És fals que hagi nevat al Sàhara Occidental aquest octubre

Les condicions meteorològiques de la zona no preveien la precipitació en forma de neu


Què s’ha dit?

Que el matí del 16 d’octubre va nevar al Sàhara Occidental.

Què en sabem?

Les temperatures eren massa elevades perquè fos possible la precipitació en forma de neu. En canvi, contemplaven la possibilitat d’una tempesta de calamarsa. A més, una de les imatges que acompanya la publicació enganyosa està descontextualitzada. Es va fer a l’Aràbia Saudita el desembre del 2016.

Una publicació viral a Twitter amb més de 850 retweets i 3.400 “m'agrada” assegura que va estar nevant al Sàhara Occidental durant el matí del diumenge 16 d'octubre. El post, que adjunta dues fotos com a suposades proves, és ENGANYÓS. Les condicions meteorològiques de la zona no preveien la precipitació en forma de neu, sinó que l'escenari era compatible amb la caiguda de calamarsa. De fet, les temperatures al llarg del matí i la matinada a tot el Sàhara Occidental no van baixar dels 16 ºC. A més, una recerca inversa amb Google Imatges ha revelat que una de les fotos correspon a una nevada que va passar el desembre del 2016 a l'Aràbia Saudita, mentre que l'altra il·lustra la situació posterior a la caiguda de la calamarsa.

“Mai s'ha vist. Neu al Sàhara Occidental. Va passar aquest mateix matí, els beduïns no s'ho creien, de sobte l'etern i sempre marró desert, es va tenyir de blanc”

El diumenge 16 d'octubre es va fer viral una publicació compartida a Twitter, en què el seu autor assegurava que durant el matí d'aquell mateix dia havia nevat al Sàhara Occidental. El post va acompanyat de dues fotos com a suposades proves dels fets. Una de les imatges, en què es veu un dromedari parcialment cobert de blanc, no és actual sinó que va ser feta el 20 de desembre de 2016 a Aràbia Saudita, a més de 5.000 quilòmetres del Sàhara Occidental, durant un inusual episodi de nevades que va afectar el nord del país. La imatge es va compartir també el mateix dia a xarxes socials com Pinterest o Twitter.

Improbable nevada

Les temperatures matutines de la zona "en cap cas no permetrien la precipitació en forma de neu", explica a Verificat Ramon Pascual, cap del grup de Predicció i Vigilància de la delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a Catalunya. El model del Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini (ECMWF, per les sigles en anglès), una de les eines més comunes i de més qualitat del món per fer prediccions meteorològiques, preveia unes temperatures en superfície superiors als 16 ºC en tot el Sàhara Occidental durant la matinada i el matí del 16 d'octubre. Perquè les precipitacions puguin caure en forma de neu, la temperatura a la superfície ha de ser, com a màxim, de 5 ºC.

En el mateix sentit es pronunciava a Twitter Rubén del Campo, meteoròleg i portaveu de l'Aemet, que definia com a "impossible" la possibilitat de nevades en aquesta època de l'any al Sàhara Occidental. El portaveu de l'Aemet afegia a la seva publicació que podia "haver granissat", cosa "perfectament possible aquests dies d'inestabilitat atmosfèrica". La calamarsa és un fenomen possible "encara que la temperatura en superfície sigui força elevada", assenyala Ramon Pascual, per la qual cosa és comú a l'estiu.

"L'anàlisi ràpida de les imatges del satèl·lit mostra efectivament una estructura ennuvolada […] que va afectar especialment el nord de la zona d'estudi", subscriu Pascual, que també destaca la inestabilitat a la zona i veu "probable que es donessin les condicions adequades per al desenvolupament de tempestes i les consegüents pedregades".