Per què apareixen els escuts de Catalunya i Castella a la façana de l’Ajuntament d’Ulm (Alemanya) que va ser restaurada el 1905

Per què apareixen els escuts de Catalunya i Castella a la façana de l’Ajuntament d’Ulm (Alemanya) que va ser restaurada el 1905


Ens pregunteu per una imatge viral de la façana de l’Ajuntament de la ciutat alemanya d’Ulm que circula amb un missatge que assegura que els escuts de Catalunya, França o Alemanya figuren a l’edifici des del 1370. A la imatge també hi apareix l’escut de Castella i el text que l’acompanya destaca que no apareix res relacionat amb Espanya. La fotografia és real, també és cert que no hi apareix Espanya, però sí Castella, i les pintures dels escuts d’armes no són a la façana de l’Ajuntament des del segle XIV, sinó de 1905, any en què l’edifici va ser restaurat.

L’aclariment de l’Ajuntament

L’Ajuntament d’Ulm ha confirmat a Verificat que aquestes pintures són reals, com també es pot comprovar en diferents fotografies de bancs d’imatges digitals o amb el Street View de Google. La informació que acompanya la imatge diu que la construcció data del 1370 però, tot i que l’edifici es va començar a edificar en aquest any, segons la informació disponible a la web de l’Ajuntament de la ciutat les pintures de la façana són posteriors. Els frescos que recobreixen les parets oest i nord daten de 1540, però van ser restaurats entre 1905 i 1906 a causa del mal estat en què es conservaven per les inclemències meteorològiques. 

Va ser llavors quan es va decidir redissenyar la façana sud de l’Ajuntament, que no contenia, fins aleshores, cap pintura notable, segons el llibre Das Ulmer Rathaus, de Hans Koepf, pintant-hi no només els sis escuts d’armes que es poden veure a la fotografía, sinó 31, tots ells de regions, països o ciutats amb les quals Ulm mantenia relacions comercials. Aquest procés va acabar l’any 1907 segons es pot llegir en un manuscrit de l’historiador Albrecht Rieber al qual ha tingut accés Verificat. Així ho ha confirmat a Verificat Matthias Grotz, funcionari de l’arxiu històric de l’Ajuntament d’Ulm.

També apareix l’escut de Castella

A l’acta de consell del 17 de desembre de 1906, a la qual ha tingut accés Verificat, s’indica que alguns dels escuts d’armes pintats a la façana (com a mínim els d’Anglaterra, Holanda, Flandes, França, Castella i Catalunya) ja existien prèviament a les bigues de l’interior de l’Ajuntament, i que va ser durant la renovació de l’edifici quan es va decidir pintar-los a l’exterior de la façana sud juntament amb altres 25 escuts per “mostrar un estat històric” de la ciutat, donat que representaven països i ciutats amb què Ulm mantenia relacions comercials al segle XV. Des de l’ajuntament asseguren que no saben de quin any eren les pintures originals que estaven abans a l’interior de l’edifici, donat que no es conserva cap document original que les dati, però estimen que es van crear entre els anys 1500 i 1600. Aquestes pintures originals de l’interior de l’ajuntament ja no existeixen, segons ha informat Grotz.

Les relacions entre Catalunya i Ulm

Des de la reforma de principis del segle passat en aquesta part de la façana hi ha una pintura d’un “Ulmer Schanchtel”, un vaixell històric utilitzat com a transport de mercaderies i persones que navegava pel Danubi, des d’Ulm fins a Àustria i Hongria. Damunt del vaixell es troben els escuts d’armes de les ciutats, regions i països amb els quals Ulm va tenir una relació comercial en el passat. A més de Catalunya, també hi ha els escuts d’armes de Viena, Budapest, Zúric, Milà, Venècia, França i moltes altres. Com es pot veure a la mateixa fotografia també surt l’escut i el nom de Castella. 

Catalunya, segons ha explicat a Verificat, Flocel Sabaté, historiador de la Universitat de Lleida, “tenia una forta presencia política, cultural i econòmica a Europa”. En aquest sentit, mantenia una forta relació comercial amb Alemanya i concretament, amb la ciutat d’Ulm, coneguda per la producció de fustany, un tipus de roba de cotó gruixuda. El professor Sabaté explica que a finals del segle XV hi havia companyies comercials molt famoses que es dedicaven al comerç d’aquest material entre Ulm i Barcelona, com Wolfgang Ferber i Jakob Ehinger. És per aquesta relació que Catalunya apareixia en les pintures del segle XV, que després van ser recuperades y exposades a la façana durant la reforma. 

La façana de l’Ajuntament d’Ulm

L’Ajuntament d’Ulm es pot reconèixer fàcilment per la seva façana renaixentista amb moltes pintures. És cert que la part més antiga de l’edifici actual, la part del sud-est, es va construir l’any 1370, però no va ser fins el 1419 que es va començar a anomenar ajuntament, segons explica el web oficial d’informació turística de la ciutat. Les pintures que es poden veure avui són del 1905, quan les anteriors, que van ser destrossades en gran part pel clima, es van restaurar i renovar. A finals de la Segona Guerra Mundial, el 17 de desembre de 1944, la ciutat va patir un atac aeri que va generar un incendi a l’interior de l’edifici i va produir danys. No obstant això, tota la planta baixa i l’ala sud de la 1a planta, així com l’estructura exterior i les pintures van quedar intactes.

No és la primera vegada que aquesta fotografia corre per les xarxes, el 2012 ja la va publicar Nació Digital, i diferents comptes de Twitter s’han fet ressò de la imatge en els últims anys. 

Aquesta verificació és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir la versió en castellà aquí.