Aquest vídeo no mostra l’impacte de la DANA a Castelldefels, es va gravar a Austràlia el 2020
Continuen apareixent continguts en xarxes socials que s’associen a l’impacte de la DANA més recent en el seu pas per Castelldefels, quan no és així
Continuen apareixent continguts en xarxes socials que s’associen a l’impacte de la DANA més recent en el seu pas per Castelldefels, quan no és així
Què s’ha dit?
El vídeo que es comparteix per Facebook i X (abans Twitter) mostra l’impacte de la DANA a Castelldefels.
Què en sabem?
Que aquest vídeo es va gravar a Austràlia l’any 2020 i s’ha compartit anteriorment en relació amb altres successos en diferents llocs.
Diverses publicacions de Facebook i X (abans Twitter) han compartit el vídeo d’una tempesta, assegurant que il·lustra l’impacte de la DANA a Castelldefels el passat 4 de novembre, on va deixar més de 100 litres per metre quadrat de pluja en tot just una hora i mitja.
És FALS. Aquest vídeo mostra l’impacte d’una rebentada (un corrent d’aire descendent que ocasiona vents destructors) a Perth, Austràlia, el 2020.
Aquest vídeo mostra l’impacte de la DANA a Castelldefels (Barcelona)
El vídeo original va ser gravat per la fotògrafa australiana Kane Artie que és, a la vegada, col·laboradora de Severe Weather Austràlia, una entitat que agrupa el treball de professionals que capten fenòmens meteorològics adversos. Així ho demostren totes dues publicacions a les xarxes socials: el compte de X (Twitter) del mitjà (el 25 de febrer de 2020) i l’Instagram de l’autora (el 26 de febrer del mateix any). La fotògrafa va compartir en unes stories que té fixades en el seu perfil com va gravar el vídeo.
El succés, que va tenir lloc a Perth, Austràlia, el 25 de febrer de 2020, va tenir repercussió mediàtica al mitjà local ABC, que va compartir una imatge similar a la del vídeo per a il·lustrar la notícia. La informació destacava els danys materials i les inconveniències provocades per la rebentada, una cosa comuna en aquesta mena de fenòmens meteorològics, tal com explica l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en una guia sobre aquest tema.
El vídeo ja s’ha tret de context anteriorment
No és la primera vegada que aquest vídeo es treu de context. Publicacions anteriors ho situen al Pakistan, Corea del Sud, l’Índia o a la mateixa Austràlia, però el 2022. Uns altres ho relacionen amb esdeveniments ocorreguts als Estats Units, com unes inundacions a Miami en 2022, un suposat tornado a Texas el 5 de juny d’enguany, o l’impacte de l’huracà Milton d’unes setmanes enrere. Equips de fact-checking com el d’AFP o Factly, membres com Verificat de la International Fact-Checking Network (IFCN, en anglès), ja havien verificat publicacions similars.