No hi ha proves que la Generalitat exclogués la papereta de Vox de la documentació electoral enviada als ciutadans

El govern va enviar als votants un sobre amb les butlletes de tots els partits que participaven al 14F com a part de les mesures anti-Covid, per a que preparessin el seu vot a casa i passessin el menys temps possible a la seva seu electoral


El mateix dia dels comicis al Parlament de Catalunya es va fer viral a Twitter un vídeo denunciant que la documentació electoral enviada per la Generalitat als votants com a part del protocol Covid-19 no contenia la papereta de Vox. La Generalitat admet un marge d’error mínim als enviaments, però el paquet de butlletes incloïa les de tots els partits que van participar a les eleccions del 14F.

“La Generalitat de Catalunya envia un sobre a cada ciutadà amb totes les paperetes electes per portar des de casa pel protocol Covid, inclós en blanc. Excepte Vox”

Al marge de la documentació electoral que tradicionalment envien per correu els partits polítics amb més recursos, el govern català també va fer arribar aquest any als 5,6 milions de ciutadans cridats a les urnes les butlletes de totes les candidatures aprovades per la Junta Electoral Central com a part de les mesures anti-Covid. D’aquesta manera, s’oferia la possibilitat de que els electors preparessin el seu vot a casa i passessin el menys temps possible a la seva seu electoral. El paquet contenia les paperetes dels partits que es presentaven a la circumscripció de cada votant, una en blanc i el sobre que s'utilitza per introduir el vot a l'urna, a més d'unes instruccions bàsiques per evitar contagis.

L’oficina de premsa del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, encarregat de la logística de les eleccions, ha assenyalat a Verificat que, "al tractar-se d’un enviament tan gran, òbviament sempre hi ha un marge d’error amb incidències puntuals", el que explica perquè alguns votants no van rebre totes les paperetes.

“Segons les nostres dades, hem detectat incidències en el 0,05% del total d’enviaments, uns 2.000 enviaments. En tots aquells casos on ho hem detectat o ens ha arribat, hem procedit immediatament a tornar a fer l’enviament”, ha subratllat. La Generalitat no ha detectat que hi hagi hagut més errores amb un partit concret, afirma: "Com que són errors de manipulació i impressió, tenen un element d'aleatorietat". La majoria d'incidències, afegeix, s'han detectat a través de les xarxes socials o d'electors que han contactat directament amb el Departament d'Afers Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, però no pels partits.  

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha assegurat a Verificat que no ha rebut "cap queixa ni per part de cap elector ni de la formació política" i que "el joc de paperetes distribuït per l'Administració contenia totes les paperetes electorals". "La funció d'aquesta junta és homologar les paperetes, és a dir, que la impressió de les mateixes coincideixi plenament amb el nom dels candidats proclamats. La funció d'imprenta i distribució correspon a l'àrea de processos electorals", ha explicat el departament de premsa.

Les imatges no permeten veure si el sobre contenia el vot

El vídeo ensenya una persona obrint el suposat sobre de la Generalitat i treient la documentació electoral. Però quan comença a desdoblegar les paperetes, el pla es tanca sobre una butlleta del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) i es deixa de veure la resta. Les imatges, per tant, no aclareixen si el sobre efectivament no contenia el vot de Vox o si la persona va deixar de banda la papereta d’aquest partit en una operació fora de pla. 

"Poden ser legítims els resultats quan es desprecia una part dels votants de Catalunya?", es llegeix en un ròtul que acompanya el vídeo. Al mateix missatge de Twitter van respondre diversos usuaris que asseguraven ser de Vox i que les imatges estan manipulades o menteixen. D'altres, que també es van identificar com a votants del partit deient haver rebut la butlleta correctament. Vox no ha confirmat a Verificat si ha detectat alguna irregularitat, i a les xarxes socials del partit i dels seus principals dirigents, així com als discursos de la formació després de conèixer els resultats electorals no hi ha rastre de que s'hagi denunciat aquest problema. 

Aquesta peça està escrita en el marc d'una col·laboració entre Newtral i Verificat. Llegiu la versió en castellà aquí