No s’ha publicat cap estudi científic que demostri que les vacunes provoquen càncer

És més, les associacions de càncer recomanen la vacunació del col·lectiu excepte en casos puntuals


Ens heu fet arribar una pàgina web que difon les declaracions d'un home que s'identifica com Vladimir Zelenko, i al qual presenten com a metge, en les quals assegura que s'ha publicat un article científic que mostra que les vacunes contra la covid-19 augmenten el risc de desenvolupar càncer. És FALS. Una cerca en el repositori PubMed no mostra cap article que digui tal cosa i, a més, les associacions de càncer recomanen la vacunació del col·lectiu malalt excepte en casos puntuals en els quals està contraindicada.

"A penes la setmana passada es va publicar un paper mostrant que [la vacuna contra la covid-19] augmenta el risc de càncer"

PubMed, el major repositori del món de literatura biomèdica, enregistra 235 resultats quan es realitza una cerca dels termes vacuna, covid-19 i càncer dins del text d'un article. En cap dels estudis científics resultants s'explora la possibilitat que un efecte secundari de les vacunes sigui un augment en el risc de desenvolupar un tumor.

El que sí que està registrat com un efecte advers poc freqüent (entre un de cada 100 i un de cada 1.000 vacunats) és la inflamació dels ganglis limfàtics (o limfadenopatia). Un dels papers amb els quals dóna el cercador adverteix del possible risc de confondre aquesta reacció —especialment freqüent en la zona axil·lar— amb un tumor i “complicar la gestió dels pacients de càncer”. L'efecte secundari pot confondre's fàcilment amb una metàstasi de node limfàtic, i s'han donat casos en els quals aquest ha estat extirpat a raó de la confusió a pacients de càncer recentment vacunats. 

Precisament per a evitar aquesta confusió, la recomanació de la Societat Americana del Càncer per a tots aquells amb algun historial d'haver patit o que pateixin aquesta patologia, és “parlar amb l'equip d'atenció mèdica si es té programada una prova d'imatge (com una ressonància magnètica o una tomografia computada) en les setmanes posteriors a l'aplicació de la vacuna”, ja que potser és necessari endarrerir la prova “perquè els ganglis limfàtics inflamats resultat de la vacuna no es confonguin amb el càncer”. 

La recomanació és vacunar-se

La major part dels estudis que troba el cercador de PubMed reflecteixen el debat de si les persones afectades per un tumor o que estan en tractament haurien o no de rebre la immunització enfront de la covid-19. Segons la Societat Americana del Càncer, el risc estaria sobretot en la inoculació de les vacunes de virus atenuats: “Aquests virus vius no causen problemes en persones amb sistemes immunològics normals, però és possible que no siguin segures per a les persones amb sistemes immunitaris afeblits, per la qual cosa, en general, no es recomanen les vacunes de virus vius per als pacients amb càncer”.

No obstant això, cap de les vacunes aprovades fins avui tant als Estats Units com a Europa són d'aquest tipus, per la qual cosa cap es desaconsella. 

Una altra cosa és l'efectivitat de les vacunes de la covid en pacients amb càncer, que pot veure's alterada. Segons l'Institut Nacional del Càncer estatunidenc, “en general, els metges recomanen que els pacients amb aquesta malaltia es vacunin per a protegir-se contra la infecció pel coronavirus de la síndrome respiratòria aguda greu de tipus 2 (SARS-CoV-2), el virus que causa la malaltia per coronavirus de 2019 (covid-19). Però és possible que algunes persones amb càncer no estiguin tan protegides com altres persones que no tenen càncer”. 

De fet, alguns països com els Estats Units o el Regne Unit, han autoritzat l'administració d'una tercera dosi a aquest grup per a reforçar la immunitat, així com en altres grups de risc amb el sistema immunitari afeblit.