Què en sabem de l’estudi que assegura haver trobat ARNm a la llet materna

L’ARNm està present en la llet materna en quantitats ínfimes, i no té cap efecte perjudicial en el nadó perquè es degrada ràpidament


Què s’ha dit?

Que cal anar amb compte amb la lactància en dones vacunades perquè la llet pot contenir ARNm de la vacuna de la covid-19.

Què en sabem?

Alguns estudis han trobat traces d’ARNm en la llet materna, però són en quantitats ínfimes i desestimables. També s’hi han trobat anticossos pel SARS-CoV-2. En cas que la llet contingués ARNm i aquest passés al cos del nadó a través de la lactància, no li provocaria cap perjudici, ja que es tracta d’una molècula molt inestable que seria destruïda al cap de poc temps.

El passat 25 de setembre, JAMA Pediatrics va publicar una carta de recerca (una publicació científica revisada per parells més breu que un paper) on l'equip científic assegurava haver trobat ARN missatger de les vacunes de la covid-19 en llet materna. La revista va publicar una piulada demanant "precaució en alletar a menors de 6 mesos els dos dies posteriors a la vacuna", sense donar cap més explicació. No obstant, “la presència esporàdica i les quantitats traça d’ARNm de les vacunes de la covid-19 detectades en (…)[la llet materna] suggereixen que la lactància després de la injecció amb la vacuna mRNA per la covid-19 és segura, particularment més enllà de les 48 hores després de la vacunació”, especifica la investigació.

Els experts consultats per Verificat i especialitzats en pediatria i en vacunes pediàtriques assenyalen que les famiies “no s’han de preocupar. És [una troballa] absolutament lògica i esperable”, tal i com afirma Carlos Rodrigo Gonzalo de Liria, director clínic territorial de l’Àrea Pediàtrica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. Jesús Ruiz Contreras, membre del Comitè Assessor de Vacunes de la Associació Espanyola de Pediatria (AEP), afegeix que es tracta d’un missatge que s’està escampant “frívolament”, ja que, segons indica a Verificat , “s'ha vist que les vacunes [de la covid] en dones que alleten són extraordinàriament segures”.

Ruiz Contreras indica que l'estudi, dut a terme amb una mostra d'11 pacients —un grup que podria ser poc representatiu—, va trobar ARN missatger en la llet materna en una quantitat ínfima, corresponent a “traces [elements amb una concentració menor a cent parts per milió], (…) que són (…) com una llàgrima en una piscina olímpica”.

Més tècnicament, les quantitats trobades per l'equip investigador en la llet materna (de l'ordre de picograms [10-12 g]) són al voltant d'un milió de vegades més petites que les dosis administrades amb les vacunes infantils (10 micrograms per dosi).

Si aquí hi sumem que l'ARN missatger és molt inestable, ens trobem amb què “es destrueix ràpidament, i encara que una petita quantitat pugui arribar (…) al sistema digestiu, [allà] seria destruïda immediatament”, de manera que mai arribarà al sistema immune, segons Ruiz. 

La lactància materna, doncs, “és totalment segura i totalment recomanable tant si la mare té covid com si s’ha vacunat recentment”, afegeix Carlos Rodrigo.

Una troballa que no és tan nova

Existeixen, com a mínim, dos estudis previs que han arribat a les mateixes conclusions. Aquest del 2021, publicat a NPJ Vaccines, mostra que la llet de les mares lactants que van rebre la vacuna contenia anticossos específics de SARS-CoV-2. L’estudi comptava amb una mostra de 14 persones.

La investigació també va trobar que es donava una transferència mínima d'ARNm de la vacuna —de l’ordre de sub-picograms— a la llet de dones que havien rebut la injecció, molt menor a la quantitat que s’inocula amb la vacuna infantil. De fet, 36 de les 40 mostres de llet analitzades (90%) no mostraven nivells detectables d'ARNm de la vacuna. L’estudi també va detectar la presència d’anticossos específics del SARS-CoV-2 en la llet de les lactants, de manera que aquests també tindrien un efecte positiu en els nadons, protegint-los de la infecció.

L’altre article, de gener de 2022 i publicat a Frontiers in Immunology, va comptar amb la participació de 35 persones. A les conclusions, els investigadors expliquen que es van detectar de manera temporal nivells baixos d'ARNm de la vacuna al sèrum de mares vacunades, que a vegades també es detectaven a la llet materna, encara que els investigadors no van detectar ARN de les vacunes en el sèrum dels infants.

Coincidint amb l’altre article, la majoria de les mares lactants tenien anticossos SARS-CoV-2 en sèrum i llet materna, que probablement proporcionaven una base per a la immunització passiva del nadó alimentat per aquesta via.