Una bona alimentació pot ajudar amb els efectes secundaris del tractament, però no serà la cura del càncer
En cas de patir aquesta malaltia, la recomanació és consultar un equip mèdic que estableixi el tractament
Què s’ha dit?
Que amb una bona alimentació es pot evitar el trasplantament de medul·la òssia per tractar la leucèmia.
Què en sabem?
Una alimentació saludable i equilibrada és important perquè pot ajudar a reduir els efectes secundaris del tractament d’un càncer i a millorar la qualitat de vida de la persona malalta, però no serà suficient per evitar el trasplantament de medul·la òssia en cas de leucèmia ni superar cap tipus de càncer. En cas de patir aquesta malaltia (o qualsevol altra), la recomanació és consultar un equip mèdic que estableixi quin és el tractament més adequat.
Un pòdcast amb presència a Spotify i altres plataformes com iVoox ha afirmat que la clau en la cura del càncer és l’alimentació, posant l’exemple d’un noi amb leucèmia que suposadament va millorar amb una dieta específica. Per tant, conclou el capítol, si saps alimentar bé la medul·la, no farà falta un trasplantament. Això dona la idea que una bona alimentació pot ser la cura del càncer, però és FALS. Alimentar-se correctament i de manera saludable no curarà la malaltia, sinó que és necessari un tractament mèdic. La dieta sí que pot ajudar a minimitzar els efectes secundaris del tractament i a reduir el risc d’aparició de nous tumors.
Si saps donar menjar a la medul·la òssia, no necessites trasplantament de medul·la
El pòdcast assegura que un menor amb leucèmia estava en perfecte estat de salut quan seguia la dieta proposada per un naturòpata a Espanya i que, després de sotmetre’s a un tractament mèdic als Estats Units, va morir. El locutor, però, no especifica quin tipus de dieta va seguir el menor, ni aporta cap prova d'aquesta història que no podem verificar, però que, d’acord amb la ciència, és improbable.
Cada càncer és diferent
Hi ha diversos tipus de càncer i difereixen molt entre ells, fet que implica que cada un requereix un tractament específic. Diverses institucions científiques, com els Centres pel Control i la Prevenció de malalties (CDC), dels Estats Units (EUA), l’Institut Nacional del Càncer (NIH), també dels EUA, o l’Hospital Clínic de Barcelona, entre d’altres, coincideixen en enumerar un seguit de tractaments, dels quals cap és o comprèn únicament l’alimentació. “Es desaconsella completament substituir els tractaments mèdics per intervencions exclusivament nutricionals”, afirma a Verificat Rodrigo Sánchez-Bayona, secretari científic de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i oncòleg mèdic de l’Hospital Universitari 12 d’Octubre de Madrid. Actualment, “no hi ha cap cas reportat en revistes científiques rigoroses” de curació d’un càncer només a partir d’una alimentació adequada, afegeix l’expert.
Els CDC especifiquen al seu web que el tractament dependrà, principalment, del tipus de tumor, de si les cèl·lules canceroses s’han propagat a parts del cos diferents al lloc on es van formar —procés conegut com a metàstasi— i de l’estadi de la malaltia. En algunes ocasions, el tractament busca curar —que el càncer desaparegui i no es requereixi tractament addicional— i, d’altres, l'objectiu és evitar que s'estenguin les cèl·lules tumorals. Finalment, les cures pal·liatives estan orientades a reduir els efectes secundaris del càncer i del seu tractament, i es poden aplicar des del moment del diagnòstic i continuar rebent-les al llarg del procés terapèutic i de la recuperació. Un tipus de cures pal·liatives són les cures per a malalts terminals, que s’apliquen quan no és probable la cura o quan les persones estan en els últims mesos de vida.
Alguns dels tractaments més habituals per tractar aquesta malaltia són la cirurgia —operació on els metges tallen teixit amb cèl·lules canceroses—, la quimioteràpia —ús de medicaments que redueixen o maten les cèl·lules canceroses— o la radioteràpia —ús de raigs d'alta energia (raigs X i alternatives encara més energètiques) per matar les cèl·lules canceroses—, tot i que no són els únics: també trobem la immunoteràpia —tractament que busca que el propi sistema immunitari ataqui les cèl·lules canceroses— o la teràpia amb cèl·lules mare —busca reemplaçar les cèl·lules de la medul·la òssia que s’han destruït—. El tractament del càncer encara està en desenvolupament, i avança cap a una personalització de tot el procés terapèutic.
L’alimentació juga un paper important
Per molt que no ens curem d’un càncer seguint una dieta saludable, l'alimentació juga un paper important en aquesta malaltia. De fet, fa uns mesos, la Fundació Alícia —un centre d’investigació en cuina, hàbits alimentaris i patrimoni agroalimentari— i l'Hospital Clínic de Barcelona van llançar un web amb consells d'alimentació a seguir durant el tractament d'aquesta malaltia. Com especifiquen, “menjar de manera saludable ajuda a tolerar millor el tractament oncològic i els seus efectes secundaris”, però en cap moment es planteja com a cura, sinó com a complement al tractament mèdic establert.
En persones amb càncer, “és important garantir una ingesta adequada de nutrients i de quilocalories”, explica Sánchez-Bayona, el secretari científic de la SEOM. “No fer-ho pot augmentar el risc de malnutrició o desnutrició, cosa que sol empitjorar l'estat físic i la tolerància als tractaments, així com la recuperació posterior”, afegeix.
Una alimentació adequada té beneficis com “millorar la tolerància als tractaments, (…) mantenir-se fort, (…) reduir el cansament; (…) millorar al màxim la qualitat de vida”, tal com especifiquen les institucions especialistes mencionades, que donen un seguit de consells per seguir aquesta alimentació equilibrada, com intentar fer un mínim de 5 àpats al dia, incorporar fruita i verdura i incloure, sempre que sigui possible, una font de proteïnes.
A més, “l’alimentació té un paper de prevenció primària (reduir el risc de casos nous de càncer)”, sustenta Sánchez-Bayona. “El consum de determinats aliments s'ha associat amb més risc d'alguns tumors”, com també amb altres malalties cardiovasculars o metabòliques. “La dieta mediterrània és la dieta que té més evidència científica en la prevenció de malalties”, afegeix l’expert, referint-nos al Projecte Seguiment Universitat de Navarra (SUN).
La leucèmia no és una excepció
El locutor del pòdcast fa referència específicament a la leucèmia, un tipus de càncer que s’origina en les cèl·lules productores de la sang. La Societat per la Leucèmia i el Limfoma (LLS) va publicar un document amb unes guies per assegurar una bona nutrició i pal·liar, en la mesura del possible, els efectes secundaris, però en cap cas per a tractar la patologia exclusivament des de l’alimentació.