No és un muntatge de Photoshop: Cepsa sí que ha posat la bandera LGTBI a les seves gasolineres
La imatge és real i forma part d’una campanya de l’empresa
Què s’ha dit?
Una imatge d’una gasolinera de CEPSA amb la bandera LGTBI és un muntatge.
Què en sabem?
La imatge és real i forma part d’una campanya de l’empresa.
En els darrers dies, s'ha viralitzat un tuit que assegura que una fotografia d'un panell de preus d'una gasolinera Cepsa amb la bandera LGTBI que Vox ha compartit a Twitter és un muntatge (també la va publicar Solidaridad, el seu sindicat). “La pròxima vegada que poseu Photoshop a una foto, almenys retalleu bé les vores”, assenyala el tuit, que el 20 de juny acumula 4.900 retuits i 28.100 m'agrades. En resposta al tuit inicial, el mateix usuari contesta que li han dit “que algunes gasolineres de Cepsa sí que han posat la bandera arc de Sant Martí”, però es mostra igualment “convençut que l'anterior porta Photoshop”.
El portaveu del grup parlamentari d'Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, també ha dubtat de la veracitat de la fotografia: “Per cert, la foto té una pinta que l'ha fet Zancajo amb Photoshop que tira enrere”, comenta en un tuit.
Es tracta de declaracions FALSES. La veritat és que Cepsa ha impulsat una campanya en la qual “ha vestit diverses de les seves Estacions de Servei amb la bandera de l'Orgull”, segons confirma a Verificat el seu departament de premsa, entre les quals es troba la de la imatge, en el barri de la Latina de Madrid. A més, diverses imatges compartides a Twitter mostren altres gasolineres amb els colors de la bandera LGTBI. També ho ha corroborat un redactor de Verificat a Barcelona i ho han ratificat tres estacions de servei de Cepsa per telèfon.
“La pròxima vegada que poseu Photoshop a una foto, almenys retalleu bé les vores”
La foto és d'una gasolinera de la Latina (Madrid)
El cartell de preus amb la bandera LGTBI que van compartir Vox i Solidaritat a Twitter és de la gasolinera que hi ha en l'Avinguda de Portugal, 16, en el barri de la Latina de Madrid, segons confirma a Verificat el departament de premsa de la companyia i tal com es pot comprovar en el Street View.
A Twitter, una foto de la gasolinera compartida el 18 de juny des d'una perspectiva diferent mostra la bandera LGTBI en la marquesina i en les columnes que separen els assortidors. I una altra foto publicada el 20 de juny de la mateixa estació de servei també permet apreciar-ho. Contactada per telèfon per Verificat, una empleada de la gasolinera confirma que han posat la bandera LGTBI tant a la torre dels preus (el que es veu a la foto viral) com en altres espais de la gasolinera.
El gabinet de premsa de Cepsa explica a Verificat que la companyia “ha vestit diverses de les seves Estacions de Servei amb la bandera de l'Orgull” dins de les “accions internes i externes que està desenvolupant durant el mes de juny per a donar visibilitat i impulsar la sensibilització amb el col·lectiu LGTBI+”. L'acció “s'està desenvolupant en 11 Estacions de Servei situades en diferents províncies espanyoles” i consisteix a col·locar la bandera “en diferents suports al llarg de tota l'Estació de Servei”.
Tres exemples més a Madrid
Des de la setmana passada, diversos comptes han compartit en Twitter fotografies d'altres gasolineres de Cepsa amb la bandera LGTBI. Una d'elles és a la cantonada de l'avinguda de los Poblados i l'avinguda de las Águilas, davant de l'estació de metro d'Aluche, a Madrid.
Un usuari va publicar el 16 de juny una fotografia d'aquesta gasolinera en la qual es veu la bandera LGTBI, tant damunt del panell dels preus, com en la marquesina i en les columnes que separen els assortidors. La fotografia coincideix amb la perspectiva que es pot apreciar en el Street View de Google Maps i l'usuari ha assenyalat a Verificat que la foto es va prendre en aquesta gasolinera.
Han puesto banderitas en la Cepsa para que sepas lo que hay con estos precios. LOL. pic.twitter.com/vPqTvnUPA3
— Átomo Ognjenovic (@Atomognjenovic) June 16, 2022
Un empleat de la mateixa estació de servei confirma en conversa telefònica amb Verificat que la marquesina, les columnes i el panell de preus llueixen la bandera LGTBI.
A més, hem trobat quatre imatges més que mostren les banderes LGTBI que hi ha en aquesta gasolinera:
- Una foto disponible a Google Maps.
- Dues fotos frontals (una del 16 de juny i una altra del 18 de juny) que mostren la gasolinera com també es pot veure en el Street View.
- Una foto presa des de l'Avinguda de los Poblados que també coincideix amb el Street View.
Dins la mateixa ciutat de Madrid, un altre exemple és la gasolinera de Camp de les Nacions. La imatge compartida a Twitter per un usuari coincideix amb l'aspecte de la gasolinera en el Street View de Google Maps.
Finalment, el gabinet de premsa de Cepsa també ha facilitat a Verificat una fotografia de la gasolinera del carrer de Monforte de Lemos en la qual es veuen els colors LGTBI.
Foto facilitada a Verificat pel departament de premsa de Cepsa
Més casos a Catalunya
Fora de Madrid, hem trobat tres exemples a Catalunya. En primer lloc, un usuari ha compartit a Twitter una fotografia de la gasolinera que hi ha en el km 191,8 de la C-31, prop del municipi del Prat de Llobregat, en la qual es veuen la marquesina i les columnes amb la bandera LGTBI. L'estació de servei confirma per telèfon a Verificat que la imatge és actual.
A la ciutat de Barcelona, hi ha dos casos amb evidències visuals. En primer lloc, el diputat de Vox en el Parlament, Joan Garriga, ha compartit a Twitter una fotografia on es veu la bandera LGTBI en la marquesina de la gasolinera que hi ha a la Ronda General Mitre. D'altra banda, la gasolinera de l’Avinguda Paral·lel també exhibeix els colors de la bandera LGTBI, com ha comprovat en persona un redactor de Verificat.
Foto feta per un redactor de Verificat el dilluns 20 de juny
El logo de Cepsa incorpora els colors de la bandera LGTBI
En paral·lel a la campanya en les seves gasolineres, Cepsa també ha afegit els colors de la bandera LGTBI al seu logotip, tant a Twitter com al seu web. A més, l'any passat, la companyia va il·luminar la seva torre, la Torre Caja Madrid, amb els colors LGTBI amb motiu del Dia de l'Orgull, el 28 de juny.