L’independentisme no és majoritari a la societat catalana, com afirma Josep Maria Jové

El Baròmetre d’Opinió del CEO recull que el 53% dels catalans no està a favor de la independència, a diferència del que diu el president parlamentari del grup republicà

El Baròmetre d’Opinió del CEO recull que el 53% dels catalans no està a favor de la independència, a diferència del que diu el president parlamentari del grup republicà

El president parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, intervé en el debat de política general al Parlament de Catalunya
, , ,

Què s’ha dit?

Que l’independentisme continua sent majoritari a la societat

Què en sabem?

Que, segons dades de l’últim Baròmetre d’Opinió del CEO, un 53% de la població no està a favor de la independència de Catalunya

El president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, va dir durant el debat de política general al Parlament de Catalunya, el passat 9 d’octubre, que l’independentisme continua sent majoritari a la societat (minut 1:28:00).

Aquesta afirmació és FALSA. Segons l’últim Baròmetre d’Opinió del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el 53% de les persones enquestades no està a favor de la independència de Catalunya, mentre que un 40% sí que ho està. Durant el seu discurs, Jové va reconèixer prèviament que l’independentisme ha perdut la majoria electoral, fet que és cert.

[…] malgrat el nombre d’escons, avui l’independentisme continua sent majoritari socialment

Josep Maria Jové, president parlamentari del grup d’ERC

L’enquesta del CEO és la referència a Catalunya per estimar les perspectives de la ciutadania sobre diferents qüestions d’actualitat política i social. En les dades extretes de l’últim sondeig, relatives al segon trimestre de 2024, s’hi observa que el 53% dels enquestats va expressar no estar a favor de la independència de Catalunya. 

Els resultats electorals del 12 de maig, les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, no van donar una majoria ni de vots ni d’escons als partits independentistes, com admet Jové, aquesta vegada de manera correcta. Entre Junts per Catalunya (35), Esquerra Republicana (20), la CUP (4) i Aliança Catalana (2), les formacions obertament independentistes, van obtenir 61 representants a la cambra legislativa amb el suport del 43,08% dels vots.

Una desinformació amb antecedents

No és el primer cop que el suport a la independència o al referèndum d’autodeterminació centren una de les nostres verificacions. El març d’aquest 2024, la secretària general d’ERC en funcions, Marta Rovira, va afirmar que el 80% dels catalans estava a favor de celebrar un referèndum des de feia 15 anys. Es tractava d’una veritat a mitges, ja que el CEO fa només 7 anys –des del 2017– que dona aquesta dada, que actualment sí que és del 76%. En la mateixa línia, un mes després, l’actual consellera d’Economia i llavors portaveu del grup parlamentari socialista, Alícia Romero, va dir que només un 9% de la població catalana estava a favor del referèndum, que va resultar ser fals.

El 2021, també es va generar desinformació respecte al suport a la independència. En aquella ocasió, vam verificar l’aleshores diputat de la CUP, Carles Riera, que va assegurar que l’independentisme arribava “com a mínim” al 50%. Realment, el “no” a la independència superava el “sí, que no passava del 47,2%.