Quines imatges són reals i quines no ho són del pas de la DANA per Catalunya
Verifiquem alguns vídeos i imatges virals de carreteres i infraestructures inundades per les pluges torrencials
Verifiquem alguns vídeos i imatges virals de carreteres i infraestructures inundades per les pluges torrencials
Què s’ha dit?
Que imatges i vídeos que s’han viralitzat i que mostren inundacions de carreteres i infraestructures són fruit del pas de la DANA aquest dilluns a Catalunya.
Què en sabem?
Que alguns dels continguts sí que es corresponen amb els efectes de la DANA d’aquest novembre a Catalunya, però que també s’ha viralitzat contingut desinformant d’episodis climàtics anteriors.
El pas de la DANA aquest dilluns per Catalunya ha deixat imatges d’inundacions de carreteres i infraestructures afectades per les pluges torrencials en diversos punts del territori, però també s’han viralitzat continguts desinformant d’episodis climàtics anteriors, com ara el temporal Glòria, del 2020, o d’episodis de precipitacions extremes a Martorell, l’any 2010.
A Verificat, hem fet un recull d’aquelles imatges que sí que són reals, tot i que hagin generat dubtes a xarxes, i també hem recopilat vídeos que s’han fet passar per actuals, però que, en realitat, són de fenòmens meteorològics antics. T’ho expliquem!
Aquest vídeo sí que mostra l’aeroport del Prat inundat
Ens heu preguntat a través del nostre canal de WhatsApp (+34 666 908 353) per un vídeo on es veu una de les sortides de l’Aeroport del Prat inundada. Les imatges han estat àmpliament compartides per diversos mitjans de comunicació, com ara SER Catalunya -que citava l’aeroport com a font- o l’ARA, i són similars a les que han publicat mitjans com Nació o el portal 324.
Aena, l’empresa pública encarregada de la gestió de l’aeroport, ha informat a mig matí que “les fortes tempestes afecten algunes zones de les terminals, amb entrades d’aigua principalment a la zona pública de la Terminal 1 i l’aparcament”. Treballadors d’Iberia han confirmat a SER Catalunya que les imatges són certes i que han estat gravades per ells mateixos.
Aquesta imatge sí que mostra una rotonda inundada a Castelldefels
En grups de WhatsApp s’ha preguntat si una imatge d’una rotonda inundada era certa i corresponia a Castelldefels. Una cerca amb paraules clau a X (abans Twitter) ens guia fins a una publicació de l’Ajuntament de Castelldefels que ha compartit la fotografia aquest dilluns a les 10:53 hores.
A més, una cerca a Google Maps permet geolocalitzar la rotonda, que correspon al carrer de Pau Casals de la localitat del Baix Llobregat, a prop dels passos subterranis que connecten el centre de Castelldefels amb els barris de platja, dels quals alertava l’Ajuntament per les inundacions. Les fortes pluges han causat, per ara, només “danys materials”, segons el seu alcalde, Manuel Reyes, després que s’hagin precipitat fins a 125 litres per metre quadrat en poc temps.
Aquest vídeo no és actual, sinó de Mallorca el 2020
Ens han preguntat a través del canal de WhatsApp (+34 666 908 353) i a través del nostre perfil d’Instagram per un vídeo on es veuen unes onades gegants colpejant una filera de cases i pisos. Però les imatges no corresponen a l’impacte de la DANA a Catalunya aquest 2024, sinó que mostren els efectes del temporal Glòria a Mallorca el gener de l’any 2020.
Una cerca inversa d’un fotograma del vídeo al cercador de Google ens retorna la mateixa gravació, ja publicada aquell any en diversos mitjans, com La Vanguardia, en què s’informava dels desperfectes provocats a Portocolom, Mallorca, pel pas del temporal Glòria, que va provocar un total de 13 víctimes mortals a tota la zona afectada (des de Catalunya a les Illes Balears).
El vídeo original va ser gravat per la usuària “@mariangelsvera”, com ella mateixa va confirmar en una publicació d’Instagram d’aquell mes, i ho va verificar també aleshores l’empresa periodística irlandesa Storyful, especialitzada en verificació digital.
Aquesta imatge no és actual, sinó de Martorell el 2010
Diversos usuaris a xarxes també han compartit la imatge d’un cotxe i una furgoneta blanca atrapats sota l’aigua i ho vinculen al desbordament del riu Anoia, a Martorell. Altres també diuen que és a la C-32, a l’altura d’aquesta localitat del Baix Llobregat.
Publicado por @antiradarcatalaVer en Threads
Tanmateix, una cerca avançada a Google demostra que, en realitat, correspon a un vídeo del 10 d’octubre del 2010, publicat per Europa Press, quan unes intenses pluges també van fer desbordar el riu Anoia a l’altura de Martorell i van arrossegar els vehicles que es trobaven estacionats a la seva ribera.
Tot i això, hi ha imatges actuals del pas amb força del riu avui per la localitat del Baix Llobregat, com aquestes compartides per l’Agència Catalana de Notícies (ACN):