Pedro Sánchez ha anunciat la pròxima Conferència de presidents, però no l’ha convocat oficialment, com bé diu Juanma Moreno

Des de que hi ha el Reglament de funcionament aprovat, cap president del govern espanyol ha complit amb els terminis establerts

Des de que hi ha el Reglament de funcionament aprovat, cap president del govern espanyol ha complit amb els terminis establerts

El president d'Andalusia, Juanma Moreno, en un moment de l'entrevista
,

Què s’ha dit?

Que Pedro Sánchez està incomplint els terminis per convocar la Conferència de presidents i que serà el Suprem qui li la faci convocar.

Què en sabem?

Que, des que hi ha el Reglament de funcionament aprovat, cap president del govern espanyol ha complit amb els terminis establerts.

El president d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, ha afirmat en una entrevista a La Mirada Crítica (minut 22:53) que el Partit Popular ha demanat de “manera reiterada durant més de dos anys i mig” la convocatòria de la Conferència de presidents i que “haurà d’arribar el [Tribunal] Suprem a dir-li que l’ha de convocar”. 

És una VERITAT A MITGES. El president del govern espanyol Pedro Sánchez du sense convocar la Conferència de presidents des de l’any 2022, tot i que el reglament de funcionament estableix que s’ha de convocar dues vegades l’any. Tot i això, des que el 2009 es va aprovar el primer text regulador, cap president ha complit amb els terminis establerts

D’altra banda, tot i que diverses comunitats autònomes governades pel Partit Popular van presentar un recurs davant el Tribunal Suprem per agilitzar la convocatòria de la Conferència, el cap de l’Executiu central va anunciar el juliol que “l’organització” de la pròxima es començarà aquest setembre i se celebrarà a Cantàbria. Aquest anunci no és una convocatòria oficial, però es va produir abans que el Suprem s’hagi pronunciat sobre la qüestió.

Que [la conferència de presidents] l’hàgim demanat de forma reiterada durant més de dos anys i mig i que no ens hagin fet cas. Haurà d’arribar el [Tribunal] Suprem a dir-li que l’ha de convocar

Juan Manuel Moreno Bonilla, president d’Andalusia

La Conferència de presidents, un òrgan de deliberació i cooperació entre comunitats autònomes i Estat, tot i haver-se creat el 2004, no va tenir Reglament de funcionament fins al 2009, que establia (a l’article 4.1) que es reuniria una vegada l’any, una periodicitat que va canviar el 2022, quan es va dictaminar que es convocaria “almenys” dues vegades l’any. Des de llavors, però, com diu Moreno Bonilla, no se n’ha convocat cap. 

A l’article 4.2, s’hi explicita que se’n poden convocar d’extraordinàries si deu o més presidències de les comunitats autònomes ho exigeixen, cosa que els territoris governats pel Partit Popular han fet en dues ocasions des del 2022: la primera, el novembre del 2023 i la segona, l’abril d’enguany. Al juliol, van presentar diversos recursos al Tribunal Suprem per reclamar-ne la convocatòria (admesos a tràmit aquest setembre, com han anunciat, entre altres, les Illes Balears, Múrcia o la Comunitat Valenciana). 

Des del març del 2022, el govern encapçalat per Pedro Sánchez no ha convocat cap Conferència de presidents, tot i que sí que va anunciar el juliol passat que durant el mes de setembre tindria lloc “l’organització” de la pròxima reunió, que se celebrarà a Cantàbria i se centrarà en habitatge, tot i que no ha concretat cap data. 

El retard de Sánchez a l’hora de convocar no és cap excepció

Sigui com sigui, cap president del govern central ha complert amb el termini establert al Reglament per convocar la Conferència des de la seva entrada en vigor fa 15 anys. José Luís Rodríguez Zapatero (PSOE) en va organitzar tres (2004, 2005 i 2007), però no en va convocar cap altre des que es va aprovar el document de funcionament el 2009.Mariano Rajoy (PP) en va convocar dues: una, durant el seu primer any de mandat, el 2012, i una altra el 2017. Pel que fa a Pedro Sánchez, la primera Conferència organitzada des que començà el seu mandat el 2018 va ser el 15 de març del 2020, coincidint amb les mesures impulsades per frenar l’expansió del virus de la covid-19. Des de llavors, i fins al 2022, n’ha convocat 20, 14 de les quals van ser extraordinàries a causa de la pandèmia.