Ni portar roba clara ni beure cervesa et calmarà la calor: mites a combatre durant l’estiu

Catalunya ha viscut els darrers dies l’episodi de calor més extens des de principis d’any. …

Catalunya ha viscut els darrers dies l’episodi de calor més extens des de principis d’any. …

Tres persones assegudes en un banc a l'ombra a Barcelona. Beuen aigua per combatre l'onada de calor.
,

Catalunya ha viscut els darrers dies l’episodi de calor més extens des de principis d’any. La temperatura ha superat els 40 graus quatre dies consecutius (de dilluns 29 de juliol fins a dijous 1 d’agost, ambdós inclosos), segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). 

La situació ha fet ressorgir els mites que cada estiu intenten donar el millor remei per afrontar les calorades dels dies en què els termòmetres es disparen. Aquestes idees sovint es transmeten de generació en generació o es difonen a través de les xarxes socials. Alguns es repeteixen més que d’altres durant cada temporada, però quins estan basats en l’evidència científica? N’analitzem alguns dels més repetits.

FALS | Beure una cervesa freda ajuda a refrescar-nos 

El primer glop d’una cervesa ben freda és un clàssic d’un tòrrid dia de platja. Però, més enllà de la satisfacció que genera a molts, ajuda a disminuir la sensació de calor? La veritat és que no només no ens aporta cap benefici, sinó que pot ser contraproduent (més enllà del fet que totes les begudes alcohòliques tenen riscos per a la salut).

En primer lloc, la cervesa conté alcohol, que inhibeix la producció de l’hormona antidiürètica (ADH, per les seves sigles en anglès), l’encarregada d’evitar-nos la diüresi. És a dir, quan bevem qualsevol beguda alcohòlica, per exemple una cervesa, tenim més ganes de fer pipí a causa de la inhibició d’aquesta hormona. El sistema renal reabsorbeix menys aigua, fomentant la deshidratació, això provoca la sensació de tenir sequedat de boca i molta set.

Per altra banda, cap  beguda freda (sigui quina sigui) no ens refrescarà, tot el contrari. El cos ha d’estar al voltant dels 37 °C, i si es pren una beguda molt freda que ens baixi la temperatura corporal de cop, el nostre organisme s’haurà de posar en funcionament per a tornar a la temperatura “normal” (aquesta capacitat que tenim s’anomena termoregulació). Tot plegat  implica més despesa energètica i un augment de la sensació de calor. Justament l’oposat al que volem aconseguir

T’HO EXPLIQUEM  | És millor utilitzar roba clara perquè absorbeix menys la calor

Els teixits foscos absorbeixen més la radiació provinent del sol (inclosa la infraroja, és a dir, la calor), mentre que els més clars, la reflecteixen més. Per això és comú pensar que la roba blanca és més fresca a l’estiu. Ara bé, també cal tenir en compte que el nostre propi cos també emet calor i que, igual que amb la provinent del sol, un teixit fosc l’absorbirà millor que un de clar. És a dir, una roba negra, ajuda a dissipar millor la calor que emet el nostre propi cos, mentre que absorbeix la de l’ambient; mentre que una de blanca dissipa la de l’ambient, però no la del nostre cos.

És per això que la revista Nature va publicar el 1980 un estudi concloent que la calor és la mateixa independentment del color de la peça. De fet, el que sembla importar és que la roba sigui folgada, per tal que permeti el pas de l’aire i ens pugui refrescar. El tipus de teixit també és important: un material fresc i transpirable, com el lli, la seda o el cotó, solen ser la millor opció. 

Cal recordar que la roba actua com a primera línia de defensa contra la calor i els rajos solars. De fet, utilitzar peces que cobreixin la major part del nostre cos ens ajuda a protegir millor la pell de les radiacions perjudicials per a la salut, tal com vàrem explicar.

VERITAT A MITGES | Els ventalls o els ventiladors són una bona opció per refrescar-se 

Els ventiladors o els ventalls de mà són efectius per a refredar-se en ambients on la temperatura no és extremadament alta. Però quan la temperatura ambiental supera la corporal (al voltant dels 37 °C), aquesta efectivitat cau, tot i que poden seguir ajudant a millorar la sensació de calor, com conclou aquest estudi.

Això és especialment cert quan aquestes temperatures tan altes s’ajunten amb una humitat elevada, ja que aleshores els ventiladors ajuden que la suor s’evapori més fàcilment gràcies a l’aportació d’un nou flux d’aire. En canvi, en climes secs només es mou l’aire calent, raó per la qual la sensació de calor no millora tant. Aquests dos fets s’han demostrat en diferents estudis clínics com aquest i aquest.

FALS | El picant fa augmentar la temperatura del cos i empitjora la sensació de calor.

Contràriament al que es pugui pensar, la ingesta de menjar picant, en realitat pot ajudar a refredar el cos. Els aliments picants contenen capsaïcina, una substància que estimula els receptors de calor i de dolor del cos, provocant sudoració. No obstant això, la temperatura del nostre cos no augmenta, o ho fa lleugeríssimament. És només la sensació que tenim, ja que provoca també una vasodilatació (dilatació dels vasos sanguinis i augment del flux de sang).

Aquest és un dels motius pels quals en països que són molt càlids (com per exemple l’Índia, Tailàndia, Malàisia o Vietnam, entre altres) el menjar sol contenir molts ingredients picants. Però també n’hi ha d’altres, com ara les tradicions culinàries i culturals, la conservació dels aliments, raons socioeconòmiques o els tipus d’ingredients disponibles, com s’explica en un article de la revista Nature.

Un mecanisme similar també passa quan es prenen líquids calents. Aquest tipus de begudes desencadenen una resposta de sudoració, que ajuda a baixar la temperatura corporal a mesura que la suor s’evapora de la pell. Aquesta resposta pot compensar l’augment inicial de la temperatura corporal provocat per la beguda calenta.