La llista de llibres censurats als Estats Units no és una proposta de Trump
El Projecte 2025 inclou propostes que acoten la llibertat d’expressió
El Projecte 2025 inclou propostes que acoten la llibertat d’expressió
Què s’ha dit?
Que Donald Trump, a través del seu Projecte 2025, ha fet una llista de llibres que es vetaran als Estats Units entre els quals hi ha autores com Sally Rooney i Margaret Atwood.
Què en sabem?
Que el Projecte 2025 no és una proposta de Donald Trump, tot i que coincideix amb part de l’argumentari. Que aquest projecte no inclou una llista de llibres a censurar, sinó certes propostes que acoten l’abast de la llibertat d’expressió, i que alguns estats han censurat llibres en els últims anys a les escoles i biblioteques.
Han arribat diverses preguntes a les xarxes socials i al número de WhatsApp de Verificat (+34 666 908 353) en relació amb una suposada llista de llibres censurats als Estats Units i la relació d’aquesta amb el president electe del país, Donald Trump, i el Projecte 2025. Us n’expliquem els detalls.
El Projecte 2025, conegut com a “document de transició presidencial conservadora”, s’ha atribuït a Donald Trump, però ell mai l’ha reivindicat com a propi. En les prop de 900 pàgines del text, s’exposen multitud d’ideals i propostes, però no s’hi inclou cap índex de llibres a vetar. La llista que s’ha fet viral és de la plataforma PEN America, una organització que monitora i combat la censura als Estats Units.
El Projecte 2025 de Donald Trump inclou una llista de llibres a vetar
El Projecte 2025 el va fer la Heritage Foundation, un think tank amb la missió de formular i promocionar polítiques públiques conservadores, que compta amb les contribucions de desenes de grups conservadors. De fet, la CNN va identificar almenys 140 antics assessors de Trump que havien participat en el projecte. Tanmateix, tal com va explicar Politifact, membre com Verificat de la International Fact-Checking Network (IFCN), la campanya de Trump ha treballat per distanciar-se d’aquesta iniciativa.
El projecte i la relació amb Trump
El Projecte 2025 proposa una sèrie de polítiques conservadores i un pla d’acció a seguir en cas que, com ha acabat passant, un candidat republicà guanyés les eleccions presidencials dels Estats Units del 2024. Per exemple, demana revisions exhaustives del poder executiu, inclou propostes de llarga durada, com ara retallades d’impostos, i altres a més curt termini relacionades, per exemple, amb la batalla cultural. Recomana dissoldre els departaments de Comerç i Educació, eliminar certes proteccions climàtiques i concedir més poder al president, entre altres.
Els demòcrates van vincular el document amb Trump directament en nombroses ocasions durant la campanya. El president electe dels Estats Units, però, va escriure a Truth Social, la seva pròpia xarxa social, que “no en sap res” i que “no té ni idea” de qui n’és el responsable. De fet, els directors de campanya de Trump, Susie Wiles i Chris LaCivita, van renegar del document.
La censura de llibres no és una proposta del projecte
Cap de les propostes del projecte inclou textualment la censura de llibres. La prohibició de la venda d’alguns textos i autors és una realitat en alguns dels estats dels Estats Units, segons recull un llistat elaborat per PEN America, una organització que des del 1922 es dedica a monitorar la censura als Estats Units, però aquest no es deriva directament del Projecte 2025.
La proposta conservadora inclou, això sí, punts en què discuteix els límits de la llibertat d’expressió. Per exemple, que “la pornografia, manifestada avui en dia en l’omnipresent propagació de la ideologia transgènere i la sexualització dels infants… no té cabuda en la protecció de la Primera Esmena”, que fa referència, justament, a aquest dret.
El llistat compilat per PEN America pel curs escolar 2023-2024 inclou 10.046 casos individuals de llibres prohibits, que afecten 4.231 títols únics en tot el país. El registre inclou escrits vetats temporalment i altres que ho han estat de manera permanent. Segons l’entitat, les prohibicions de llibres a les escoles públiques han tingut lloc al llarg de la història dels Estats Units, amb un pic en l’era McCarthy i a principis dels anys 80.
Tanmateix, l’abast d’aquesta censura s’ha expandit de manera “dràstica i sense precedents” des del començament del curs 2021-22, incideix l’organització. La llista de llibres censurats inclou les novel·les de Sally Rooney, la saga Crepuscle, el llibre Call Me By Your Name d’André Aciman, The Handmaid’s Tale de Margaret Atwood, o el llibre Water for Elephants de Sara Gruen, entre molts altres.
PEN America defineix la censura d’un llibre escolar com “qualsevol acció presa contra un llibre pel seu contingut, com a resultat de crítiques dels pares o de la comunitat, de decisions administratives, o en resposta a l’acció directa o amenaçada pels legisladors o altres funcionaris governamentals, que té com a conseqüència que un llibre prèviament accessible, sigui completament eliminat de la disponibilitat als estudiants, o tingui accés restringit o reduït. L’accés reduït és una forma de censura i té implicacions educatives que s’estenen més enllà de l’eliminació d’un títol”.