El rumor trànsfob que es repeteix país a país: Michelle Obama, Brigitte Macron i, ara, Begoña Gómez

Els defensors d’aquesta teoria de la conspiració asseguren, a través de la manipulació de fotografies i la propagació de la desinformació, que les dones d’aquests mandataris són dones trans que l’oculten


Què s’ha dit?

Que Michelle Obama, Brigitte Macron i Begoña Gómez són dones trans que ho amaguen.

Què en sabem?

És una teoria de la conspiració basada en imatges manipulades i desinformació que s’ha repetit als Estats Units, França i Espanya.

El mateix rumor, el mateix format i el mateix objectiu. Així és com funcionen les campanyes de desinformació orquestrades contra Michelle Obama, Brigitte Macron i Begoña Gómez. Les dones de l'expresident nord-americà Barack Obama, el president francès, Emmanuel Macron, i l'espanyol, Pedro Sánchez, han estat víctimes d'un rumor que s'ha repetit país a país. Els defensors d'aquesta teoria de la conspiració asseguren, a través de la manipulació de fotografies i la propagació de la desinformació, que les dones d'aquests mandataris són dones trans que ho amaguen.

Aquests missatges, que tracten de ridiculitzar a una persona pel fet de ser trans mitjançant la difusió de rumors sense fonament, es van reproduir als Estats Units, França i, ara, també han arribat a Espanya, on la teoria ha aconseguit una gran repercussió a través de la viralització a les xarxes socials de la intervenció de la tertuliana Pilar Baselga en un canal de televisió anomenat Distrito TV. "M'atreveixo a dir que hi ha sospites que [Begoña Gómez] en un inici fos Begoño", va afirmar Baselga, que seguidament es va referir a la dona de Pedro Sánchez com a "marit", "director d'un màster" i, de nou, com "Begoño", la paraula que es va convertir en tendència a Twitter aquest passat cap de setmana.

La viralització de la intervenció de Baselga, la qual té un canal de Telegram amb 15.000 seguidors on propaga rumors de tota mena (des que el Tribunal Suprem dels EUA ha admès que les vacunes d'ARN missatger contra la covid-19 causen un dany irreparable fins a les denúncies sense proves contra polítics i magistrats d'un jutge inhabilitat), va desencadenar una allau de missatges que van impulsar aquesta teoria de la conspiració encara més. A continuació, desmuntem les fotografies manipulades sobre Begoña Gómez que es van compartir a les xarxes socials per sostenir aquesta teoria de la conspiració.

Les imatges manipulades de Begoña Gómez

Un dels muntatges que s'ha difós per viralitzar el rumor sobre Begoña Gómez és una fotografia en blanc i negre que, suposadament, correspondria a la seva joventut. Tot i això, la imatge manipulada és, en realitat, un fotograma de l'entrevista que la cònjuge del president espanyol va concedir al programa Espejo Público d'Antena 3 el juny de 2016, com va revelar Maldita.es, membre de la International Fact-Checking Network, la xarxa internacional de verificadors a la qual també pertany Verificat.

Si comparem un fotograma de l'entrevista a Begoña Gómez a Antena 3 amb el muntatge compartit, es pot veure que tant el mobiliari i el fons com la roba que porta coincideixen. La manipulació, per tant, ha consistit bàsicament a retallar part dels cabells i posar la fotografia en blanc i negre perquè sembli una imatge antiga.

L'aplicació per a mòbils FaceApp, que permet editar el retrat de qualsevol persona afegint-hi, per exemple, un pentinat, un somriure o un maquillatge diferents, també ha estat utilitzada per crear alguns dels muntatges que han circulat a través de les xarxes socials. Ho demostra la marca d'aigua amb el logotip de l'aplicació que apareix a la part inferior dreta quan s'edita una fotografia des de FaceApp.

Un dels muntatges de Begoña Gómez realitzats a través d'aquesta aplicació correspon, en realitat, a una imatge de la dona del president espanyol que va ser feta a la desfilada del dissenyador Roberto Verino a la Madrid Fashion Week del 2019, com es pot comprovar a mitjançant una cerca inversa a Google. La mateixa fotografia va ser publicada a la revista Vanity Fair i imatges similars també es poden veure a la revista ¡Hola!. De la mateixa manera, Maldita.es va identificar un altre muntatge dut a terme a través de FaceApp que també es va fer a partir d'una fotografia de Begoña Gómez a la Madrid Fashion Week del 2019.

Però aquests no són els únics muntatges sobre Begoña Gómez que hi han circulat. Mediterráneo Digital, un dels portals més grans de difusió de desinformació a Espanya, també ha publicat la que suposadament és "la foto que demostra que la dona de Pedro Sánchez" és una persona trans. Tot i això, una recerca inversa d'aquesta instantània a través de Bing, Yandex i TinEye confirma que és un muntatge realitzat a partir d'una foto d'una model que porta aquest mateix vestit, el qual, de fet, es podia comprar a AliExpress.

Una mentida importada que es repeteix sistemàticament

Begoña Gómez no és la primera víctima d'aquest rumor, com hem explicat anteriorment. Els casos de Michelle Obama i Brigitte Macron demostren que és un format que es repeteix país a país i que té com a víctimes les cònjuges dels presidents d'aquests Estats.

El desembre del 2020, segons va publicar Maldita.es, es va viralitzar una imatge de Barack i Michelle Obama de joves, a la qual els cabells i el rostre de l'exprimera dama nord-americana havien estat manipulats, com a suposada prova que era una dona trans. La fotografia original, però, havia estat publicada pel mateix expresident dels Estats Units als seus comptes de Twitter i Instagram per felicitar l'aniversari a la seva dona el 2019. Així ho van detallar agències de verificació de la International Fact-Checking Network com l'equip de fact-checking de Reuters o la mateixa Maldita.es.

Segons va publicar Independent, el rumor contra Michelle Obama ja havia estat encoratjat el 2017 pel presentador nord-americà Alex Jones, el qual ha estat recentment condemnat a pagar 965 milions de dòlars a les famílies de la matança de Sandy Hook, en què van ser assassinades 26 persones, per difondre des del seu programa que tot havia estat un muntatge.

El cas de França: el rumor arriba als tribunals

El hashtag #JeanMichelTrogneux va irrompre a França uns mesos abans de les últimes eleccions presidencials del 2022 a les quals Emmanuel Macron va reeditar la seva victòria. Diferents perfils compartien sota aquesta etiqueta suposades proves que la dona del cap d'Estat francès, Brigitte Macron, és una dona trans que es deia anteriorment Jean Michel Trogneux, el cognom que mantenia quan estava soltera, com va explicar El País. Darrere de la mentida, segons va publicar el diari francès Libération, hi havia Natacha Rey, una dona lligada a l'extrema dreta coneguda per difondre tota mena de teories de la conspiració.

Aquesta desinformació va aconseguir tal repercussió que fins i tot els mitjans professionals de tiratge estatal francesos es van veure "obligats a desmentir una informació sens dubte falsa", segons va relatar la periodista Silvia Ayuso a El País. Brigitte Macron va presentar finalment una querella contra les suposades responsables de difondre aquest rumor a través de les xarxes socials, les quals van comparèixer el 15 de juny passat per primera vegada davant els tribunals, segons va informar l'emissora francesa RTL i l'Agència EFE en una notícia recollida per Euronews.

No és la primera vegada que Begoña Gómez és víctima d'un rumor trànsfob

Les imatges manipulades que s'han compartit aquests últims dies no són els únics rumors trànsfobs relacionats amb Begoña Gómez que han circulat a través de les xarxes socials. El maig d'aquest any, Maldita.es ja va desmentir una captura de pantalla que assegurava que la dona de Pedro Sánchez s'havia agafat "tres dies de baixa per dolors de pròstata". En realitat, era un muntatge on s'havia modificat el titular i la imatge d'una publicació del portal Trendings.

La desinformació sobre Gómez també ha tingut com a objectiu la seva activitat professional. El març del 2021, tant Newtral com Maldita.es van haver de desmentir una publicació que s'assegurava que la Universitat Complutense de Madrid havia cessat l'esposa de Pedro Sánchez de la seva tasca com a docent per no tenir la titulació necessària. Des de la universitat, van respondre que Begoña Gómez no havia estat destituïda i que continuava sent codirectora i professora del Màster en Transformació Social Competitiva, així com directora de la Càtedra Extraordinària de Transformació Social Competitiva.