La llei trans no diu res sobre les presons: els reclusos trans poden demanar el canvi de mòdul des de 2006
Les persones trans empresonades poden demanar el canvi de mòdul des de 2006
Què s’ha dit?
Que la llei trans “fica” dones trans en presons de dones.
Què en sabem?
Les persones trans empresonades poden demanar el canvi de mòdul des de 2006, quan Interior va emetre una instrucció que regulava el procediment.
El president de Vox, Santiago Abascal, va afirmar en una entrevista a OkDiario que la llei trans “fica” a dones trans “a les presons de dones.”
És FALS. La llei trans no legisla sobre la situació de les persones trans a les presons ni ha modificat el tracte que reben als centres penitenciaris. Les persones trans poden demanar el canvi de mòdul o de presó des del 2006, arran d’una instrucció de la Direcció General d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior. És a dir, 17 anys abans de l’aprovació de la llei trans.
“La llei trans […] fica a homes que s’autoperceben de gènere femení […] a les presons de dones.”
Santiago Abascal, Vox
La Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, més coneguda com a llei trans, regula diversos procediments administratius per reconèixer el gènere de les persones trans, però no legisla sobre el canvi de presó o mòdul per a reclusos trans.
En realitat, les persones trans empresonades poden demanar el canvi de mòdul o presó des del 2006, quan la Direcció General d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior va emetre una instrucció per regular el procediment de sol·licitud de trasllat. El seu objectiu era “fer efectius criteris d’acció positiva per a aquestes persones, com a instrument per avançar en la seva integració social normalitzada, dins i fora dels recintes penitenciaris.”
L’afirmació d’Abascal se sustenta en una notícia publicada en mitjans de comunicació com El Mundo, on s’explica que una dona trans empresonada “té pensat demanar el trasllat a una presó de dones”, després d’haver assassinat a la seva cosina, quan encara no havia sol·licitat el canvi de sexe registral.
Però no és res nou: les persones trans empresonades poden sol·licitar el trasllat a una presó o un mòdul del seu gènere d’acord amb els criteris recollits en la Instrucció 7/2006 de la Direcció General d’Institucions Penitenciàries sobre “integració penitenciària de persones transsexuals”, la qual estableix que la decisió recau en direcció del centre en funció dels informes mèdics i psicològics.
La instrucció, signada el març de 2006 (és a dir, 17 anys abans de l’aprovació de la llei trans), estipula que, una vegada es sol·licita el trasllat, s’estableix un “termini màxim de 30 dies” prorrogables perquè els serveis penitenciaris corresponents emetin un “informe mèdic i psicosocial, en relació amb la trajectòria vital i social de la persona i la seva situació psicològica, mèdica i fisiològica”.
“Des de la sol·licitud, es poden acordar mesures provisionals per posar a la persona sol·licitant en un mòdul o espais que garanteixin el màxim respecte a la seva identitat”, explica a Verificat l’advocat especialitzat en drets LGTBI Saúl Castro.
D’acord amb la instrucció, l’informe mèdic concreta “la realitat fisiològica-sexual de la persona interessada”, mentre que l’informe psicològic ha d’informar sobre la “dissonància entre el gènere fisiològic d’origen i el sentit psicològicament”, l’“absència de trastorns de personalitat” i “l’avaluació de la presència de disfòria de gènere per identitat sexual”. A partir d’aquesta documentació, la direcció del centre penitenciari pot prendre la decisió de traslladar la persona a un mòdul o presó del seu gènere.
La llei trans, en vigor des del març de 2023, es limita a citar aquesta instrucció al seu preàmbul, però no desenvolupa ni modifica els drets de les persones trans en matèria penitenciària.