Cap document apunta que els pisos que està construint l’Ajuntament de Tiana siguin per a estrangers

El conveni entre l’Ajuntament de Tiana i l’AMB no determina el perfil dels destinataris

El conveni entre l’Ajuntament de Tiana i l’AMB no determina el perfil dels destinataris

Fotografia de l'Ajuntament de Tiana.
, , ,

Què s’ha dit?

Que els pisos dotacionals que es faran a Tiana seran per a immigrants.

Què en sabem?

Que el text del conveni entre l’Ajuntament de Tiana i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) no determina el perfil concret dels destinataris. L’alcalde va afirmar que es destinaran, “sobretot”, a joves del municipi.

Circula per WhatsApp un àudio viral en el qual una persona denuncia que els nous pisos dotacionals que es construiran a Tiana (Barcelona) són per a població estrangera. No obstant això, el conveni de cessió de titularitat dels terrenys entre l’Ajuntament de Tiana i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) no especifica els destinataris dels futurs pisos i emplaça a totes dues institucions a acordar-lo “de forma consensuada”. T’ho expliquem!

La proposta d’acord per la qual el consistori va aprovar la construcció d’aquests habitatges començava dient que els pisos serien per a “joves tutelats, gent gran i persones amb diversitat funcional”. Ara bé, consultat per Verificat, l’ajuntament ha negat que existeixi un perfil d’inquilí definit avui dia, i l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, va declarar en una nota de premsa posterior que la promoció estarà destinada “sobretot, als joves del nostre poble. […] perquè es puguin emancipar i puguin trobar un primer habitatge assequible”.

“L’alcalde ha signat perquè facin pisos dotacionals. Els pisos dotacionals són pisos per a la gent de fora […] No són per als nostres fills. […] És mentida. Són per a gent de fora. […]”.

Els textos no recullen un perfil concret

El 30 de juliol de 2024 es va aprovar en el Ple de l’Ajuntament de Tiana l’acord amb l’AMB per a la construcció d’habitatge dotacional (que no d’habitatge protegit) Can Gaietà, en la finca de Can Frares 29-33. Aquest tipus d’habitatges de titularitat pública es destina a persones en situacions de vulnerabilitat o en exclusió social. La proposta d’acord que va presentar el grup en el govern, Junts Per Catalunya, començava dient que els pisos serien per a “joves tutelats, gent gran i persones amb diversitat funcional”.

No obstant això, Verificat ha contactat amb l’Ajuntament del municipi i ha aclarit que no es recull cap perfil de futur usuari en cap altra part de l’acord, ni tampoc en el conveni signat per totes dues parts. Així, defensa que “no hi ha cap compromís pel que fa a la determinació del perfil d’usuaris concrets dels habitatges a construir”.

De fet, en el text del conveni signat per l’Ajuntament i l’AMB s’indica que els pisos seran de “règim general de lloguer” (pàgina 5). Això implica, tal com expliquen des del Consistori, “que la intenció no seria d’aplicar un règim especial”, figura més adequada per a habitatge destinat a “joves tutelats, gent gran i persones amb diversitat funcional”. A més, en el mateix text s’estableix que “l’Ajuntament de Tiana i l’entitat designada per l’AMB acordaran conjuntament […] el règim d’adjudicació d’habitatges d’acord amb les bases que es realitzessin de forma consensuada i que dirigiran el procediment d’adjudicació” (pàgina 6). És a dir, que emplaça al futur la definició més concreta dels perfils destinataris d’aquests habitatges.

Això sí, el conveni preveu que una part d’aquests habitatges es destini a usuaris “dels serveis socials o casos d’emergència social”. Però, una vegada més, no concreta la proporció i ho emplaça a “un futur contracte de cessió temporal de l’ús de l’habitatge” (pàgina 6) entre les dues institucions implicades.

L’Ajuntament afirma com a destinataris als joves de la ciutat

Davant l’onada de missatges que afirmaven que els habitatges serien per a immigrants, Isaac Salvatierra, alcalde de Tiana, va dir després de la signatura del conveni que serien destinades, “sobretot, als joves del nostre poble. […] perquè es puguin emancipar i puguin trobar un primer habitatge assequible”. El vicepresident de l’AMB, Antoni Balmón, va defensar que la promoció “està destinada a retenir, a donar una oferta a gent jove perquè es quedin en el municipi”.

Igualment, el Consistori ha habilitat un portal de preguntes freqüents en el seu web per a resoldre qüestions sobre aquesta nova promoció d’habitatge públic. Aquí especifiquen que les futures bases per a accedir al lloguer d’aquests pisos “posaran com a requisit ser veí del poble i haver estat empadronat a Tiana almenys en els últims tres anys“.

Candidats a pisos dotacionals

Els habitatges de Can Gaietà seran dotacionals, és a dir, allotjaments de titularitat pública que garanteixin que accedeixin persones en situacions de vulnerabilitat o en exclusió social, segons s’especifica en el preàmbul de la Llei 12/2023 del 24 de maig pel dret a l’habitatge. Més concretament, l’article 34.5 del text refós de la Llei d’Urbanisme (Decret legislatiu 1/2010) especifica que poden optar a habitatge dotacional persones “amb dificultat d’emancipació, requisits d’acolliment, d’assistència sanitària o d’assistència social, treball o estudi, i afectació per una actuació urbanística”. Per tant, davant la falta actual d’una concreció major, qualsevol persona que pertanyi a aquestes categories podria optar als pisos de Can Gaietà.