Espanya no ha retirat la vacuna d’Astrazeneca, al contrari del que afirma un tuit viral

La notícia mencionada és d’agost de 2021 i actualment Astrazeneca es continua utilitzant


Què s’ha dit?

Sanitat ha retirat la vacuna d’Astrazeneca per la covid-19.

Què en sabem?

La notícia, que s’ha compartit a xarxes socials, es va publicar a l’agost de 2021, per tant, no té res a veure amb l’actualitat. Astrazeneca ha confirmat a Verificat que no hi ha constància de cap canvi i que, per tant, l’administració de la vacuna es manté com fins ara.

Aquests dies s’ha difós per xarxes una piulada que compta amb gairebé 200 retuits i que enllaça una notícia on s’explica que el Ministeri de Sanitat espanyol ha retirat la vacuna d’AstraZeneca per a la covid-19 degut a un gran nombre d’efectes adversos reportats. És enganyós. El vial es va retirar temporalment del mercat per l’aparició d’un efecte advers rar, però al cap de poc temps va tornar a estar disponible. La notícia que difón el missatge viral, doncs, no és actual: es va publicar l’agost de l’any passat. La vacuna mencionada continua utilitzant-se, segons confirma el web d’estratègia de vacunació covid-19 del Govern d’Espanya

A Espanya retiren suposadament per sempre la vacuna covid-19 AstraZeneca… el pitjor és que envien 20 milions d'aquests fàrmacs com a "donació" a Hispanoamèrica. Quin perill!

Alguns països europeus, com Espanya, van decidir el febrer de 2021 no administrar la vacuna d’AstraZeneca a persones majors de 55 anys perquè es va dir que als assajos clínics no hi havia suficient mostra de persones majors de 55 anys com per demostrar l’efectivitat de la vacuna en aquest grup poblacional. Però els resultats obtinguts al Regne Unit de desembre de 2020 a febrer de 2021, on es va vacunar a un percentatge considerable d'adults majors, així com els resultats de l'assaig clínic que la mateixa empresa va realitzar als Estats Units, confirmaven que la vacuna és eficaç en aquest col·lectiu. Per tant, les autoritats europees no van considerar que hi hagués cap raó per a posar un límit màxim d'edat per a la vacuna, i diversos països van canviar la normativa al respecte. A Espanya, no obstant això, es va mantenir la limitació d'aquest vial al grup d'entre 60 i 69 anys de edat.

L’article mencionat al missatge viral explica que s’ha retirat del mercat la vacuna Vaxzevria, degut al gran nombre d’efectes secundaris reportats. Això, però, és fals. Si ens fixem en la data de la notícia, veiem que no és actual: es va publicar el 21 d’agost de 2021 i, per tant, les dades de les que parla no són aplicables a la situació d’ara.

“A dia d'avui, des d'AstraZeneca no tenim constància de cap nova decisió per part de les autoritats sanitàries respecte a la nostra vacuna davant de la covid-19”, indica el departament de comunicació d’Astrazeneca a Verificat. La notícia a la que fa referència la piulada, de fet, no deia que es deixaria d’administrar la vacuna d’Astrazeneca, sinó que les comunitats autònomes ja disposaven de dosis suficients per inocular la segona punxada a tota la seva població, i per això van decidir enviar aquestes dosis ‘sobrants’ a països de Llatinoamèrica.

La donació va ser de 7,5 milions dosis de vacunes (no de 20 milions, com afirma el tuit), i es van enviar a Paraguai, Guatemala, Perú, Equador i Nicaragua, segons explica el Govern d’Espanya.

Estat actual de la vacunació a Europa

La vacuna d’Astrazeneca, coneguda com a Vaxzevria, va rebre l’autorització de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) per a la seva comercialització a tots els Estats membre (entre ells, Espanya) el 29 de gener de 2021, és a dir, pràcticament al principi de la campanya de vacunació mundial. Des de llavors, s’ha estat administrant a majors de 18 anys, segons les directrius indicades per la EMA.

Actualment, les vacunes autoritzades a la Unió Europea són la Comirnaty (BioNTech i Pfizer), la COVID-19 Valneva, la Nuvaxovid (Novavax), la Spikevax (Moderna), la Vaxzevria (AstraZeneca) i la Jcovden (Janssen). També n’hi ha d’altres que es troben en procés d’aprovació

A Espanya, les vacunes disponibles són la de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen i Novavax. Actualment n’hi ha dues que estan en procés d’aprovació: la de Sanofi Pasteur i la d’Hipra. A la tardor del 2022, es preveu que arribin quatre noves vacunes pel covid, fabricades per les farmacèutiques Moderna i Pfizer, que presentaran fàrmacs de nova generació, i Nuvaxovid e Hipra,que llançaran vacunes noves.