La majoria de la població a Espanya se sent tan espanyola com de la seva comunitat autònoma

Les comunitats amb menor sentiment de pertinença a Espanya són el País Basc i Catalunya

Les comunitats amb menor sentiment de pertinença a Espanya són el País Basc i Catalunya

Mapa d'Espanya que indica comunitats autònomes a les que els agrada formar part de l'estat i altres a les que no.
, ,

Què s’ha dit?

Que als habitants de la majoria de les comunitats autònomes no els agrada formar part d’Espanya.

Què en sabem?

Que a la majoria de les comunitats autònomes la població se sent tant espanyola com de la seva comunitat, segons el CIS.

Recentment, s’ha difós a X un mapa d’Espanya que afirma que a la majoria de les comunitats autònomes no els agrada formar part de l’Estat. Aquesta publicació té tres milions de visualitzacions, i ha estat compartida a webs com Forocoches o Reddit. El mapa, a banda de no ser acurat geogràficament (no inclou les Illes Canàries o Melilla), no explica a partir de quines dades fa aquestes afirmacions.

Una cerca de Verificat ha trobat tres enquestes recents que pregunten pel sentiment identitari de cada territori: el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i el mitjà especialitzat Electomania. Els resultats d’aquestes enquestes no repliquen, en cap cas, el mapa viral. Quines comunitats tenen un major sentiment de pertinença a Espanya, segons les enquestes més actuals? T’HO EXPLIQUEM!

La major part de la població se sent tan espanyola com de la seva comunitat autònoma, segons el CIS

Un estudi recent del CIS va preguntar a la població sobre diferents aspectes de la seva identitat nacional; entre elles, el seu “sentiment nacionalista”. En aquest cas, les persones enquestades responen en quin grau se senten part d’Espanya, de la seva comunitat autònoma o de les dues. Si s’agrupen les persones que afirmen sentir-se més espanyoles que de la seva regió i viceversa, veiem com les comunitats amb menor sentiment nacionalista espanyol són Galícia, el País Basc i Navarra. Catalunya ocupa el quart lloc a la llista.

Aquestes dades mostren uns resultats similars als que mencionava la publicació a X, tot i que amb algunes diferències, com ara a la Comunitat Valenciana o Aragó. Així i tot, no mostren el dibuix complet de la situació, perquè obvien un gran gruix de població, que assegura sentir-se tan espanyola com de la seva comunitat autònoma, a parts iguals. Les regions que més s’identifiquen amb aquesta descripció són Melilla (76,2%), Múrcia (66,4%) i Extremadura (66,3%).

En realitat, en termes totals, la major part de població se sent tan espanyola com de la seva comunitat autònoma, un 52,8% arreu d’Espanya. És rellevant també el cas d’Andalusia. En comparar les persones que se senten més espanyoles o més andaluses, el resultat és que la comunitat té un sentiment identitari més andalús. És un resultat que encaixa amb la imatge que s’ha difós a X, però aquestes dades deixen de banda el 62,6% de les persones que se senten espanyoles i andaluses a parts iguals. És a dir, la majoria. 

Catalunya és el territori on aquesta igualtat del sentiment identitari és menor: només el 37% se sent espanyol i català a parts iguals. En aquest sentit, el País Basc i Catalunya són les comunitats autònomes amb un major nombre de persones que no se senten espanyoles. Un 17,2% i un 15,2% de la població, respectivament.

El CEO també va preguntar recentment a la població catalana sobre la seva identitat nacional. Els resultats són similars als que va obtenir el CIS. En aquest cas, un 19,2% dels enquestats asseguren sentir-se només catalans i un 38,1%, catalans i espanyols a parts iguals. 

A banda del CIS i el CEO, el mitjà especialitzat Electomania també va preguntar recentment pel sentiment identitari a Espanya. Els resultats es basen en les respostes d’usuaris captats a través dels canals del mitjà.  Aquesta enquesta mostra un mapa similar al que es va fer viral, a excepció d’Andalusia. Així i tot, el mapa d’Electomania inclou més matisos i tampoc encaixa completament amb la imatge compartida a les xarxes socials.

La població de Ceuta i Melilla és la més orgullosa de ser espanyola

L’estudi del CIS també va preguntar als enquestats pel seu grau d’orgull de ser espanyols. Ceuta i Melilla són les regions on hi ha un major nombre de població “molt orgullosa” de ser espanyola. En concret, un 76,6% i un 74,7%, respectivament. Seguidament es troba Extremadura, amb un 56,4%. 

En el conjunt d’Espanya, la majoria de la població assegura sentir-se “molt” (42%) o “bastant orgullosa” (37,3%) de ser espanyola. Catalunya i el País Basc son les comunitats autònomes on hi ha menys gent que se sent “molt orgullosa” i també on hi ha més gent que no se sent “gens orgullosa”. A Catalunya, aquests darrers són un 17,3% de la població.

Els catalans, però, tampoc estan “molt orgullosos” de formar part d’aquesta comunitat autònoma. De fet, si ens fixem en el percentatge de població que se situa en aquesta categoria, només és menor a la Comunitat de Madrid: un 30,5% de persones afirmen estar “molt orgulloses” de ser catalanes. A la Comunitat de Madrid, el percentatge és del 29,7%.

De nou, en el conjunt d’Espanya, la majoria de les persones estan “molt” o “bastant” orgulloses de formar part de la seva comunitat autònoma. Son el 47,4% i el 37,3% respectivament. Galícia és la comunitat autònoma amb un major nombre de persones “molt” orgulloses de pertànyer: un 61,8%.