Guia d’ús Desfake: Explora la proposta i troba el que millor s’adapta a la teva aula

L’era digital ha transformat de manera radical la manera com accedim a la informació i …

L’era digital ha transformat de manera radical la manera com accedim a la informació i …

,

L’era digital ha transformat de manera radical la manera com accedim a la informació i com ens relacionem amb ella. En un món cada vegada més digitalitzat i interconnectat, la capacitat de comprendre, interpretar i gestionar la informació de manera crítica, responsable i ètica és fonamental per al desenvolupament personal i social. Aquesta nova realitat digital ha multiplicat les fonts d’informació, però també ha augmentat la complexitat d’aquests canals, fet que fa més difícil distingir entre informació veraç i desinformació. 

L’Alfabetització Mediàtica Informacional (AMI) és el conjunt de capacitats, coneixements i actituds que permeten a les persones no només consumir la informació, sinó també analitzar-la, contextualitzar-la i reaccionar-hi de manera crítica. L’AMI és essencial perquè ens ajuda a desenvolupar un pensament crític que permet afrontar la sobrecàrrega informativa, identificar la desinformació i actuar de manera ètica en l’ús i disseminació de la informació.

Per tal de facilitar la feina al professorat a l’hora d’integrar l’AMI i el pensament crític a l’aula, l’equip ha preparat una Guia d’ús on s’expliquen els diferents formats de materials didàctics, les temàtiques que abordem i els aprenentatges que s’aborden. Aquests recursos proporcionen eines concretes i pràctiques per fomentar un pensament crític i reflexiu entre l’alumnat, preparant-los per a ser consumidors responsables i agents actius en la societat de la informació.

A la nostra proposta didàctica trobaràs: càpsules, propostes amb pla de treball i contingut teòric per al professorat; píndoles, unitats més breus per aprofundir en aspectes concrets de les temàtiques; i recursos externs dissenyats o curats per l’equip Desfake. Els nostres recursos estan llestos per portar-los a l’aula, però sempre animem als docents a fer-se’ls seus, adaptar-los i provar coses noves.