L’acne no és cap indicador que estem patint una malaltia
No hi ha evidència científica publicada que relacioni afeccions dels òrgans interns o malalties en altres zones del cos com a contribuents o causants de l’acne
No hi ha evidència científica publicada que relacioni afeccions dels òrgans interns o malalties en altres zones del cos com a contribuents o causants de l’acne
Què s’ha dit?
Que la ubicació de l’acne a la cara pot indicar problemes de salut específics, com problemes digestius o desequilibris hormonals.
Què en sabem?
L’aparició de l’acne respon principalment a factors com les hormones, la genètica, la cura de la pell i l’estil de vida, sense una correlació directa amb malalties internes.
Diferents vídeos i pàgines web afirmen que si l’acne apareix a certes zones de la cara, vol dir que la persona que la pateix té problemes de salut específics com ara problemes digestius, intoleràncies alimentàries o, fins i tot, malalties hepàtiques. Aquesta creença, que algunes fonts anomenen reflexologia facial o mapa d’acne facial, té el seu origen a la medicina tradicional xinesa, però no compta amb proves científiques sòlides que hi donin suport. T’ho expliquem!
Greix, cèl·lules mortes i bacteris, els causants
L’acne és una malaltia crònica de la pell que es caracteritza per l’obstrucció i inflamació dels fol·licles pilosos, els forats de la pell d’on surten els pèls. L’afecció causa lesions com l’aparició de grans, punts negres, quists i, en casos més greus, nòduls. Ocorre quan un porus acumula massa greix (per causes hormonals, fàrmacs o altres factors) o cèl·lules mortes a dins, o bé quan hi creixen bacteris com el Cutibacterium acnes, tot i que també pot deure’s a una combinació d’aquests factors. En qualsevol cas, el procés bloqueja els porus, i causa inflamació, dolor i lesions.
La malaltia està molt relacionada amb els joves (el 85% de les persones d’entre 12-24 anys en pateixen), especialment amb els adolescents, ja que l’augment d’hormones durant la pubertat n’afavoreix l’aparició. Tanmateix, també pot aparèixer en adults, especialment dones, per canvis hormonals al llarg del cicle menstrual. L’estrès, la dieta, la higiene o l’aplicació de productes cosmètics poden agreujar l’acne.
Entre les causes, per això, no s’hi troba l’afectació dels òrgans interns o de malalties en altres zones del cos. No hi ha evidència científica publicada que aquests siguin factors que contribueixin en l’aparició o com a causa de l’acne, tal com ha confirmat Ana Molina, dermatòloga i membre de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) en una entrevista amb Maldita.es, membre com Verificat de la International Fact- Checking Network (IFCN).
L’edat influeix en la zona afectada
Un estudi realitzat en 374 adults destaca que certes zones són més propenses a desenvolupar acne, com la zona T (front, nas i barbeta), on hi ha una major densitat de glàndules sebàcies, però això no es relaciona amb cap malaltia en altres zones del cos. És un tipus d’acne que apareix més en persones joves.
Un altre estudi que se centra en l’acne provocada pels canvis hormonals, apunta que aquesta pot aparèixer predominantment a la part inferior de la cara (mandíbula, barbeta i coll) per l’efecte dels andrògens, hormones que poden estimular la producció de greix de la pell, ja que les glàndules sebàcies d’aquesta zona són més sensibles a aquestes hormones. Això contradiu les teories que afirmen que l’acne en aquestes zones és causat per problemes renals o digestius.
És a dir que l’edat sí que sol fer canviar la zona més afectada per l’acne: mentre que el juvenil es presenta més a la zona T, l’adult es concentra a zones com la barbeta i la mandíbula, tal com conclou aquest article que ha analitzat a gairebé 1.200 pacients.
La importància dels factors ambientals i estil de vida
Els factors ambientals, com l’estrès, la dieta i l’exposició a contaminants, també contribueixen a l’aparició de l’acne, sense estar necessàriament associats a disfuncions internes. Una metaanàlisi de l’International Journal of Dermatology mostra que la dieta alta en sucres simples o farines, pot exacerbar l’acne en individus predisposats, i que això no es vincula a malalties de fetge o altres òrgans.
Per tant, l’associació entre acne i llocs específics del cos no es pot atribuir directament a malalties internes, sinó a factors de susceptibilitat individual i hàbits d’higiene (rutines de neteja) de la pell i l’alimentació.
Hi ha tractaments per l’acne
Hi ha diferents tractaments per tal de poder tractar aquesta malaltia i eliminar o disminuir les lesions que es formen, però sempre cal consultar amb un dermatòleg per tal que indiqui quin és el més adequat, segons les característiques del pacient.