Sant Malaquies, arquebisbe irlandès del segle XII.
A la profecia de Nostradamus —que apareix en 943 quartetes, un tipus d’estrofes, publicades entre 1555 i 1558— no hi ha cap referència concreta a un “papa negre”. L’apotecari es refereix a un “jove negre” traïdor que farà caure l’imperi romà, però és una qualificació ambigua que no ha de referir-se al color de la pell. L’estrofa segueix: “El Romà poder estarà del tot a baix”, en el que sembla una referència a la caiguda del poder eclesiàstic —o a la fi del món, per als altres—, però és una interpretació a partir de versos oberts, no específics.
Tampoc no esmenta una data concreta en què aquesta suposada caiguda es faci vigent. Sí que especifica que “per l’òbit (la mort) del molt ancià Pontífex, serà elegit un romà de bona edat”, unes paraules que alguns usuaris han fet servir per relacionar la profecia amb el papa Francesc per la seva avançada edat.
D’altra banda, el terme “papa negre” es correspon a la nomenclatura que es dona al Superior General de la Companyia de Jesús —és a dir, de la congregació dels jesuïtes— per la sotana de color negre i el seu poder dins l’Església, però en cap cas pel color de pell. Això no obstant, es tracta d’una denominació no oficial ni utilitzada per l’ordre.
L’elecció de Jorge Mario Bergoglio, primer papa jesuïta, ha alimentat interpretacions errònies i teories conspiratives que el vinculen amb aquesta figura simbòlica del “papa negre” –no ho era, perquè no era el Superior General de la Companyia de Jesús, càrrec que ocupa avui el veneçolà Arturo Insulsa—. La percepció dels jesuïtes com una ordre influent i, per a alguns, misteriosa, ha contribuït a aquestes narratives.
Així mateix, actualment són dos els cardenals que es podrien convertir en el primer papa de pell negra de la història, segons el llistat de favorits compilat pel Cardenalium Colegii, la qual cosa pot haver avivat els rumors: Robert Sarah, de Guinea, i Fridolin Ambongo Besungu, de la República Democràtica del Congo.
La “Profecia dels Papes”
A aquestes especulacions s’hi afegeix l’anomenada “Profecia dels Papes”, atribuïda a Sant Malaquies. Segons la llista d’aquesta profecia, hi hauria 112 papes abans de la fi dels temps, sent l’últim “Pere el Romà”, després del qual tindrà lloc el Judici Final. Però, oficialment, el papa Francesc ha estat el número 226, segons el Vaticà.
Tot i això, hi ha teories que diuen que realment és el 112è perquè és el posterior a Benet XVI, que, consideren, encaixava amb la descripció del 111 de la llista de la “Profecia dels Papes”.
Així, amb el nomenament del papa Francesc –pertanyent a l’ordre jesuïta– com a líder de l’Església Catòlica el 2013, se’l va considerar erròniament “papa negre” i es van avivar les conspiracions que predeien un apocalipsi. Tot i això, la profecia de Sant Malaquies no està aprovada per l´Església Catòlica i molts historiadors la consideren un frau.
Així que ni Nostradamus parlava d’un “papa negre”, ni “papa negre” fa referència al color de pell del líder de l’Església Catòlica, ni la Profecia de Sant Malaquies compta amb suport oficial o rigor històric. La persistència d’aquestes teories apocalíptiques respon més a l’atractiu del misteri que no pas a una base documental fiable.
2. La teoria de la conspiració sobre que el papa Francesc ja era mort i va ser reemplaçat
L’arquebisbe Carlo Maria Viganò va afirmar en un vídeo el febrer del 2025 que el papa Francesc ja era mort, citant l’aparent contradicció en els informes mèdics del Vaticà, que alternaven millora i empitjorament en un període relativament curt de temps. Igualment, missatges de X (abans Twitter) s’han fet ressò del vídeo de Viganò per afirmar que el papa fins i tot va ser reemplaçat per un actor.
Viganò no oferia proves de la hipotètica mort encoberta del papa al mes de febrer i, dies després, el pontífex va ser donat d’alta i va fer una primera aparició pública el 23 de març, després d’un mes d’ingrés. El darrer acte va ser el dia anterior a la seva mort, el diumenge 20 d’abril. Amb senyals de debilitat, va sortir al balcó de la lògia central de la basílica de Sant Pere per a la benedicció La ciutat i el món després de la missa del Diumenge de Resurrecció i va saludar des del papamòbil els prop de 50.000 fidels congregats a la plaça de Sant Pere, segons va informar l’agència de notícies EFE en aquell moment.
Carlo Maria Viganò, ex nunci a Washington entre el 2011 i el 2016, no era precisament afí al papa actual. El va acusar, sense proves, d’haver encobert els abusos del cardenal Theodore McCarrick a una carta el 2018 —acusació que el Vaticà va negar— alhora que exigia la seva renúncia.
3. Ni els Simpson ni The Economist van predir la mort del papa Francesc
Altres conspiracions han afirmat que els Simpson van predir la mort del papa Francesc, de la mateixa manera que ja es va viralitzar que havien predit l’intent d’assassinat de Donald Trump a la campanya presidencial, la guerra a Ucraïna o l’atemptat de les Torres Bessones.
En un vídeo compartit a YouTube, apareixen suposades imatges d’un episodi de la “temporada 28” dels Simpson en què es va dir que el papa Francesc moriria l’1 de març després d’unes complicacions respiratòries. No obstant això, a la llista d’episodis d’aquella temporada no n’hi ha cap rastre que mencioni el papa.
Una anàlisi de les imatges que apareixen al vídeo mostren algunes incongruències: Lisa apareix sostenint un llibre en què està escrit incorrectament, “prefecies del Vaticà”, mentre que en altres imatges surt “paticà progrés” en lloc de “profecies del vaticà“. De fet, els errors tipogràfics són típics de les imatges generades amb IA. A més, no hi ha cap vídeo o fotograma dels personatges parlant, només són seqüències d’il·lustracions, un muntatge més fàcil de ser creat amb IA.
Un dofí a la portada de The Economist
D’altra banda, també hi ha publicacions que afirmen que The Economist va predir la mort del papa en una portada de desembre del 2024. En concret, els missatges assenyalen el cap tallat d’un suposat dofí que apareix al dibuix, i asseguren que s’assembla a la mitra del papa, el característic barret litúrgic de forma punxeguda l’origen del qual es remunta a la roba que duia Dagó, un déu de l’antiguitat que es deia déu-peix.
Encara que la portada correspon a la revista de desembre de The Economist, al dibuix hi apareixen altres animals també morts que en cap moment es vinculen amb simbologia religiosa. Per tant, res indica que The Economist hagi predit amb anterioritat la mort del papa Francesc, ni que hagin fet referència sobre aquest tema en algun dels seus articles.
En conclusió, és fals que Nostradamus hagi predit que un “papa negre” assumirà el càrrec com a proper pontífex i s’acabarà el món, tampoc hi ha proves que el papa morís fa mesos i fos reemplaçat per un actor, o que els Simpson i The Economist prediguessin la seva mort amb anterioritat.