La reforma del Reglament del Parlament de Catalunya va ser una proposta de la CUP, i no de Ciutadans com diu Carrizosa
Carrizosa es referia a l’article 25.4 del Reglament, que es va introduir el 2017 arran d’una esmena que va presentar la CUP i que finalment es va votar al Ple com una esmena transaccional entre la CUP i Junts pel Sí
El president del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, va assegurar en una roda de premsa al Parlament (al minut 22:28) que el Reglament del Parlament de Catalunya es va modificar “a instàncies de Ciutadans” per incloure un article que recollís que quan s’obre judici oral contra un diputat per un delicte de corrupció, la Mesa l’ha de suspendre de les seves funcions. El perfil oficial de Twitter de Ciutadans també va compartir fragments de la roda de premsa i un dels vídeos incloïa aquestes declaracions (al minut 0:57).
És FALS. Carrizosa es referia a l’article 25.4 del Reglament, que es va introduir el 2017 arran d’una esmena que va presentar la CUP i que finalment es va votar al Ple com una esmena transaccional entre la CUP i Junts pel Sí (una esmena transaccional és una esmena que resulta d’un acord posterior a una negociació entre grups parlamentaris en relació amb les esmenes presentades i el text parlamentari inicial). Tots els grups excepte el PP van donar suport a aquesta esmena transaccional.
“El Reglament del Parlament de Catalunya que es va modificar a instàncies de Ciutadans”
Carlos Carrizosa, Ciutadans
Després d’assegurar que Ciutadans havia impulsat la reforma del Reglament del Parlament, Carrizosa va afegir: “Doncs quan s’obre judici oral contra un diputat per un delicte de corrupció, la Mesa ha de suspendre de les seves funcions al diputat”, és a dir, la informació que apareix precisament a l’article 25.4 de la normativa.
La reforma del Reglament del 2017
A l’article 25.4, relatiu a les causes de suspensió dels drets i deures parlamentaris, s’assenyala que “en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, un cop sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, acordarà la suspensió dels drets i deures parlamentaris de forma immediata”. Aquest article es va afegir a la reforma del Reglament del Parlament de Catalunya que es va aprovar el 26 de juliol del 2017 i que es va publicar al Butlletí Oficial l’endemà.
Ara torna a estar al debat polític perquè la presidenta del Parlament, Laura Borràs, està investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per presumpte fraccionament irregular de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes i podria quedar suspesa si se li obre judici oral. Dimarts 26 d’octubre, la Mesa del Parlament va rebre un informe dels lletrats amb les propostes de reformes jurídiques i tècniques del Reglament que incloïa, entre altres suggeriments, la proposta de modificar l’article 25.4 (així van informar-ne La Vanguardia, l’Ara i el 324, i ho van explicar els grups parlamentaris a les seves rodes de premsa).
Verificat s’ha posat en contacte amb el departament de premsa del grup de Ciutadans al Parlament de Catalunya, però al moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.
Una esmena de la CUP
La mateixa nota de premsa que va publicar el Parlament el juliol del 2017 després de l’aprovació de la reforma del Reglament explica que el text final de la reforma del Reglament incorporava “una esmena transaccional entre JxSí i la CUP que disposa que la Mesa ha d’acordar immediatament la suspensió dels drets i els deures d’un diputat quan sigui acusat per delictes vinculats a la corrupció i l’acte d’obertura del judici oral sigui ferm”.
Al Ple, la llavors diputada de la CUP Anna Gabriel va defensar l’addició de l’article 25.4: “També hem plantejat que quan un diputat o diputada estigui imputat per causes de corrupció lucrativa, s’entén, per tant, [que] se suspengui la condició de diputada. […] I, per tant, nosaltres hem fet una transacció en aquest sentit que procuri aprovar aquesta esmena, i vetllarem perquè almenys quan s’obri judici oral a alguna persona encausada per corrupció […] hagi d’abandonar l’escó i se li suspenguin les funcions en espera de sentència ferma” (pàgina 70 del Diari de Sessions).
L’origen d’aquest article es remunta al 29 de maig del 2017, quan el Butlletí Oficial del Parlament va publicar l’esmena 23 del grup parlamentari de la CUP per afegir un punt 4t a l’article 25. El text que va presentar la formació anticapitalista era lleugerament diferent del que es va aprovar finalment, que va ser resultat d’una transacció amb Junts pel Sí (la coalició de Convergència Democràtica i Esquerra Republicana per les eleccions del 27 de setembre del 2015).
El redactat inicial que havia presentat la CUP anava més enllà i proposava que “la mera condició d’investigat en un procediment penal per part d’un òrgan judicial de l’àmbit penal per un delicte de l’àmbit de corrupció política provocarà immediatament la suspensió de la condició de diputat per un període de tres mesos. Finalitzat aquest període, la Comissió de l’Estatut del Diputat resoldrà sobre la pròrroga d’aquesta suspensió o sobre el seu aixecament”.
Els detalls de la tramitació de la reforma del Parlament es poden consultar al Sistema d’Informació de l’Activitat Parlamentària (SIAP) amb el número d’expedient 211-00001/11.
L’aprovació al ple
La reforma del Reglament del Parlament es va votar al ple del 26 de juliol del 2017 i el dossier d’aquell ple incloïa l’esmena de la CUP que s’havia de sotmetre a votació: era l’esmena 13.
Tot i això, durant la votació (a la pàgina 78 del Diari de Sessions), la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va fer constar que s’havia “presentat un text transaccionat entre els grups parlamentaris de Junts pel Sí i de la Candidatura d’Unitat Popular-Crida Constituent” que s’havia distribuït als grups parlamentaris.
Per tant, es va sotmetre a votació l’esmena transaccional, que va ser aprovada per 124 vots a favor, 10 en contra i cap abstenció. Com es veu al vídeo de la sessió (al fragment de les 16.59.45), l’esmena va rebre el suport de tots els grups parlamentaris, excepte el PP.
Junts pel Sí s’havia oposat a la comissió
Prèviament, l’esmena número 13 amb el text proposat originalment per la CUP (que figurava a la pàgina 51 del Butlletí Oficial del Parlament del 6 de juny del 2017) no s’havia aprovat quan es va votar a la Comissió del Reglament el 6 de juny de 2017. Com va informar el diari Ara i com es veu al vídeo de la sessió (al fragment de les 16:17:08), l’esmena es va rebutjar amb els vots en contra de Junts pel Sí, el PSC i el PP, el vot a favor de Catalunya Sí que és el Pot i la CUP i l’abstenció de Ciutadans.
Tot i això, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, va fer constar durant la votació en comissió que el seu grup intentaria que fins al ple “hi hagués alguna transacció” (pàgina 14 del Diari de Sessions). L’Ara també va explicar que Junts pel Sí “seguiria negociant” amb la CUP aquest aspecte. I la negociació va ser la que va donar lloc a la transacció que es va acabar votant i aprovant al ple.
La reforma per permetre lectura única
La modificació que es va aprovar el juliol del 2017 també va introduir que “el grup promotor d’una proposició de llei pot sol·licitar que es tramiti pel procediment de lectura única per aprovar-la així amb un únic debat en sessió plenària, si així ho acorda el propi ple” (l’article 135.2). Fins aleshores, per tramitar una proposició de llei amb aquest procediment calia que ho demanessin conjuntament tots els grups parlamentaris. Aquest canvi havia de servir per aprovar al setembre les anomenades “lleis de desconnexió” (la Llei del referèndum i la Llei de transitorietat jurídica).
Tot i això, després de l’aprovació al ple, el govern espanyol va interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra l’article 135.2 i el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs i va suspendre cautelarment el precepte impugnat el 31 de juliol (així consta a la nota de premsa i a la providència del TC).
La CUP recorda que va ser una proposta seva
Tornant a l’actualitat, aquest dimarts 26, després de conèixer-se l’informe dels lletrats del Parlament, la CUP es va oposar a modificar o eliminar l’article 25.4 i dos dels seus diputats van recordar que introduir-lo va ser una iniciativa seva. El secretari tercer de la Mesa del Parlament de Catalunya, Pau Juvillà, va defensar en una entrevista al Planta Baixa de TV3 que la modificació de l’article 25 del Reglament de la cambra catalana va ser proposada per la CUP (al minut 2:21:40) i Eulàlia Reguant ho va recordar en una roda de premsa al mateix Parlament (als minuts 22:17 i 32:50).