L’Estat executa més pressupost a Madrid que a Catalunya, però la diferència és menor a la que diuen Turull i Borràs
L’execució anual mitjana de l’Estat és del 122% a la Comunitat de Madrid i del 62% a Catalunya
L’execució anual mitjana de l’Estat és del 122% a la Comunitat de Madrid i del 62% a Catalunya
Què s’ha dit?
Que el nivell d’execució dels PGE a Catalunya ha empitjorat i que l’Estat executa un 245% a Madrid i un 40% a Catalunya.
Què en sabem?
Segons dades oficials, l’execució anual mitjana de l’Estat és del 122% a la Comunitat de Madrid i del 62% a Catalunya. Segons dades publicades en exclusiva a l’Ara, la xifra de Madrid s’enfilaria fins al 129% incloent l’any 2022, una dada que Hisenda no ha revelat.
El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, va dir en una entrevista al programa Cafè d’Idees (minut 2:21) el passat dia 17 de setembre que el nivell d’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya ha empitjorat amb els anys i que a Madrid s’executa un 245% mentre a Catalunya un 40%. Aquesta afirmació també l’ha repetit Laura Borràs, presidenta de Junts, al programa Els Matins de 3Cat (minut 30:46).
És una afirmació NO COMPROVABLE. És cert que a la capital espanyola s’executa més que a Catalunya, però les dades no són les que apunta Turull. D’acord amb el Ministeri d’Hisenda, entre 2015 i 2021 l’execució a Madrid va ser del 122% i a Catalunya del 60%. Segons dades publicades al diari Ara, dels comptes del 2022 que Hisenda mai no ha fet públics, l’execució mitjana anual a Madrid puja fins al 129% i la de Catalunya es manté en el 60%.
“El nivell d’execució dels pressupostos generals de l’Estat s’ha empitjorat. A Madrid s’executa un 245% i a Catalunya un 40%”
Jordi Turull, secretari general de Junts i Laura Borràs, presidenta de Junts
Amb la proposta per un finançament singular sobre les taules de negociació, l’execució pressupostària és un dels temes a l’ordre del dia per als representants polítics catalans. De fet, Junts per Catalunya ja ho duia a l’agenda de campanya a les eleccions del passat mes de maig i des de Verificat vam explicar algunes informacions poc precises i vam explicar com es calcula el dèficit fiscal.
Les dades oficials d’execució pressupostària
La Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE), un organisme del Ministeri d’Hisenda, és l’encarregat d’avaluar el grau de compliment de les inversions previstes als pressupostos generals de l’Estat (PGE) cada any. Les últimes dades publicades per l’IGAE arriben fins a 30 juny de 2022. Aquests informes mostren que Catalunya és la quarta comunitat on l’Estat incompleix més els seus propis pressupostos. Entre el 2015 i el 2021 s’han arribat a executar el 59,7% de les inversions previstes per al Sector Públic Estatal a Catalunya. És a dir, infraestructures com ADIF, Renfe, AENA o els ports. El 2021, el darrer any íntegrament publicat, va ser l’any de menys inversió executada a Catalunya: es va executar un de cada tres euros previstos.
La diferència amb les dades no publicades
El diari Ara va publicar el mes de març unes dades que Hisenda no ha publicat, tot i que estaven previstes al calendari. Són de l’informe complet de l’execució de les inversions estatals de 2022 i el del primer semestre de 2023.
Les dades exposen que la tendència es manté. Dels 2.207 milions d’euros pressupostats per Catalunya el 2022, se’n van executar 947,9 milions (el 43%). El diari Ara no va incloure en aquesta xifra els 1.070 milions d’euros que el Govern espanyol va abonar a Abertis per a aconseguir la gratuïtat del tram català de l’AP7. Mentrestant, a la Comunitat de Madrid es van executar el 179,6% de les inversions previstes aquell any.
Si afegim les dades a la mitjana anual des de 2015, l’execució a Catalunya es manté en el 60% mentre la de Madrid s’enfila fins al 129%. Tot i això, ni la de Madrid arriba al 245% ni la de Catalunya és tan baixa com han assegurat Turull i Borràs.
En el moment de publicar aquest article Junts no ha respost a Verificat sobre l’origen de les dades donades per Jordi Turull i Laur Borràs.