Ada Colau no s’ha comprat una casa de luxe al barri d’Horta, és un rumor
La casa de luxe al número 58 del carrer Campoamor pertany a un ciutadà estranger des del 2018
Què s’ha dit?
Circula per les xarxes que Ada Colau s’ha comprat una casa de luxe al número 58 del carrer Campoamor, al barri d’Horta.
Què en sabem?
La propietat que li atribueixen a l’alcaldessa de Barcelona pertany a un ciutadà estranger des del 2018, mentre que a la declaració de béns patrimonials de Colau no consta cap immoble.
Missatges virals asseguren que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'hauria comprat una casa al número 58 del carrer Campoamor, al barri barceloní d'Horta. Es tracta d'un habitatge modernista amb més de 450 metres quadrats de superfície, piscina i que va ser construït a principis del segle XX per a l'escriptor català Eduard Coca.
És FALS. La propietat pertany a un ciutadà belga des del 2018. A més, en la declaració de béns immobles de Colau no consta cap immoble.
“Campoamor 58, la nova casa de l'exactivista de la PAH i exokupa Ada Colau”
Segons la informació recollida al cadastre, aquesta casa unifamiliar està construïda en una parcel·la de 284 metres quadrats. Com ha pogut comprovar Newtral.es amb informació del Registre de la Propietat, el propietari d'aquest habitatge és un ciutadà estranger que va comprar la casa el 2018.
Dades de la propietat del número 58 del carrer Campoamor, al barri d'Horta | Font: Registre de la Propietat de Barcelona
D'altra banda, Verificat ha pogut parlar amb diversos veïns del carrer Campoamor, que asseguren que a la casa que els rumors atribueixen a Ada Colau hi viu una família. El propietari del bar Nick Club Padel Barcelona, que confronta amb l'habitatge, assegura conèixer els propietaris de la casa i ratifica que no és l'alcaldessa de Barcelona.
És a dir, al Registre de la Propietat hi figura un ciutadà estranger com a propietari de l'immoble del carrer Campoamor, no Ada Colau, mentre que els veïns del carrer i l'amo d'un negoci adjacent ratifiquen que l'alcaldessa de Barcelona no viu en aquesta casa d'Horta.
No hi ha propietats a la declaració de béns d'Ada Colau
Així mateix, a la declaració de béns de l'alcaldessa de Barcelona, que va realitzar en entrar al càrrec i que haurà d'actualitzar en finalitzar, no figura cap immoble en propietat. Des de Barcelona En Comú, candidatura que governa a la Ciutat Comtal i amb què va concórrer Ada Colau a les eleccions, asseguren a Newtral.es que l'alcaldessa viu de lloguer en un habitatge proper a la Sagrada Família, alhora que desmenteixen que hagi comprat la casa situada al número 58 del carrer Campoamor.
Segons expressa l'equip de l'alcaldessa, són habituals els rumors que atribueixen a Ada Colau la compra de diferents habitatges de luxe. De fet, en una entrevista duta a terme el maig del 2022 per la periodista Marina Lobo, Colau es queixava que els seus propis veïns se n'han arribat a acomiadar en pensar que s'havia mudat de barri pels rumors que circulen a les xarxes socials. “Perquè s'escolti tant aquest rumor és que algú ho està alimentant de manera artificial”, va criticar llavors.
De la mateixa manera, hem investigat aquest mateix any un altre rumor que atribuïa a Ada Colau la compra d'un altre immoble, aquesta vegada en un edifici del barri de Sant Gervasi.
El número 58 del carrer Campoamor, un palauet modernista per a Eduard Coca
Com escriu al seu blog Valentí Pons, autor de l'Inventari General del Modernisme (ed. Serbal), el número 58 del carrer Campoamor és un palauet modernista construït el 1903 per a l'escriptor català Eduard Coca. Contactat per Newtral.es, aquest bloguer es mostra sorprès de l'allau de visites que ha tingut, cosa que mostra clarament la difusió que ha tingut el rumor sobre el número 58 del carrer Campoamor. “No sé d'on ha sortit el rumor, però mai no havia tingut tantes visites com ara en un sol article”, declara.
Segons aquest expert en modernisme, el projecte de la construcció de la casa el va signar l'arquitecte Arnau Calvet, tot i que assenyala que el més probable és que l'autor real del palauet fos Bonaventura Conill. La raó és que aquest últim no podia signar projectes a Horta perquè treballava com a arquitecte municipal, per la qual cosa no podia signar obra privada aquí.