Com va la vacunació a Catalunya en relació amb la resta d’Espanya?

Miquel Sàmper va dir que la immunització va millor a Catalunya que a la mitjana de l’estat espanyol o la Unió Europea. No és del tot cert


El conseller d’Interior en funcions Miquel Sàmper va assegurar el dissabte 1 de maig en una entrevista al Via Lliure de RAC1 (al minut 29:20) que Catalunya està per sobre de la mitjana de l’estat en vacunació de coronavirus. És una VERITAT A MITGES. En aquell moment, Catalunya tenia una proporció superior de persones amb les dues dosis, però estava per sota en percentatge de persones amb almenys una dosi. És una afirmació que Sàmper ja havia dit en una entrevista feia uns dies al canal 324 (al minut 3:47)

“L’estat espanyol està per sobre de la mitjana europea quant a vacunació, Catalunya està per sobre de la mitjana de l’estat espanyol”

Miquel Sàmper, conseller d’Interior en funcions

És veritat que Espanya està per davant de la mitjana europea en vacunación, però no que Catalunya vagi millor que la resta de l’estat, segons les dades del Ministeri de Sanitat (com que les declaracions del conseller Sàmper van ser el dissabte 1 de maig, hem agafat les últimes xifres disponibles en aquell moment, del 30 d’abril).

A aquella data, a Catalunya hi havia un 27,9% de la població a partir dels 16 anys amb almenys una dosi de la vacuna mentre que, a Espanya, la proporció arribava al 29,3%. Per tant, la mitjana estatal era 1,4 punts superiors a la xifra de Catalunya. Tanmateix, la proporció de persones amb la pauta completa sí que era més alta a Catalunya que la mitjana espanyola: el 12% i l’11,7% respectivament.

Si mirem l’evolució de les últimes setmanes, a principis d’abril Catalunya superava el percentatge de persones amb almenys una dosi de la resta de l’estat. Va ser així fins al 22 d’abril, quan Catalunya es va quedar darrere de la mitjana estatal. Pel que fa a la proporció de persones amb les dues dosis, la tendència ha sigut a la inversa: Catalunya estava per sota de la mitjana espanyola durant tot el mes d’abril, però els últims dies la diferència es va escurçar fins a canviar l’ordre el 29 d’abril.

Els percentatges de Catalunya que dona el Ministeri varien respecte a les dades que publica el Departament de Salut, ja que el Ministeri els calcula sobre la població de més de quinze anys (per a qui està autoritzada la vacunació) i, en canvi, la Generalitat ho fa en relació amb el total de la població.

Mateixa diferència en majors de 60 anys

Des que es va començar a vacunar a finals de desembre, el focus ha estat posat a la població de més edat, les persones que són considerades les de risc davant de la pandèmia. En aquest cas, entre els majors de 60 anys la comparativa entre Catalunya i la mitjana estatal és molt semblant: més proporció de població amb una dosi a Espanya (72% i 69,4%), però més persones amb la pauta completa a Catalunya (28,9% i 27,8%).

Entre les franges d’edat, la diferència més gran la trobàvem a les franges d’entre 60 i 69 anys i d’entre 70 i 79 anys amb almenys una dosi. En el primer cas, Catalunya superava la mitjana espanyola per gairebé deu punts i, en el segon, la situació estava a la inversa; la mitjana de l’estat estava quasi deu punts per sobre de la de Catalunya.

Espanya, per sobre de la mitjana europea

D’altra banda, sí que és VERTADER, com va dir el conseller Sàmper, que l’estat espanyol se situa per sobre de la mitjana europea (de la Unió Europea i d’Europa) tant en dosis administrades com en percentatge de persones amb la pauta completa, segons les dades d’Our World in Data del 29 d’abril, l’últim dia amb dades comparables:

  • A Espanya, s’havia vacunat el 25,16% de la població i un 10,03% de persones ja havien rebut la pauta completa.
  • A la Unió Europea la vacunació en una o dues dosis eren del 23,73% i les persones amb pauta completa, del 8,75%.
  • Al total d’Europa, les xifres eren del 21,19% i el 8,52%.

Les residències no estan incloses en les dades de vacunació per edats

"La gent de 70 a 79 anys ja hi ha més d’un 80% amb la primera dosi posada"

Meritxell Budó, consellera de la presidència i portaveu del Govern en funcions

Les dades de la vacunació de coronavirus apareixen sovint en entrevistes i compareixences dels consellers i conselleres del Govern. El dilluns 3 de maig, la consellera de la presidència i portaveu, Meritxell Budó, va afirmar en una entrevista al Cafè d’Idees de RTVE (al minut 4:21) que entre la gent de 70 a 79 anys hi havia més d’un 80% amb la primera dosi posada. És FALS. En aquell moment, el percentatge era del 66,6% segons les dades del Departament de Salut.

Segons ha explicat el Departament de Salut a Verificat per correu, aquestes dades no inclouen les persones de les residències. En resposta del 7 de maig, s’havien vacunat 6.894 persones d’entre 70 i 79 anys de les residències amb una dosi. Per saber el total, cal agafar l’estadística de vacunació de les dades obertes de la Generalitat i la població per franges d’edat que publica l’Institut Nacional d’Estadística.

En aquest cas, hi ha 635.292 persones de 70 a 79 anys i el 30 d’abril s’havien administrat 432.232 dosis de la vacuna en aquesta franja de població. Això és un 68,03% del total, lluny del 80% que va afirmar la consellera Budó.