Els científics de la Universitat de Stanford no han reconstruït la cara de Déu en 3D, és un mem
En els darrers dies s’ha viralitzat un mem que atorga a Déu la cara de Fernando Alonso
Què s’ha dit?
Que científics de la Universitat de Stanford (EUA) han reconstruït en un model 3D l’aspecte que tindria Déu. La piulada comparteix tres imatges del suposat model.
Què en sabem?
Es tracta d’un contingut humorístic basat en un mem del 2018. Ni la Universitat de Stanford té cap departament que reconstrueixi els aspectes de personatges històrics o ficticis, ni les imatges adjuntes són producte del centre: són d’un model d’impressió 3D de Fernando Alonso.
Aquests dies s’ha fet viral a Twitter —més de 3.600 retweets i 27.000 “m’agrada”— una publicació que assegura que científics de la Universitat de Stanford (EUA) han recreat un model 3D de “l’aspecte que hauria tingut Déu, el pare de Jesucrist”. El tuit va acompanyat de tres imatges del suposat model. És FALS. No hi ha evidència que la Universitat de Stanford tingui cap grup dedicat a reconstruir la cara de personatges històrics o ficticis. Les imatges són una recreació en 3D de la cara de Fernando Alonso, a la venda per internet com a mínim des del 25 de setembre del 2020, segons ha revelat una cerca inversa amb Google Imatges.
El tuit, fet per un compte que comparteix de forma habitual piulades en castellà relacionades amb la Fórmula 1 i Fernando Alonso, és un contingut humorístic basat en un mem que va ser compartit per primer cop el febrer del 2018.
"Científics de la Universitat de Stanford han reconstruït aquest model 3D de l’aspecte que hauria tingut Déu, el pare de Jesucrist"
El tuit, que acumula diverses respostes que semblen considerar-lo seriós, i que també ha estat compartit a través de Forocoches, ve acompanyat de tres imatges de la suposada cara. En realitat, però, es tracta d’un model d’impressió 3D de la cara del pilot asturià de Fórmula 1 Fernando Alonso, disponible a internet com a mínim des del 25 de setembre del 2020, com podem comprovar amb una cerca inversa a través de Google Imatges. La publicació ha estat compartida en anglès per un perfil que publica habitualment contingut de Fórmula 1 en castellà.
Per altra banda, la Universitat de Stanford compta amb el Laboratori de 3D i Imatges Quantitatives (3DQ Lab), especialitzat a desenvolupar i aplicar tècniques per analitzar i exposar dades d’imatges mèdiques, però, segons la seva pàgina web, la institució no té cap línia oberta per a la recreació de personatges històrics o ficticis.
Un mem del 2018
L’origen de la publicació és un mem que corre per les xarxes, com a mínim, des del febrer del 2018, quan un perfil de Twitter va compartir imatges del 2002 del videojoc Britney’s Dance Beat, assegurant que era una reconstrucció 3D de Cleòpatra feta per la Universitat de Harvard (EUA). La publicació va obrir el pas a altres mems similars que relacionaven la reina egípcia amb altres personatges públics.
Els últims dies també s’ha compartit un mem similar vinculant una suposada reconstrucció de la Verge Maria amb un model 3D de l’artista Lady Gaga. De fet, és una imatge que ja va circular el 2018 i que també es va atribuir a un model 3D de Cleòpatra fet per la Universitat de Harvard.