Cinc rumors falsos de la setmana de protestes contra l’amnistia
Vídeos antics que es fan passar per actuals, fotografies que no tenen res a veure …
Vídeos antics que es fan passar per actuals, fotografies que no tenen res a veure amb el que està passant, xifres falses sobre l’ús de gas lacrimogen i afirmacions enganyoses sobre el pacte entre el PSOE i Junts. La setmana de protestes contra l’amnistia al carrer Ferraz de Madrid, on es troba la seu del PSOE, i a altres locals de la formació en diversos municipis de l’Estat no ha estat exempta de desinformació. Per això, des de Verificat us portem un recull de cinc rumors falsos que han circulat.
El vídeo d’un suposat policia infiltrat que crida “soc company” té més de 10 anys
S’ha viralitzat un vídeo amb més de 110.000 reproduccions que, suposadament, prova que la policia ha infiltrat agents a les protestes a Ferraz per rebentar les manifestacions. Al vídeo, un home crida “he dit que soc company” mentre és detingut per un grup d’agents. “La policia treu infiltrats al carrer a fer-la grossa i donar-ne la culpa a la resta”, assegura la publicació que comparteix les imatges.
És FALS. El vídeo no té res a veure amb les mobilitzacions davant la seu del PSOE, sinó que correspon a la manifestació “Rodea el Congreso” que va tenir lloc el 25 de setembre de 2012 a Madrid, és a dir, les imatges tenen més de 10 anys. El vídeo va ser publicat pel programa A la Calle del canal HispanTV, com es pot comprovar a YouTube i tal com indica la marca d’aigua. A més, també el van publicar al seu moment diferents mitjans de comunicació com El País o l’ABC.
La fotografia d’una dona gran amb sang al cap correspon a l’1 d’octubre
També ha circulat una fotografia d’una dona gran amb sang al cap que suposadament hauria estat ferida durant les protestes a la seu del PSOE a Madrid. “Marlaska ja ha ordenat a la policia carregar al carrer Ferraz. Han obert el cap a la meva àvia socialista des de fa 50 anys que ens ha acompanyat aquesta nit dient que Sánchez està venent a Espanya”, diu la publicació viral a X (abans Twitter).
És FALS. La imatge correspon a una dona que va ser ferida durant l’1 d’octubre del 2017 a Barcelona, tal com va recollir l’agència de notícies Europa Press en un teletip que va publicar durant aquella jornada. “Una dona gran ha resultat ferida durant l’entrada de la Policia Nacional al col·legi Freire del barri de Roquetes de Barcelona, punt de votació del referèndum d’aquest diumenge”, explicava l’agència de notícies.
El vídeo compartit per l’exdiputat Marcos de Quinto no mostra a la policia fugint d’un grup “d’immigrants il·legals”
L’exdiputat de Ciutadans al Congrés Marcos de Quinto ha publicat un vídeo a X al qual es pot veure un grup de vehicles policials retrocedint mentre s’aproxima corrent un grup de persones. Segons l’exdiputat, demostraria que “la policia de Marlaska ataca amb gasos manifestants pacífics”, mentre que fuig “dels immigrants il·legals”. També hi ha qui l’ha compartit assegurant que són imatges de Barcelona.
És FALS tant que el vídeo mostri a la policia fugint d’un grup d’immigrants en situació administrativa irregular com que s’hagi gravat a la capital catalana. Les imatges corresponen a unes protestes que es van produir el 2020 al barri d’El Gamonal de Burgos contra les restriccions de la pandèmia de la COVID-19. Així ho van publicar diferents mitjans de comunicació com El Periódico o la Cadena SER. Els cotxes que apareixen al vídeo, a més, coincideixen amb els vehicles de la policia local de Burgos, tal com va comprovar l’equip de fact-checking de Newtral.
És fals que a les protestes contra l’amnistia s’hagi usat gas lacrimogen “per primera vegada en nou anys”
S’ha publicat un article a El Independiente on “una font policial” assegura que “en deu anys” mai havia vist “tirar gas lacrimogen”, en relació amb les protestes a Ferraz. Un usuari a X també ha afirmat que “és la primera vegada que es fa servir gas lacrimogen en 9 anys a Madrid”. Newtral ha detectat diversos missatges similars a les xarxes que diuen que “els antiavalots de la Policia Nacional han fet servir aquests artificis després d’anys sense utilitzar-los per dispersar els manifestants”.
Tanmateix, és FALS. Entre 2019 i 2022, tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil van fer servir “artificis lacrimògens” en un total de 30 ocasions (7 d’elles a Madrid), segons les dades facilitades pel Govern d’Espanya en una resposta parlamentària al diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu García. Això no vol dir que la policia no hagi fet servir gas lacrimogen a les protestes actuals, tal com han informat les agències Europa Press i EFE.
No, l’acord entre el PSOE i Junts no inclou “un referèndum d’independència”
Arran de l’acord entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, s’ha generat molta confusió a les xarxes sobre el que diu i el que no diu el document. Diverses publicacions virals asseguren que el pacte inclou “un referèndum d’independència”.
No obstant això, és ENGANYÓS, tal com ja vam comprovar a Verificat. L’acord no diu en cap cas que s’hagi pactat un referèndum i, de fet, ambdós partits afirmen tenir “profundes discrepàncies sobre la forma final de la resolució del conflicte”. El “referèndum d’autodeterminació”, però, sí que apareix a l’acord quan es menciona que serà la proposta que farà Junts en la pròxima reunió de negociació amb el PSOE.