Compte amb l’SMS fraudulent que suplanta l’Aemet alertant d’una tempesta

L’agència estatal de meteorologia ha avisat de la falsedat del missatge i ha recordat que les alertes mai s’envien per SMS

L’agència estatal de meteorologia ha avisat de la falsedat del missatge i ha recordat que les alertes mai s’envien per SMS

Missatge fraudulent suplantant l'Aemet
,

Què s’ha dit?

Un SMS alerta que es preveu una tempesta i inclou un enllaç on fer clic per descarregar una app de l’organització.

Què en sabem?

La mateixa Aemet ha alertat de la falsedat del missatge a través de X i diu que les alertes mai són per SMS.

Diverses publicacions de xarxes socials alerten de l’enviament de missatges d’SMS signats, suposadament, per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), on alerta que “es preveu una tempesta forta a la seva regió”, i demana que l’usuari es descarregui una aplicació. El missatge conté un enllaç i és fraudulent. La mateixa Aemet ha alertat a través del seu compte de X (abans Twitter) que l’organització “mai envia SMS” i que, a més, la seva app només es pot descarregar en les stores oficials.

L’Aemet alerta de tempestes per SMS i afegeix un enllaç per descarregar l’app.

L’agència de meteorologia envia els seus avisos a través de xarxes socials, comunicats al seu web i la seva aplicació. El sistema d’emergència de protecció civil ES-Alert, per altra banda, tampoc fa servir la tecnologia SMS, sinó que empren ones de ràdio per enviar avisos que la població rep als seus telèfons mòbils.

L’intent de frau a través d’un enllaç enviat per SMS, del qual n’hem parlat en diverses ocasions (aquí, aquí i aquí, per exemple), es coneix com a smishing.

Les estafes arran de la DANA

A part de les falses alarmes d’Aemet, també s’estan identificant fraus en les suposades plataformes de recaptació d’ajuda econòmica. De fet, el govern espanyol va suspendre, el passat 8 de novembre, cautelarment i de manera urgent el domini de la pàgina web Ayudavalencia.es, que recollia donacions per als afectats per la DANA, per indicis de frau. A la nota de premsa el govern remarcava que “en aquests moments de gran confusió, a causa de la difícil situació que es viu, es recomana als ciutadans que verifiquin els canals d’ajuda que s’estan posant en marxa”.

En aquest sentit, “el Govern d’Espanya ha posat a la disposició de la ciutadania una nova secció en la web de la Moncloa i nous comptes en xarxes socials (@infodanagob) per a oferir informació oficial actualitzada sobre les mesures i ajudes del pla per a afectats per la DANA, així com dades sobre nombre de víctimes, desplegament de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat o la situació dels transports i les infraestructures.”