Pedro Sánchez sí que ha condemnat l’atac de Hamàs, al contrari del que diu Aznar
Què s’ha dit? Que Pedro Sánchez, durant la seva estada a l’Estat d’Israel, no es …
Què s’ha dit?
Que Pedro Sánchez, durant la seva estada a l’Estat d’Israel, no es va posicionar en contra de l’atac de Hamàs ni va demanar l’alliberament dels ostatges.
Què en sabem?
El president espanyol ha condemnat en reiterades ocasions l’atac de Hamàs i ha demanat l’alliberament dels ostatges, també en la seva visita a Israel.
L’expresident espanyol, José María Aznar, ha afirmat al programa Espejo Público d’Antena 3 que Pedro Sánchez no va condemnar l’atac de Hamàs ni va demanar l’alliberament dels ostatges israelians durant la seva visita a l’Estat d’Israel (a partir del minut 17:43). En la mateixa línia, l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, també va afirmar la setmana passada que no havia “sentit Pedro Sánchez demanar que alliberin els ostatges” (a partir del minut 1:18:19).
És FALS. El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha mostrat en diverses ocasions, també durant la seva trobada amb el primer ministre israelià del passat novembre, el seu rebuig al captiveri dels ostatges i ha condemnat reiteradament l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, el qual ha qualificat de “terrorisme”.
“[…] Anar allà a no demanar l’alliberació dels ostatges, a no criticar l’atac [de Hamàs] i, a més, dir que s’està organitzant una matança premeditada”
José María Aznar, expresident d’Espanya
“Els segrestos no crec que els condemnés, no he sentit Pedro Sánchez demanar que alliberin els ostatges”
Esperanza Aguirre, expresidenta del Senat i de la C. de Madrid
“Seguim amb consternació l’atac terrorista contra Israel i ens solidaritzem amb les víctimes i els seus familiars. Condemnem rotundament el terrorisme i exigim el cessament immediat de la violència indiscriminada contra la població civil”. Aquest és el missatge que l’aleshores president en funcions del Govern d’Espanya va publicar a X (antic Twitter) el mateix dia de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre.
Aquell mateix dia, durant un acte del PSOE a Granada, Sánchez també va afirmar que era “fonamental” llençar un “missatge de concòrdia, de convivència, de pau, de rebuig a la guerra i a qualsevol forma de violència”, en referència al que estava passant a l’Orient Mitjà.
Una setmana després, en un acte del PSOE a Mèrida (Badajoz), el líder socialista va reiterar que condemnaven “amb rotunditat i sense cap mena d’ambages l’atemptat terrorista de Hamàs a Israel i també les morts d’israelians”. “Exigim la urgent alliberació d’aquells ostatges i captius israelians”, va manifestar Sánchez durant el seu discurs, al qual també va reconèixer el dret d’Israel a defensar-se sempre que fos “dins del dret internacional humanitari”.
Aquest missatge també el va repetir durant el seu discurs d’investidura el 15 de novembre. “Estem amb Israel en la repulsa i la resposta a l’atemptat terrorista que aquest país va patir el mes d’octubre passat […]. Exigim l’immediat alliberament dels ostatges que encara continuen presos per part de Hamàs”, va afirmar Sánchez.
El llavors candidat a la presidència del govern espanyol també va aprofitar la seva intervenció per exigir “l’alto el foc immediat d’Israel sobre Gaza i el compliment estricte del dret internacional humanitari”, el qual no s’estava “respectant”.
Sánchez va reiterar la condemna a l’atac de Hamàs durant la seva visita a Israel
El mandatari espanyol va condemnar de nou l’atac de Hamàs durant la seva visita oficial a Israel del 23 de novembre en un discurs davant el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu i el president, Isaac Herzog. “Espanya comparteix el dolor d’Israel i condemnem, una vegada més, els impactants actes de terrorisme del 7 d’octubre”, va dir, tal com mostren el vídeo i la transcripció publicats per la Moncloa.
Sánchez també va aprofitar el seu discurs per celebrar l’acord al qual havien arribat Israel i Hamàs per a l’alliberament d’alguns “d’aquells civils innocents que Hamàs reté com a ostatges i l’establiment d’una pausa humanitària”. “Espero que s’implementi al més aviat possible. Tots els ostatges han de ser alliberats”, va manifestar.
El president espanyol, això sí, també va transmetre als líders israelians que s’ha “d’aturar urgentment la catàstrofe humanitària a Gaza” perquè “el patiment espantós de centenars de milers de persones a Palestina és clamorós” i “el nombre de palestins morts és realment insuportable”. “Israel té el dret de defensar-se d’aquests atacs, però […] Israel ha d’acatar la llei internacional, inclosa la llei humanitària, en la seva resposta”, va afegir.
Després d’aquestes paraules, el ministre d’Afers Exteriors d’Israel, Eli Cohen, va acusar Sánchez de donar “suport al terrorisme” i va convocar a l’ambaixadora espanyola a l’Estat d’Israel per a una “dura conversa de reprimenda”.
De la mateixa manera, el ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, va convocar l’ambaixadora d’Israel a Espanya perquè donés “explicacions” per les “inacceptables i falses” acusacions del govern israelià. Sánchez es va reafirmar en les seves paraules a la seva primera entrevista concedida després de ser investit a La hora de La 1.