Verificat anuncia la creació del seu consell assessor en el sisè aniversari de l’entitat

La principal missió del consell serà construir noves aliances amb entitats socials, culturals i educatives i explorar noves fórmules de finançament

La principal missió del consell serà construir noves aliances amb entitats socials, culturals i educatives i explorar noves fórmules de finançament

,

Verificat, la primera i única plataforma de fact-checking de Catalunya, arriba al seu sisè aniversari en un context d’incertesa global per al sector, especialment, respecte a la seva sostenibilitat a llarg termini. En aquest escenari, l’entitat fa un pas endavant clau en la seva professionalització i impulsa la creació del seu consell assessor.

“La missió del consell assessor és acompanyar-nos en la construcció de noves aliances amb altres entitats socials, culturals i educatives del territori, sistematitzar i comercialitzar el coneixement i les metodologies que hem desenvolupat, especialment a Catalunya, en aquests sis anys”, explica Alba Tobella, directora i cofundadora de Verificat. “No es tracta només d’un gest simbòlic per commemorar el nostre aniversari, sinó que és una acció estratègica per projectar el futur de l’organització i garantir-ne un major impacte social”, concreta.

“La creació del consell assessor no es tracta d’un gest simbòlic per commemorar el nostre aniversari, sinó que és una acció estratègica per projectar el futur de l’organització i garantir-ne un major impacte social”. 

Alba Tobella, directora de Verificat

El consell està conformat per Laia Mas, fundadora de MasSalmones, sòcia empresarial en sostenibilitat i estratègia de marques amb impacte i ex membre del comitè de direcció de Danone Iberia; Maria Masó, líder global d’innovació i inversió amb més de 15 anys d’experiència impulsant el creixement estratègic en la intersecció de la tecnologia, l’energia i l’educació; Carola Solé Casas, periodista, especialitzada en investigació i noves narratives, i cofundadora de Verificat; Dolors Vidal Besora, directora de màrqueting a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), formada en màrqueting jurídic a ESADE i docent de màrqueting digital a EAE Business School; i Joan Ramon Vilamitjana, destacat professional en l’àmbit de la comunicació corporativa i els afers públics, amb una trajectòria de més de dues dècades en consultories municipals.

“Confiem que l’experiència de persones provinents del món de la comunicació, l’empresa i la innovació també ens ajudarà a millorar el posicionament de Verificat, no només des d’una perspectiva comercial, sinó, sobretot, com a actor compromès amb l’impacte social i el bé comú”, expressa Lorenzo Marini, cofundador i responsable d’estratègia i impacte de Verificat.

El futur del ‘fact-checking’

“La verificació de fets és el nucli de la integritat informativa i el nostre problema ara és com el financem”, reflexiona Maria Ressa, periodista i fundadora del portal Rappler, a través d’un vídeo difós per la International Fact-Checking Network (IFCN) –de la qual Verificat n’és signant– en el marc del Dia Internacional del Fact-Checking 2025.

Si bé és cert que, en els últims anys, el sector de la comprovació de fets ha depès econòmicament, de forma directa o indirecta, de grans plataformes digitals, decisions com les del CEO de Meta, Mark Zuckerberg, de prescindir del servei de verificació independent, han forçat les entitats a repensar les seves vies de finançament. 

“L’impacte social no es construeix només a les xarxes socials, ni amb projectes digitals, sinó en el territori, en el vincle amb la ciutadania i en espais reals com Debats Verificats”

Lorenzo Marini, responsable d’estratègia i impacte de Verificat

Una situació que, en paraules de Marini, ha de servir el sector per “entendre que l’impacte social no es construeix només a les xarxes socials, ni amb projectes digitals, sinó en el territori, en el vincle amb la ciutadania i en espais reals com Debats Verificats”. “La desinformació afecta la nostra societat més enllà de les pantalles”, afegeix.

Una xarxa d’ambaixadors i prescriptors 

En el marc del Dia Internacional del Fact-Checking 2025, la xarxa internacional de verificació de fets, ha animat totes les entitats que la conformen a buscar persones amb altaveu per donar suport a la comprovació de fets i, també, a les mateixes redaccions, per tal de corregir la idea errònia que els verificadors de fets són parcials o “forces malignes en la societat civil”.

Per impulsar la iniciativa, l’organització ha comptat amb el suport de Stephen Fry, actor, escriptor i presentador britànic, que a través d’un comunicat en vídeo lamenta que “la desinformació ha esdevingut una arma llancívola, i les plataformes retrocedeixen en el seu compromís amb la veritat” i denuncia que “els verificadors han de fer front a constants casos d’assetjament”. “Els verificadors no són enemics de la llibertat d’expressió, en són els guardians i garanteixen que el debat es basi en la realitat i no en la fantasia”, sentencia. I conclou: “Abans de prémer el botó de compartir, fes una pausa, reflexiona i verifica. La veritat val la pena”.