Si un agressor es canvia de sexe per aprofitar-se de la llei trans, cometrà frau de llei

La llei només aplica per a les persones que han fet la sol·licitud de canvi de sexe abans de cometre un delicte

La llei només aplica per a les persones que han fet la sol·licitud de canvi de sexe abans de cometre un delicte

Captura de pantalla del tuit amb el filtre "Enganyós.
, ,

Què s’ha dit?

Que l’home de Sevilla que va maltractar dues de les seves parelles i es va canviar de sexe registral entrarà en una presó de dones i, si torna a cometre una agressió, no se’l podrà jutjar per violència de gènere.

Què en sabem?

Que canviar-se de manera interessada i no real, és frau de llei. L’home podria tornar a ser jutjat per violència de gènere. El règim penitenciari no té res a veure amb la llei trans i els drets de les persones trans a les presons estan regulats des del 2006.

Les xarxes socials s’han omplert de desinformació sobre la llei trans des que el 7 de setembre va sorgir la notícia que un home condemnat per violència de gènere contra dues exparelles seves havia demanat el canvi de sexe registral per eludir responsabilitats. Entre altres, s’ha dit que entrarà en una presó de dones on podrà continuar agredint i que, si es canvia de sexe, amb la llei trans a la mà, podrà reincidir i no tornar a ser condemnat per violència de gènere.

És ENGANYÓS. La llei trans aplica només per a les persones que han fet la sol·licitud de canvi de sexe abans de cometre un delicte de violència de gènere i registrar el canvi de sexe amb voluntat d’aconseguir beneficis o eludir responsabilitats es considera frau de llei. Les persones trans empresonades poden demanar el canvi de mòdul, però ho han de justificar i ni depèn de la llei trans, ni es fa efectiu d’un dia per l’altre.

“Gràcies a la llei trans, aquest senyor podrà complir la pena en un mòdul de dones i en futuribles agressions no es podrà aplicar la llei de violència de gènere”

L’article 46 de la llei trans estableix que la rectificació de la menció registral relativa al sexe i, si escau, el canvi de nom, no alterarà el règim jurídic que, amb anterioritat a la inscripció del canvi registral, fos aplicable a la persona a efectes de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesura de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. És a dir, que les persones acusades per violència de gènere no poden al·legar un canvi de sexe per modificar el transcurs del seu judici. En aquest cas, l’home ja té dues condemnes per caos similars.

Això vol dir que, en cas de canviar de sexe després d’exercir violència de gènere, el sexe que es tindrà en compte per jutjar els fets serà el que es tenia en el moment que es van cometre. Tot i això, si amb posterioritat, tenint antecedents per violència de gènere, com és el cas, l’agressor registra un canvi de sexe i el jutge determina que ho fa amb l’únic objectiu d’aprofitar-se de la llei trans, això es consideraria frau de llei i, per tant, un delicte. Si en un futur, l’acusat torna a cometre un delicte relacionat amb la violència de gènere es consideraria reincidència i podria tornar a ser condemnat.

La llei de violència de gènere té l’objectiu de combatre la “discriminació, la situació de desigualtat i les relacions de poder exerceixen els homes sobre les dones”. Aquesta llei es fonamenta en reconèixer el gènere com a motiu principal per l’exercici de la violència, per això, només aplica d’homes cap a dones. Hi ha altres lleis que contemplen violències entre dones en l’àmbit intrafamiliar, com seria la de violència domèstica amb conseqüències penals diferents.

Les persones trans poden canviar de presó si ho justifiquen bé

Els drets de les persones trans a les presons fa 17 anys que estan regulats i reconeguts. De fet, la llei trans no legisla sobre aquesta circumstància, tal com vam explicar, ni modifica el tracte que reben les persones trans als centres penitenciaris.

Les persones trans empresonades poden sol·licitar el trasllat a una presó o un mòdul del seu gènere d’acord amb els criteris recollits en la Instrucció 7/2006 de la Direcció General d’Institucions Penitenciàries sobre “integració penitenciària de persones transsexuals”, i a la Instrucció 1/2019, per garantir els drets i la no-discriminació de les persones transgènere i intersexuals als centres penitenciaris de Catalunya. S’estableix que la decisió recau en la direcció del centre en funció dels informes mèdics i psicològics. Aquesta instrucció estableix un “termini màxim de 30 dies” prorrogables perquè els serveis penitenciaris corresponents emetin un “informe mèdic i psicosocial, en relació amb la trajectòria vital i social de la persona i la seva situació psicològica, mèdica i fisiològica”.

D’acord amb les instruccions, l’informe mèdic concreta “la realitat fisiològica-sexual de la persona interessada”, mentre que l’informe psicològic informa sobre la “dissonància entre el gènere fisiològic d’origen i el sentit psicològicament”, l’“absència de trastorns de personalitat” i “l’avaluació de la presència de disfòria de gènere per identitat sexual”. A partir d’aquesta documentació, la direcció del centre penitenciari pot prendre la decisió de traslladar la persona a un mòdul o presó del seu gènere.

Per tant, no és cert afirmar que l’home condemnat per agredir dues parelles entrarà en una presó de dones, ja que ni el procediment és d’un dia per l’altre, com ja vam explicar, ni s’acomplirà si no és cert que efectivament és una persona trans, perquè la documentació demostrarà que es tracta d’un frau.