Tenir gallines per a l’autoconsum sense registrar és il·legal fa anys, no és nou com afirmen missatges virals

Només s’imposen sancions en cas de no tenir-les registrades o en males condicions

Només s’imposen sancions en cas de no tenir-les registrades o en males condicions

Gallines que es troben en un tancat
, ,

Què s’ha dit?

Que la llei podrà multar amb entre 600 i 3.000 euros les persones que tinguin gallines i no les tinguin registrades, encara que sigui per a consum propi.

Què en sabem?

Que segons el reial decret 637/2021, es poden tenir gallines per a autoconsum, sempre que es compleixin unes condicions.

Ens heu preguntat a través del nostre canal de WhatsApp (+34 666 908 353) si és certa una imatge que circula a les xarxes socials amb aparença de ser un titular d’un mitjà de comunicació que diu que es començarà a sancionar amb multes de fins a 3.000 euros tenir gallines sense registrar. La publicació apunta el president espanyol, Pedro Sánchez, l’Agenda 2030 i l’Estat del Benestar com responsables d’aquesta situació.

Més enllà de la vinculació errònia de la normativa vigent amb les teories de la conspiració sobre l’Agenda 2030, el titular és cert: si les gallines no estan degudament registrades, poden produir-se sancions, amb independència de l’ús que se’n faci. En qualsevol cas, però, això no és nou. La llei que contempla aquestes sancions existeix fa anys i a Catalunya és vigent des del 2014. T’HO EXPLIQUEM!

“Sánchez multarà fins a  3.000 € a tota persona que tingui gallines, oques o ànecs per autoconsum d’ous o carn sense registrar”

La imatge que ens heu compartit sorgeix d’un tuit viral del dia 19 de març en què l’usuari assegura que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, multarà “tothom que tingui gallines, oques o ànecs per a autoconsum d’ous o carn sense registrar”. El missatge adjunta com a prova una captura de pantalla d’un article recent sobre el tema.

Les multes es recullen un una llei del 2003 (llei 8/2003) i la mesura de registrar els animals prové del reial decret 637/2021 que, tot i això, s’ha tornat a viralitzar arran de l’augment del preu dels ous que l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) situa en un 25% en l’últim mes. 

El reial decret 637/2021, de 27 de juliol, defineix la normativa per a l’ordenació de les granges avícoles i estipula que totes les persones que tinguin gallines estan obligades a registrar-les, amb independència de l’ús que se’n faci. També en els casos d’autoconsum: “Els titulars de les explotacions d’autoconsum estan obligats a efectuar una comunicació prèvia perquè s’incloguin en el registre general d’explotacions ramaderes”, concreta el text, que remet a la llei 8/2003, del 24 d’abril de sanitat animal, on s’especifiquen les sancions (entre 600 i 3.000 euros) que es poden aplicar en cas de no registrar les explotacions avícoles. 

A Catalunya és  obligatori informar de la tinença de gallines i pollastres per a l’autoconsum des del 2014, informació que es recull al Decret 40/2014 i com ha publicat la Generalitat en una nota de premsa arran de la desinformació viral.

Tanmateix, la legislació vigent diferencia clarament entre explotacions comercials i granges per a l’autoconsum, a les quals no s’exigeixen els mateixos requisits. De fet, la majoria de condicionants no apliquen, tal com s’especifica en el mateix l’article 1. 

Els requisits, però, varien segons la comunitat autònoma i també  poden variar entre municipis. 

Puc tenir gallines per a autoconsum a Catalunya?

A Catalunya, es consideren explotacions per a autoconsum aquelles instal·lacions que mantenen aus amb l’únic objectiu de produir aliments per al consum privat del titular i la seva família. Aquesta definició també es recull al Decret 40/2014, de 25 de març, sobre l’ordenació de les explotacions ramaderes.

Així doncs, es poden tenir fins a 32 gallines ponedores per a l’autoconsum. En el cas de la producció de carn, es permet una capacitat màxima de 210 kg de pes viu a l’any, que correspon a uns 50 pollastres, aproximadament. Sempre que s’hagin registrat com a explotació d’autoconsum correctament. 

No obstant això, aquesta normativa no és comuna per a tots els municipis, ja que alguns poden establir limitacions més restrictives.

Tal com s’extreu d’ambdues normatives, l’estatal i l’autonòmica, no es poden comercialitzar els ous ni la carn procedent d’aquestes aus, fet que seria delictiu i podria comportar sancions econòmiques. De fet, les multes vinculades a aquesta legislació deriven, principalment, per la venda de productes a tercers o per l’incompliment d’algunes de les condicions necessàries per tenir aus d’autoconsum.

Quines condicions he de complir per tenir gallines a Catalunya?

Registre i identificació: S’ha de notificar la presència de les gallines a les autoritats competents mitjançant el registre d’explotacions ramaderes. És necessària una identificació individual de l’animal (mitjançant anelles en el cas d’aus), que la Llei de Benestar Animal obliga, en aquesta llei també s’inclou la identificació de gossos, gats, i fures.

Condicions higièniques Mantenir les instal·lacions netes i amb un bon control de plagues. Evitar el contacte directe amb aus silvestres per prevenir la propagació de malalties com la grip aviària. Les aus han de disposar de prou espai, accés a menjar i aigua de qualitat, i protecció contra condicions climàtiques adverses.

Gestió de residus: El fem i altres residus provinents dels animals han de gestionar-se adequadament per evitar problemes ambientals.

Bioseguretat: Cal adoptar mesures per minimitzar el risc d’entrada i propagació de malalties. Això inclou, per exemple, limitar les visites externes a l’espai de les aus.